Zonder stress de kerstdagen in!

0

Het is weer december! De voorbereidingen voor kerst zijn weer begonnen. Voor veel mensen is kerst vooral een tijd van stress en 101 dingen tegelijk doen. Dat is nergens voor nodig, kerst is immers vooral een tijd van genieten!  Met een beetje plannen vooraf (lees verder voor handige tips) kom je al een heel eind.

Tja, als je een echte kerstfan bent zoals ik, dan heb je waarschijnlijk helemaal geen problemen met alle kerstvoorbereidingen. Daarnaast ben ik nogal een regelmiep, dus dat werkt ook al in mijn voordeel. Ik geniet dan ook vooral van de drukke tijd voor kerst! Zie jij als een enorme (kerst)berg op tegen die dagen, dan heb je misschien iets aan de volgende tips!

1. Gezelligheid voorop

Kerst hoeft niet perfect te zijn, als het maar gezellig is. Ben je gastvrouw met de kerstdagen, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Vier kerst vooral ook op jouw manier, zodat je er echt van kunt genieten. Ga je liever dansen dan dineren? Kruip je op de bank met je lief? Prima! Wat let je om het dit jaar eens anders te doen? Zit je toch vast aan allerlei verplichtingen, kijk dan of je daar een leuke draai aan kunt geven. Als je zelf geen initiatief neemt, verandert er ook niets.

2. Neem een of twee dagen vrij voor kerst

Ik zou er niet aan moeten denken: op 24 december nog werken. Sterker nog: mijn kerstvakantie begint standaard op 23 december en als het even kan nog iets eerder. Daardoor kan ik de dagen voor kerst het huis poetsen, de laatste dingen kopen, voorbereidingen doen in de keuken en… genieten! In twee dagen kun je immers veel doen. Dus als het te regelen valt, probeer het dan eens een keer. Moet je écht werken tot kerstavond, blok dan het weekend voor kerst in je agenda om alvast voorbereidingen te treffen.

3. Koop je cadeaus slim in

Zo voorkom je dat je de drukke dagen voor kerst nog de stad in moet en aan moet sluiten bij die kilometerlange rijen vol bedrukte gezichten voor de kassa (helemaal een ramp als de dame voor je nog even al haar kleingeld wil wegwerken). Geef je enkele mensen kleine cadeaus met kerst? Koop die dan gedurende het jaar. Het scheelt je een hoop geld in één keer en een hoop stressen (want als je iets nodig hebt, vind je het niet… Of ben ik de enige die dat heeft?). Een of enkele grotere cadeaus nodig? Bestel een deel online, of ga shoppen op een rustiger moment, zoals dinsdagochtend. Weet je niet wat je wilt kopen? Schrijf dan gedurende het jaar leuke ideetjes op in een boekje. Of vraag eens rond wat anderen kopen voor hun naasten.

4. Haal je boodschappen ruim tevoren

Natuurlijk kun je verse producten het beste zo laat mogelijk halen. Maar alle niet-verse producten kun je prima een tot twee weken van tevoren inkopen. Zo hoef je de laatste dagen voor kerst alleen nog de verse ingrediënten te halen en voorkom je dat je voor een leeg schap staat.

5. Bedenk wat je wilt koken

Aan jou de eer om het kerstmenu te bereiden? Leuk! Behalve dan als je tot het laatste moment wacht om recepten te zoeken. In dat geval kun je bovendien je boodschappen niet op tijd doen, zie de tip hierboven. Denk daarom op tijd na over wat je gaat koken. Er zijn ontzettend veel sites met leuke (en makkelijke!) recepten. Denk ook eens aan de magazines die supermarkten maandelijks uitbrengen, ideaal.

6. Maak het jezelf niet te ingewikkeld…

Waarom zou je met kerst opeens die salade met lauwwarm gerookte eendenborst en een saffraanmousse voor willen schotelen, als je normaal gesproken nét een eitje kunt bakken? Keep it simpel! Je hoeft echt niet opeens alles uit de kast te trekken. Met goede, verse ingrediënten en een mooie presentatie kom je een heel eind. Of maak bijvoorbeeld een bijzonder stukje vlees klaar, maar houd de garnituren simpel. Serveer deze in diverse mooie schaaltjes, en je kersttafel ziet er enorm professioneel uit. Wil je je gasten toch echt culinair verrassen? Probeer je menu dan een keer van tevoren uit! Zo merk je meteen of je aan alles gedacht hebt. Nog een idee: laat alle gasten een gang bereiden. Is het diner bij jou thuis? Dan maak jij het hoofdgerecht en zorgen andere gasten voor het voor- en nagerecht.

 7. Maak adresstickers

Verstuur jij nog trouw je kerstkaarten per post? Maak dan adresetiketten. Het scheelt een hoop schrijfwerk!

8. Plan je versiermoment

Blok een avondje in je agenda om met de kerstversieringen aan de slag te gaan. Zo voorkom je uitstellen en stress vlak voor kerst, bovendien heb je dan langer plezier van je werk! Vraag desnoods een vriendin om je te helpen. Lekker kerstmuziekje aan, hapje erbij en je gaat als een speer! Natuurlijk, ook ik maak elk jaar ruzie met die lampjes, gebruiksvriendelijke kerstverlichting bestaat volgens mij niet. Je zou kunnen denken aan een lichtnet dat je als het ware om de kerstboom vouwt, of een kunstboom kopen waar de verlichting al in zit. Het kost wat, maar dan ben je ook van dat euvel af! Zet je geen kerstboom (hoe is het mogelijk?) koop dan een mooie guirlande die je over je kast of dressoir legt. Als je je lampjes hier handig in vast maakt (als ze er nog niet in zitten), hoef je ze nooit meer eruit te halen. Ideaal! Verder hoef je ook echt niet in elk hoekje een kerstbal op te hangen. Met een paar mooie eye-catchers heb je binnen no-time de kerstsfeer! Denk bijvoorbeeld aan een grote schaal met kaarsen en kerstballen. Simpel en niet duur. Kijk ook eens bij de versiertips hier op Christmaholic voor andere mooie tips! En houd de boekjes van de bouwmarkten in de gaten, vanaf november staan daar vele leuke accessoires in.

 9. Bekijk het maar…

Wil je helemaal geen stress? Overweeg dan eens om met de kerstdagen het land uit te gaan. Het kost wat geld, maar je bent meteen van alle zorgen af en kunt jezelf heerlijk in de watten laten leggen.

 Heb jij nog meer tips om stressvrij de kerst in te gaan? Ik hoor ze graag!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Andrea is dol is op Friends, Food and Fun! Sinds ze een peuter is, is ze al verslingerd aan kerstlichtjes, kerststrikjes en kerstchocolaatjes. Ze schrijft graag, dus Christmaholic biedt het beste van twee werelden! Andrea is communicatieadviseur en eigenaresse van Zuiver C.

Reageer!

wp-puzzle.com logo