Low-budget kerst: slimme tips!

13

Rond de feestdagen geven we allemaal wat meer geld uit. Extra versieringen, een leuke outfit, cadeaus voor geliefden, lekker eten… Het lijkt ook wel of alles rond die dagen net iets meer kost dan normaal. Hoe kom je de feestmaand door, als je wat minder te besteden hebt?

Natuurlijk is het leuk als je in december lekker los kunt gaan. Maar kerst hoeft echt niet duur te zijn. Een aantal low-budget tips op een rijtje!

Boodschappen

Spaar het hele jaar door spaarzegels (bijvoorbeeld bij Jumbo of Albert Heijn). Wordt dat je te duur, koop dan alleen spaarzegels als je salaris net binnen is. Als je je kerstboodschappen gaat doen, lever je je spaarboekje(s) in. Zo kun je toch extra boodschappen doen, zonder dat het je in één keer een rib uit je lijf kost!

Groenten en fruit kun je soms goedkoper kopen op de markt, of bijvoorbeeld in een Turkse winkel. Vis, kip en ander vlees kun je prima van tevoren kopen en invriezen. Zo voorkom je dat je je boodschappenwagentje in één keer moet inladen. Let dus de weken voor kerst goed op de aanbiedingen. Ga in de supermarkt ook eens vaker door de knieën: de goedkoopste producten liggen meestal onderaan. Door te kiezen voor huismerken kun je vaak ook 30% besparen. En koop seizoensgroenten en –fruit, je hoeft echt niet die dure aardbeien te kopen!

Outfit

Met leuke accessoires kun je een outfit prima opleuken. Denk aan een mooie sjaal of bijzondere riem. Er zijn genoeg kledingwinkels die dit soort zaken voor een prikkie verkopen. Sjieke sieraden kun je goedkoop kopen bij Six of Pieces. Tóch een mooi jurkje scoren? Kijk eens bij webwinkel BonPrix. Die heeft supermooie jurkjes onder de €30,-. Een ander idee: ruil kleding met vriendinnen. Of snuffel rond op marktplaats.

Cadeaus

Koop het hele jaar door kleine goedkope cadeautjes. Action heeft ook vele leuke spulletjes, voor een klein prijsje, en het assortiment verandert er regelmatig. Of ga zelf bakken. Een lekkere appeltaart of vrolijk versierde cupcakes, daar houdt iedereen wel van. Ik denk dat een persoonlijk cadeau nog wel het leukst is om te geven en te krijgen. Schrijf iets moois, doe iets met een bijzondere foto of verras iemand met een zelfgemaakte cadeaubon voor bijvoorbeeld een “avondje oppassen”.

Koken

Krijg je gasten met kerst? Lekker eten hoeft niet duur te zijn! Een mooie opmaak van de borden en kleine schaaltjes met lekkers (gebakken aardappeltjes, salade, erwtjes met kruidenboter), maken je kersttafel meteen feestelijk. De Aldi en Lidl verkopen rond deze dagen ook culinaire hoog

standjes, die meestal erg lekker zijn. Een budget kerstmenu vind je hier. Of zoek in de Allerhande naar budget recepten, keuze genoeg. Maak je gerechten af met mooie versieringen. Denk aan: zelf gefrituurde wortel- of knolselderijchips, verse kruiden of een lekker nootje. Gebruik vormpjes, bijvoorbeeld van sterren, om komkommerplakjes of sandwiches uit te snijden. En een mooi gedekte tafel doet natuurlijk al veel goed.

Versiering

Koop je kerstversiering ná de feestdagen. Daar heb je dit jaar niets meer aan, maar wel de volgende kerst! Als je na de feestdagen naar de Intratuin, V&D of narr een andere lifestylewinkel gaat, sta je versteld van de kortingen op kerstspullen. Mooie versieringen krijg je overigens ook bij Action en Xenos. Ben je je versieringen beu? Kijk of je (dit jaar) kunt ruilen met een vriendin! Zo hebben jullie allebei iets nieuws. Je huis kun je mooi versieren met spulletjes die je in het bos vindt. Takken, dennenappels, bladeren en ander herfstspul en wintergroen. Zelf zet ik twee oude vissenkommen met rode sierappeltjes uit de tuin neer. Superleuk! Een paar mooie kaarsen of veel theelichtjes, en je hebt de sfeer al te pakken!

Andere tips
 • Verkoop de maanden voor kerst wat spullen via Marktplaats. Zet de opbrengsten opzij voor de dure decembermaand.
 • Spaar elke maand een bedrag dat je kunt missen, bijvoorbeeld €10,-. Zo heb je in december een leuk bedrag bij elkaar, zodat je niet alles in één keer hoeft op te hoesten.
 • Struin rommelmarkten af, op zoek naar bijzondere cadeautjes. Voor een prikkie kun je zo veel leuke dingen op de kop tikken, die je in de winkels waarschijnlijk niet eens vindt!
 • Koop je veel online? Kijk dan op eens hier voor de leukste kortingscodes!
 • Voor mij horen kerstkaarten bij de kerst, maar duur is het wel. Echter, alleen de postzegels! De kaarten koop ik goedkoop bij bijvoorbeeld het Kruidvat of de Zeeman. Het gaat om de persoonlijke noot, niet om de duurste kaart!
 • Wil je toch graag “los kunnen gaan” met kerst? Vraag voor je verjaardag cadeaubonnen, en bewaar deze tot decembermaand.

Heb jij nog andere budgettips voor deze kerst?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Andrea is dol is op Friends, Food and Fun! Sinds ze een peuter is, is ze al verslingerd aan kerstlichtjes, kerststrikjes en kerstchocolaatjes. Ze schrijft graag, dus Christmaholic biedt het beste van twee werelden! Andrea is communicatieadviseur en eigenaresse van Zuiver C.

Reageer!

13 reacties

 1. Ha Andrea,
  Leuk artikel. Afgelopen zaterdag voor het eerst van mijn leven bij een Action winkel geweest. Mijn ogen uitgekeken. Graaide in mijn gretigheid een paar chocolade Sinterklazen uit het rek omdat de kleinkinderen een nachtje kwamen logeren. Volgende morgen bleken het geen Sinterklazen maar Kerstmannen te zijn. Er zaten zelf chocolade kerstballen bij. Kleindochter Mirthe maakte er overigens geen enkel probleem van. En die andere 2 zijn nog veel te klein om er ook maar iets van te vinden.
  Bij Action heb ik dus zeker last “graaicultuur” neigingen. Foei opa!!

  Groetjes
  Fred

  • Andrea van Geenen op

   Hey Fred,

   Haha, ik ken die graaineigingen :-). Daarom kom ik ook niet te vaak bij de Action! Wel een leuk verhaal, hoe je je in je enthousiasme kunt vergrijpen aan de (chocolade) kerstman haha… En ach, die chocolade smaakt toch vaak hetzelfde, kan me voorstellen dat Mirthe allang blij was!

   Groetjes, Andrea

 2. Isabelle Roelandts op

  Hey Andrea,

  Inderdaad, een leuk en ook wel handig artikel 🙂 Er zijn een paar tips die ik ga moeten onthouden voor volgend jaar 🙂 Nu alvast even snuisteren in de kasten of ik online niets kan verkopen…

  Dankje!

  Groetjes,

  Isabelle

  • Andrea van Geenen op

   Hey Isabelle,

   Sommige tips zijn inderdaad aan de late kant… Maar iedereen heeft wel spulletjes die vast nog iets opbrengen op Marktplaats. Succes ermee! 🙂

   Groetjes,
   Andrea

 3. Nog een tip, maar voor volgend jaar: spaar het hele jaar je kleingeld op in een leuk (spaar)potje. Aan het eind van het jaar breng je het naar de bank en dan zal je versteld staan te kijken wat je hebt opgespaard voor de kerst(cadeautjes). 😉

 4. Nog een tip althans, wij doen dat, is om de mooie plaatjes uit de kerstkaarten van het vorige jaar te knippen en die op de deur of kasten te plakken zodat je eigenlijk gratis versiering hebt.
  Kerstboom heb ik gratis namelijk gevonden 5 jaar geleden met kluit langs de weg, voor het huis in de tuin gezet en daar doe ik elk jaar de lampjes in. (gaan al 5 jaar mee die zelfde lampjes).
  Als kerstballen voederbollen voor de vogeltjes.
  In huis 1 hoekje ingericht als kersthoekje, en meerdere goedkope kerstlampjes, zo lijkt het dan nog wat.
  Maar goed, ook net zo goed de frustratie want echt leuk zoals bij ‘anderen’ krijg ik het niet thuis.
  Gewoon nergens geld voor, dus ja dan moet je het doen met wat wel kan.

  • Hi Bregtje,
   Misschien een aantal ideeën, wattenbollen kosten maar ongeveer 0,32 ct.
   Met een beet vettigheid zoals bijv nivea kan je deze op je raam plakken als sneeuw decoratie.
   Erg oude truc, maar nog steeds super leuk. Ook kan je ze aan een touwtje rijgen met ruimte ertussen en dan meerdere slierten voor je raam.
   2. Een schaal, bord op dienblad vullen met bladeren en takken uit het bos en opvullen met kerstballen en een paar waxinelichtjes
   3. Bewaar alle glazen potjes, van bijv groenten etc. Bindt lintjes ( kijk eens in oude truitjes etc) om de hals van de potjes en rijg daar een kerstballetje aan. Ook kan je een strook knippen van een oud kanten kleedje en deze om het potje plakken. ( bloem en gekookt water, google het juiste recept voor lijm) een waxinelichtje erin en klaar!
   Succes, hoop dat je huisje nu net zo gezellig zal worden als bij anderen!

   Fijne feestdagen Cindy

 5. Dag Bregtje,

  wat een leuke ideeën, vooral de kerstboom met voederballen voor het huis! Je bent creatief met de mogelijkheden die je hebt en dat vind ik bewonderenswaardig!
  Fijne kerst.

  Warme groet, Andrea

 6. Wat ik al jaren met mijn zoon (van inmiddels 13 jaar!) is kleurplaten uitprinten en zelf (samen) inkleuren! Dit kan voor kerst, sinterklaas en verjaardagen. Als je b.v. Eenmalig stabilo stiften koopt, doe je daar gerust 3 tot 4 jaar mee., die zijn echt duurzaam! En als je ze goed opbergt, kun je de kleurplaten een paar keer gebruiken. Ook erg leuk om samen bezig te zijn. Iedereen hele fijne sintkerst&nieuw dagen !!!!