All I want for Christmas… is leuke kerstliedjes!

7

Last Christmas, Driving home for christmas kerstliedjes die je vaak op de radio hoort, zijn bijna allemaal van voor 1990. Ze zijn vaak zo oud dat je je afvraagt of de desbetreffende zangers überhaupt nog leven. Het zijn altijd dezelfde nummers. Zijn er na 1990 dan geen kerstliedjes meer gemaakt? Natuurlijk wel! Ze zijn alleen niet allemaal even bekend. En helaas ook niet allemaal even goed…

Kansloze kerstnummers

Natuurlijk doen artiesten pogingen om een kersthit te scoren. Als het echt aanslaat, zit je namelijk voor de rest van je leven gebakken. Helaas wordt de plank vaak misgeslagen. Hoe leuk het eerste kerstalbum Merry Christmas (1994) van Mariah Carey ook is, Merry Christmas II You (2010), is meer van hetzelfde, maar dan net ietsje slechter. De single Oh Santa is helaas een niemendalletje dat niet blijft hangen.

Wat ik verder in de winkel zou laten liggen dit jaar:

 • Under the mistletoe van Justin Bieber; een overgeproduceerd r&b-achtig album dat van 2011 is, maar toch enorm gedateerd klinkt. Het lijkt wel een kerstalbum van een boyband van vijftien jaar geleden
 • A Christmas spectacular with Los Angeles the Voices. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er niets van heb gehoord, maar holy christmas, ik heb nog nooit in mijn leven zo’n lelijke albumcover gezien. En eigenlijk kan ik me al wel voorstellen hoe het klinkt. Ik ben er niet zo van… maar als het jouw ding is, dan moet je het vooral kopen.

Klassieke kerstknallers

Trijntje Oosterhuis bracht in 2010 het album This is the season uit. Niet al te veel strijkers, belletjes en andere poespas maar simpele begeleiding met vaak alleen een gitaar. Trijntje laat de liedjes voor zichzelf spreken en kiest naast klassiekers als Joy to the world en Let it snow (die ze wel in een nieuw jasje steekt!) ook voor nummers als This christmas en What christmas means to me. Die laatste twee zijn covers van respectievelijk Donny Hathaway en Stevie Wonder. Sfeervolle kerstnummers die ze terecht weer onder de aandacht heeft gebracht!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DxvjBvElMmE[/youtube]

Michael Bublé heeft een stem die ieder seizoen van het jaar doet denken aan knisperend haardvuur, warme truien en kerstbomen. Niet meer dan logisch dat hij dit jaar met een kerstalbum komt. En het album Christmas is alles wat je van Michael gewend bent. Een Frank Sinatra-achtige big band met alles erop en eraan. Alle klassiekers staan erop, waaronder Blue Christmas van Elvis Presley (die overigens ook een fantastisch kerstalbum maakte!). Het nummer Cold December Nights is van Michael zelf en zou best wel eens een hit kunnen worden.
Ook leuk, zonder afgezaagd te zijn:

Nog een paar liedjes die echt de moeite waard zijn:

Kerst-net-even-anders

She & Him is de band van Zooey Deschanel (de actrice die je misschien wel kent van films als 500 days of summer) en singer-songwriter M. Ward. Met A very She & Him Christmas (2011) waan je je in een nachtclub in het Amerika van de jaren vijftig. Frivool en lief met een vette knipoog.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UFHF5wQoXtY[/youtube]

Het album Midwinter Graces van Tori Amos is een prachtig kerstalbum. Betoverend pianospel, big bands, covers van kerstliedjes die je eigenlijk nooit hoort en verrassende eigen nummers. De Amerikaanse singer-songwriter Sufjan Stevens kwam in 2006 met Songs for Christmas, een cd-box met maar liefst vijf albums en 42 kerstliedjes die hij door de jaren heen voor vrienden en familie had opgenomen. Ingetogen, folkachtig, maar ook heerlijk kerstachtig. En tot slot: de soundtrack van de geweldige film van Tim Burton The Nightmare before christmas (1993) is spooky, grappig en brengt je helemaal naar de sfeer van de film.

Weet jij nog kerstalbums of –nummers waar we echt niet omheen kunnen? Laat het weten!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elsbeth houdt van winterse gezelligheid. Vooral van kerstliedjes zingen met haar koor en kerstkoken. En van de All you need is love kerstspecial natuurlijk! Lees meer over Elsbeth op haar weblog of volg haar op Twitter.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

7 reacties

 1. Leuk stuk! De She&Him kerstplaat ligt ook al bij mij thuis en in de cd speler (ja ik wet het, het is nog vroeg ;)).
  Nog een kerstcd-aanrader is het project van Smith&Burrows (zanger Editors en voormalig drummer Razorlight): Funny looking angels. Hij moet nog uitkomen maar afgelopen week gaven de twee heren een voorproefje op Studio Brussel en dat klonk prachtig. Ik heb hem al ge pre-ordered via Amazon 🙂 I’m a sucker for Christmas Carols hihihi

  • hee thanks voor de Smith & Burows tip. ik ken dat helemaal niet! ik hoor trouwens net ‘Being alone at Christmas’ van Miss Montreal op de radio. ook een leuk liedje!

 2. Do they know it’s christmas van band aid of van band aid 20.
  Melanie Thornton – Wonderfull dream (the coca cola song).

  Dat zijn ook erg mooie kerst nummers. En zo zijn er nog veeeel meer natuurlijk.

 3. Pingback: I ♥ kerstliedjes! Win €15 euro aan (kerst)muziek! ‹ ‹ Christmaholic.nl