Nederlanders het zuinigste met Kerst

1

Nederlanders geven weinig uit aan de kerstdagen. Gemiddeld zijn Nederlandse huishoudens van plan 448 euro uit te geven aan cadeaus, eten, reizen en kerstversiering. Bij negen onderzochte Europese landen is dit gemiddeld 605 euro, concludeert het Britse Centre for Retail Research. Nederlanders zijn natuurlijk de enigen in Europa (naast de Belgen) die Sinterklaas vieren. Dan geven we met zn allen ongetwijfeld ook nog een hoop uit aan cadeau’s. Dat is in dit onderzoek niet meegenomen.

Het onderzoek in opdracht van vergelijkingswebsite Kelkoo werd uitgevoerd in Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Italië, Noorwegen, Spanje en Zweden. Gezinnen in het Verenigd Koninkrijk geven het meest uit aan de viering van Kerst, in totaal 784 euro. Nummer twee is Zweden, waar 648 euro wordt uitgetrokken voor het kerstfeest. De totale gezinsuitgaven in de zes weken voor de kerstdagen in Nederland stijgen dit jaar, ondanks de crisis, met 1,2 procent. Van de 448 euro gaat ruim de helft op aan cadeaus zoals kleding, speelgoed en gadgets, het laagste percentage van alle landen.

We love food!
Nederlanders vinden het eten tijdens de kerst daarentegen een betere reden om geld uit te trekken. Gezinnen hier zijn van plan bijna 36 procent van het totale budget aan eten en drinken op te maken, waarmee Nederlanders koploper zijn. Gemiddeld ligt het percentage op bijna 31 procent. Nederlanders zijn niet van plan de kerstboomversiering flink te vernieuwen komend jaar met een budget van 18 euro, 4,1 procent van het totale kerstbudget. Zweden vinden nieuwe kerstballen en -lichtjes belangrijker. Zij verwachten hieraan 38 euro te spenderen, 5,8 procent van het budget.

Het Nederlandse kerstbudget gaat naar:

  • Cadeaus (235 euro)
  • Eten en drinken (159 euro)
  • Reiskosten (35 euro)
  • Kerstversiering (18 euro)

De favoriete cadeaus van ons Nederlanders:

  • Mode, waaronder kleding en schoenen (39,5%)
  • Speelgoed (23,7%)
  • Gadgets (20,2%)
  • Cosmetica (15,2%)

Online & mobiel aankopen doen
Steeds meer mensen doen hun kerstinkopen online. In heel Europa stijgt het aantal online aankopen met 17,3%. Gemiddeld genomen wordt voor Nederlandse huishoudens voorspeld dat ze €81 (18%) van hun kerstbudget online besteden. Nederlanders kopen ook steeds meer via hun smartphone. In Nederland wordt voor 80 miljoen euro aangekocht via de telefoon. Dat is 7% van de totale online aankopen. In Spanje en Italië wordt het minst online geshopt. Bronnen: Nu.nl & RTL Nieuws

Waaraan geef jij meer geld uit? Aan Sinterklaas of aan Kerst?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

1 reactie