Leukste kerstmarkten in Duitsland 2011

0

Kerstmarkten: nergens zijn ze completer en sfeervoller dan in Duitsland. Elke zichzelf respecterende Duitse stad verandert in november en december in een kerstwalhalla. Een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland bevindt zich in Düsseldorf. Verder zijn Keulen, Berlijn en Aken aan te raden. Maar ook het historische Monschau is zeker erg bijzonder!

Kerstmarkt Düsseldorf 2011

Openingstijden:

  • 17 november – 23 december 2011
  • zondag t/m donderdag 10:00 – 20:00 uur
  • vrijdag en zaterdag 10:00 – 21:00 uur
  • 20 november gesloten

Twee jaar geleden heb ik de kerstmarkt in Dusseldorf bezocht. Het is een aaneensluiting van een flink aantal pleinen, boordevol kraampjes waar je kado’s kunt kopen en lekkers kunt proeven. Je kunt je tegoed doen aan warme gluhwein, reibekucken, Duitse braadworst of een broodje bockworst met zuurkool. Mmmm! Denk bijvoorbeeld aan de nostalgische Marktplatz met het Düsseldorfer raadhuis als prachtig decor. De kraampjes sluiten qua kleur en stijl precies aan bij het Renaissance raadhuis. Een bezienswaardigheid op deze kerstmarkt is de levensgrote, met de hand gemaakte houten kribbe van Bethlehem, die er elk jaar staat.

Op de Heinrich-Heine-Platz tref je kerstkramen aan in Jugendstil. Het muziekpaviljoen op de kerstmarkt in Düsseldorf is hiervoor de inspiratie geweest. Overal schitteren de gouden engeltjes in een zee van licht. Het idyllische plein Sternchenmarkt is omgetoverd tot een kerstlandschap. De kristallen feestverlichting maakt de sfeer geheimzinnig met het licht dat in duizenden kleuren breekt. Als het sneeuwt, krijgt dit nog een extra dimensie.

Kerstmarkt Monschau 2011

Openingstijden:

  • 25 november 2011 – 18 december 2011
  • vrijdag , zaterdag van 10.00u tot 21.00 uur
  • zondag van 10.00u tot 20.00 uur

Het idyllische stadjeMonschau in de Eifel, vlak in de buurt van de Belgische grens (een kleine drie uur rijden vanaf Utrecht), is volgens zeggen rond de kerstdagen op zijn allermooist. Het bezoeken van deze markt staat dit jaar hoog op mijn verlanglijstje! Aan de talrijke kramen op de kerstmarkt worden niet alleen lekkernijen zoals braadworst, gluhwein, peperkoeken of de zeer populaire Monschauer Dutchen, maar ook prachtige decoraties en kunsthandwerk aangeboden. De kerstmarkt strekt zich uit van Richters Eck via het marktplein tot aan de Patere Hofje achter Aukirche en Aukloster. Nieuwe marktplaatsen zijn er bovendien in de Austrase en het Franzosisches Eck, waar vele specialiteiten worden aangeboden.

Tijdens de kerstmarkt is er in het centrum steeds live muziek. Op vrijdag is het de dag voor de alpenhoornblazers en in de avonduren laten de bekende monschauer Torenblazers hun kerstliederen hoog over de daken van Monschau klinken. Ook zijn er diverse muziekkapellen en muzikanten die de kerstsfeer steeds op verschillende momenten en plaatsen kracht bij zetten. Zeer de moeite waard is de Landschaftskrippe, met zingende herder, in de Sint Michaëlkerk in Höfen. Deze is vanaf de eeste adventsdag tot begin januari elke dag geopend. In het Aukloster vind je tot slot een sprookjesachtige tentoonstelling. De entree is 2,50 per persoon en 8,50 voor familie’s. Meer informatie.

Kerstmarkt Aken 2011

Openingstijden:

  • 18 november 2011 – 23 december 2011
  • Openingstijden: 11.00 uur tot 21.00 uur
  • Zondag 20-11-2011 en vrijdag 23-11-2011 aangepaste openingstijden

Aken is het hele jaar door een fantastische, sfeervolle winkelstad. In de winter veranderen de omgeving van de dom en het stadhuis in een sfeervolle kerstmarkt, een sfeervol paradijs van schitterende lichtjes en prachtige kleuren, feestelijke klanken en verleidelijke (aangename) geuren. Met ongeveer 1,5 miljoen bezoekers per jaar is het een van de drukst bezochte marken van Duitsland, met bezoekers uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland.

De traditie van de Kerstmarkt in Aken gaat terug tot in de jaren zeventig. De bescheiden aanzetten van de ‘Printenmarkt’ rond de Elisenbrunnen hebben zich sinds de verplaatsing naar de markt en het Katschhof en de omliggende steegjes sterk ontwikkeld: want niet alleen het aantal bezoekers is in de afgelopen jaren continu gestegen, ook het aantal kraamhouders. Meer informatie.

Kerstmarkt Keulen 2011

De kerstmarkt in Keulen vindt plaats op zes verschillende locaties in de stad. De hele stad is sfeervol versierd met als middelpunt de Dom van Keulen. De schilderachtige kerstmarkt onder de Dom heeft het mooiste decor. Via de Neumarkt, de oudste kerstmarkt van Keulen waar de kraampjes de sfeer hebben van de jaren zeventig, kom je op de Rudolfplatz. Deze kerstmarkt is de kleinste en meest sprookjesachtige met verschillende verlichte sprookjesfiguren.

Keulen heeft daarnaast een unieke drijvende kerstmarkt, waar je met een glas geurige Glühwein kunt genieten van het uitzicht over de Rijn en op de binnenstad. Op het schip bevinden zich 40 kraampjes. De kerstman zelf loopt rond op de Altermarkt, waar je houten kraampjes vol koopwaar vindt. Meer weten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer kerstmarkten in Duitsland. Kijk hier voor een compleet overzicht. Wat is jouw favoriete kerstmarkt in Duitsland?

 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo