Glühweinoorlog uitgebroken in Amsterdam

0

In de Amsterdamse binnenstad is een regelrechte glühweinoorlog uitgebroken. Zowel op het Rembrandtplein als op het Leidseplein opende afgelopen weekeinde een Kerstmarkt. Maar waar op het Rembrandtplein tot 2 januari van een glaasje glühwein kan worden genoten; heeft het Leidseplein slechts een ontheffing voor twaalf dagen gekregen. En dat is natuurlijk niet eerlijk…

Ondernemer Frans Stuy, die de Kerstmarkt op het Leidseplein organiseert, is boos op de gemeente dat er op het Leidseplein slechts tot en met volgende week vrijdag alcoholische versnaperingen mogen worden geschonken. “Kijk, wat ik hier allemaal heb staan. Allemaal uit Duitsland, daar weten ze hoe sfeervol ze een Kerstmarkt moeten inrichten”, aldus Stuy. “Daar hoort een glaasje glühwein of warme chocomel bij. Maar ik mag het slechts een paar dagen schenken.”

Politiek vindt het merkwaardig
Met de komst van twee Kerstmarkten in de stad lijkt de Duitse kerstsfeer definitief geadopteerd in de hoofdstad. Op beide pleinen is zelfs een ijsbaan aangelegd. Maar in Duitsland wordt in elk dorp en stad glühwein op straat gedronken gedurende deze feestweken. In Amsterdam kan dat niet. Opmerkelijk is daarnaast dat bij het festijn op het Rembrandtplein, waar het vol hangt met reclame, ook de terrassen tot laat in de avond open mogen blijven.

“Dat is allemaal merkwaardig”, stelt Yellie Alkema van D66. In eerste instantie mocht er op het Leidseplein helemaal niets worden geschonken. “Er is een gezamenlijke inspanning geweest, onder andere met de straatmanager van de Leidsestraat om dit voor elkaar te krijgen. De ontheffing voor twaalf dagen is er nu gekomen. Dat was al moeilijk om voor elkaar te krijgen. Maar eigenlijk moeten die paar weken tot Kerst er ook nog bij.”

Wetgeving
Stadsdeel Centrum verschuilt zich achter landelijke wetgeving. Volgens een gemeentewoordvoerder is er echter sprake van twee verschillende situaties. Op het Rembrandtplein is een vergunning afgegeven voor een tijdelijke horecagelegenheid met een tapvergunning. Op het Leidseplein is geen horecagelegenheid. “Daar hebben we het alcoholverbod tijdelijk opgeheven”, zegt de woordvoerder. “We vinden het beide hartstikke leuke initiatieven, maar zo zit de wetgeving nou eenmaal in elkaar.”

Bron: Telegraaf

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!