Amuse-toi

0

Amuses zijn helemaal hot. Tegenwoordig krijg je in ieder zichzelf respecterend restaurant wel een amuse geserveerd. Een amuse is een zeer klein gerecht (of minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen. Tegenwoordig wordt dit vaak bij het plaatsnemen aan tafel in een restaurant aangeboden, maar oorspronkelijk is het een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. Het woord amuse komt uit het Frans, en betekent letterlijk vermaak (voor de mond).

Een drietal tongstrelende amuses uit de Allerhande. Makkelijk te maken en erg lekker (ik heb ze alledrie geprobeerd):

ZACHTE KAAS MET BEENHAM EN KOMKOMMER

Ingredienten:

 • 100 g gebraden beenham (gesneden), in stukjes
 • 1 doosje smeerkaas (la vache qui rit)
 • 1/2 komkommer, geschild en in kleine blokjes
 • 1/2 limoen, geperst

Bereiding:
Schep in 8 glaasjes een laagje hamflinters. Leg daarop een blokje kaas en druk het zachtjes aan. Schep de komkommer om met het limoensap en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep dit op de kaas.

GEITENKAASAMUSE MET OLIJF EN SINAASAPPEL

Ingredienten:

 • 2 eetlepels gepelde pistachenoten
 • 4 grote olijven zonder pit (bijvoorbeeld Griekse olijven met pesto)
 • 100 g zachte geitenkaas
 • 1/2 theelepel geraspte sinaasappelschil

Bereiding:
Rooster de pistachenoten 2-3 minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Laat ze afkoelen en hak ze fijn. Leg op elk lepeltje een olijf. Meng de geitenkaas met sinaasappelrasp, zout en peper. Verdeel de geitenkaas in vier porties en kneed er met koele natte handen een bolletje van rondom de olijf. Wentel de geitenkaas vervolgens door de stukjes pistachenoot en bestrooi de bolletjes met (versgemalen) peper naar smaak.

BOSUIPOFFERTJES MET RIVIERKREEFT

Ingredienten:

 • 1 ei
 • 1 theelepel bloem
 • 3 eetlepels zure room (beker a 125 m)
 • 1 bosuitje (zakje a 3 stuks), in heel fijne ringetjes
 • 1 eetlepel olie
 • 8 rivierkreeftjes (bakje a 100 g)

Benodigd:
Poffertjespan

Voorbereiding:
Klop het ei goed los met de bloem en een eetlepel zure room. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Roer de bosui erdoor; houd een paar ringetjes apart. Verhit een poffertjespan en bestrijk hem dun met olie. Schep in elk kuiltje een eetlepel van het bosuimengsel, draai de poffertjes om als het ei gestold is en bak ze aan de andere kant nog 1 minuut bruin.

Bereiding:
Besmeer elk poffertje met een theelepel zure room en leg hierop een rivierkreeftje en de apart gehouden ringetjes bosui. Bestrooi met peper naar smaak.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo