Een stressvrij Sinterklaas- of Kerstdobbelspel (+ goedkope cadeautips!)

7

Toen je klein was speelden je ouders voor Sint of Kerstman. Daarna trok je lootjes en maakte je surprises. Maar wie heeft er nog tijd (en zin) om met papier-maché te kliederen? Gelukkig is er het Sinterklaas- of Kerstdobbelspel! Iedere familie of vriendengroep heeft zijn eigen regels, maar één ding staat meestal vast: neem een of meer (goedkope) cadeaus mee. Lees hier de beste tips voor een geslaagd spel!

Het spel

Meestal worden de cadeaus op een hoop gegooid, wordt er een wekker gezet (niet altijd!) en is er een dobbelsteen. Als je 1 gooit pak je een cadeau, bij 2 geeft iedereen het naar rechts door, bij 3 mag je het met iemand ruilen, bij 4 moet je een shotje drinken (ook niet altijd…), bij 5 moet je iets terugleggen en bij 6 pak je het cadeau uit. Zoiets. Er zijn duizenden versies mogelijk. Met of zonder gedichten. Altijd even leuk!

Relax…

Ben jij de gastheer of –vrouw? Mooi! Laat in de mailtjes vooraf alvast weten dat jij de spelregels bedenkt. Schrijf de regels duidelijk op en hang het papiertje ergens goed zichtbaar op. Anders krijg je de hele avond: ‘Wat was er ook alweer als je 6 gooide?’ Ben je ergens te gast? Bespaar jezelf dan een hoop stress en gedoe en bemoei je niet met de regels. De kans is groot dat er zes mensen: ‘Wij doen het altijd zo!’ schreeuwen, maar geef je er aan over. Wil de gastvrouw dat je een rondje om het huis rent en tien keer ‘Zie ginds komt de stoomboot’ zingt als je 4 gooit: prima! Het is haar feestje.

Geen troep

De allerbelangrijkste tip: koop alleen cadeautjes die je zelf ook zou willen hebben! Het lijkt misschien hilarisch om naar de Intertoys te gaan en een Spongebob-sleutelhanger en Smurfensnot te kopen, maar serieus… wat heb je eraan? Ga gerust voor over-the-top-kitsch, maar alleen als je het zelf ook in je huis zou willen. Seksueel getinte cadeaus? Niet iedereen is daar van gediend, dus doe dat alleen als je zeker weet dat de hele groep het hilarisch vindt.

O nee… er doen mannen mee!

Een roze geurkaars, aardbeiendouchegel, een lipglossje… klaar! Ja heel leuk allemaal, maar doen er mannen mee? Pas je cadeaus daar dan op aan. Shoppen voor mannen is het moeilijkste wat er is, maar als het goed is eten en drinken ze en wellicht lezen ze wel eens een boek. Denk dus aan een fles wijn of goed bier, chocola, een tapaspakketje, een scheurkalender, een roman (van de Slegte of de koopjeshoek), een dvd of badschuim dat niet al te vrouwelijk is (van Therme of Kneipp bijvoorbeeld).

O leuk, nog een kaars

Hou je in met de woonaccessoires. De meeste vrouwen (en mannen misschien ook) hebben al een overschot aan kaarsen, theelichtjeshouders en fotolijstjes. Denk eerder aan een leuk notitieblokje en een mooie pen, een plant, een fotolijstje met een foto van de familie of vriendengroep, douchegel of bodylotion (ik kan er nooit te veel van hebben), lipgloss (vind ik zelf heel leuk), een theepakket, een grote koffiemok, een leuk (kook)boek (nogmaals: De Slegte en de koopjeshoek), een fles wijn, een spelletje, een fles goede olijfolie, een kalender, een tijdschriftpakket, een muismat, keukengerei of warme slofsokken. Heb je zin om je uit te leven in de keuken? Bak brownies en doe ze in een koektrommel. Of koop alle ingrediënten voor poffertjes met een poffertjespan erbij. Hetzelfde kun je doen met een pak muffinmix, muffinvormpjes en strooisel.

Waar vind je leuke en goedkope cadeaus?
 • Xenos
 • Marskramer
 • HEMA
 • Tiger.dk
 • IKEA
 • Albert Heijn
 • Action
 • Kruidvat
 • Etos
 • Dille & Kamille
 • Oil & Vinegar
 • Je eigen huis! (bijvoorbeeld een goed boek dat je zelf al uit hebt)

Heb jij nog suggesties voor sinterklaas- of kerstspelkadootjes? Laat het weten in een reactie!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elsbeth houdt van winterse gezelligheid. Vooral van kerstliedjes zingen met haar koor en kerstkoken. En van de All you need is love kerstspecial natuurlijk! Lees meer over Elsbeth op haar weblog of volg haar op Twitter.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

7 reacties

 1. Dit spel doe ik altijd met vriendinnen… maar heb een paar leuke cadeau ideetjes opgedaan! Wij doen ook altijd 1 meeneem cadeautje, iets wat je al hebt. Iedereen heeft wel dingen waar je niets mee doet, maar waar een ander misschien heel blij mee is. Scheelt weer in het budget!

 2. Pingback: Christmaholic.nl » Kerst 2012: trends, versiering, tips & inspiratie! » Sint- of kerstdobbelspel: 4 varianten & tips!