Sankta Lucia: Feest van het licht in Zweden

1

Het is vandaag Sankta Lucia in Zweden. Het Luciafeest is een typisch Zweeds lichtfeest dat op 13 december, de naamdag van Sint Lucia, wordt gevierd. De traditie heeft zich in de 20e eeuw van Västergötland naar de rest van Zweden en naburige landen verspreid. In Zweden markeert het Luciafeest het begin van de kerstperiode. De traditie heeft elementen van het voorchristelijke midwinterlichtfestival overgenomen.

De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen ‘Lucia’ kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten. Je ziet ook veel stoeten van (liefst blonde) meisjes in witte gewaden die door de straten lopen met kaarsen en liedjes zingen. Het Luciafeest wordt ook gevierd in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland. Ook in Italië en Kroatië wordt de naamdag van Sint Lucia, in andere vorm, gevierd.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie