♥ Sinterklaasliefde ♥

1

Sint en ik staan niet echt op goede voet. Ik ben de 3e december geboren en heb al sinds mijn geboorte moeten concurreren met de verjaardag van die ouwe. Mensen hadden vaak geen tijd om naar mijn feestje te komen, want er vonden pakjesavonden en surprisefeesten plaats. Met als gevolg dat mijn verjaardag vaak in november werd gevierd. Zodat de Sint rond mijn verjaardag alle aandacht kon opeisen. Niet verwonderlijk dus, dat ik veel meer met Kerst heb dan met Sinterklaas.

Maar het is niet alleen het feit dat Sint zo nodig op de 6e december jarig moet zijn, er zijn nog meer redenen waarom ik meer heb met Kerst. Ik houd van de sfeer; van de lichtjes, het versieren van het huis, de prachtige kerstboom en natuurlijk de gezelligheid; met de hele familie koken en eten. Iedereen is erbij en iedereen is blij. Ik houd van het mystieke van de katholieke nachtmis, om 12 uur als de mis was afgelopen elkaar een zalige kerst wensen. De geur van mijn moeders parfum, Opium, wat ze bijna alleen in december draagt. En de warme worstenbroodjes als we thuiskwamen van de mis, een voorbode van nog twee heerlijke dagen gezelligheid en warmte.

“Dat ik al met Kerst begin als de Sint nog niet eens in het land is!”

Als ik half november een mailtje stuur naar al mijn vrienden dat Christmaholic.nl weer in de lucht is, krijg ik de nodige quasi-verontwaardigde verwijten. Dat ik al met Kerst begin als de Sint nog niet eens in het land is, dat ik er belachelijk vroeg bij ben en dat ik de decemberagenda weer danig in de war stuur. Want ja, sommige van mijn vriendinnen zijn juist echte Sintlovers. En daar begrijp ik als kerstfreak natuurlijk niets van. Hoog tijd om ze, op deze verjaardag (of eigenlijk sterfdag) van de Sint, hier op Christmaholic.nl aan het woord te laten.

Cadeautjes en mystiek

Sinterklaasliefde ontstaat vroeg, als klein meisje genoot Sanne van der Beek (26) met volle teugen van het feest: ” Mijn liefde voor Sinterklaas is ontstaan bij mijn eerste herinnering eraan: een prachtige cadeautafel bij mijn oma, met hopen cadeaus en snoep; een waar luilekkerland voor de kleine Sanne.” Ook Nina Hoek van Dijke (23) weet het nog goed: “Ik herinner me Pakjesavond bij de beste vriendin van mijn moeder nog. Volgens mij kreeg ik een roze met witte badkamer van Duplo.” Maar daar houdt het niet op. Het is het plezier van de magie, het geheim, het mysterie dat Sinterklaas zo bijzonder maakt. Nina: “Ik hou van de sfeer. Het fantasierijke wat er aan vast hangt.” Ook Sanne ervaart dat zo: “Het draait niet alleen om het snoepgoed en de cadeautjes, maar ook vooral om het plezier wat ik altijd bij mijn ouders en grootouders heb gezien en later ook zelf heb gevoeld toen mijn jongere zusje wel nog geloofde en ik volop mee kon doen met het ‘spel’.”

Sinterklaas vieren met familie: het Sinterklaasspel & de gedichten!

Ik vind Sinterklaas echt iets voor kinderen. Het is toch vooral het plezier in het verrassen van die gelovige kleintjes dat het leuk maakt. Maar Sanne en Nina vieren het (hoewel ze al lang niet meer geloven) nog steeds, al is het anders dan vroeger. Sanne: “Vroeger vierde ik met mijn familie pakjesavond. Tegenwoordig kopen we altijd cadeautjes en maken we gedichtjes voor elkaar. Anders dan vroeger dus, maar het plezier is gebleven! Zeker in de gedichtjes, daar wordt altijd veel moeite voor gedaan. Kleine steken onder water, veel dichterlijke vrijheid en ellenlange gedichten die dan worden voorgedragen lekker knus bij elkaar en met veel lekker eten.” Nina speelt met haar familie altijd het grote sinterklaasspel. “Dan dobbelen we om kado’s met hilarische opdrachten. We knopen ook altijd thema’s aan de kado’s. Dit jaar was dat reizen, wonen en genieten. Meestal slaan deze thema’s op waar we met de familie/persoonlijk mee te maken hebben of hadden in het jaar.”

Sinterklaas staat voor plezier, Kerst voor verplichtingen

Oke, het is dus een stukje nostalgie en verder veel lol met familie. Maar waarom is Sinterklaas dan, ook al is het sprookje voorbij, leuker dan Kerst? Sanne: “Sinterklaas is bij ons thuis altijd veel meer gevierd dan Kerst, dus daar ligt een gedeelte van de verklaring. Maar van de andere kant heb ik Sinterklaas ook altijd als een magische periode ervaren als kind. De wereld veranderde even in een plek waar je liefste wensen konden uitkomen, waar er zomaar snoepjes overal op konden duiken en je de lekkerste chocolade van het hele jaar in een prachtige chocoladeletter kreeg. Hoewel ik ook absoluut een kerstlover ben, met de gezelligheid, de warmte en mijn familie, is kerst altijd meer verbonden geweest met ‘aardse dingen’ zoals de kerk, bepaalde verplichtingen en dergelijke. Sinterklaas heeft (nog) altijd die lichtvoetige verwondering.”

“Sinterklaas staat voor plezier en ongedwongenheid. Kerst is verbonden met verplichtingen.”

Ook Nina vindt Kerst veel zwaarder: “Kerst staat voor mij altijd samen met meer stress. Mensen die drammen in de winkels, lege schappen, ruziemakende gezinnen over eten, familiestress. Het is meer een moetje. Het is niet dat ik ‘t niet leuk of gezellig vind, maar het gevoel is er anders bij. Uiteraard voel ik ook nog wel het magische van samen zijn tijdens donkere dagen. Maar Sinterklaas staat voor mij veel meer voor plezier en ongedwongenheid.”

Christmaholic overtuigd?

Ik snap het ergens wel. Met kerst ren je van hot naar her, alles moet perfect, er ligt een zware druk op gezelligheid, mooie versiering, lekker eten. Elk jaar minstens even goed en mooi als het jaar ervoor. En met die druk komt vaak juist irritatie en ontevredenheid, ruzies tussen familieleden en ga zo maar door. Sinterklaas is veel meer ontspannen, het is gericht op de kleintjes en de volwassenen hebben vooral lol. En die lol heb ik zeker gehad toen ik twee jaar geleden met vrienden het Sinterklaasspel speelde en Robert verkleed ging als Sint.

Alles mag, niets moet dus. En het sprookje, het plezier in het foppen en verrassen van kleine kinderen is natuurlijk geweldig. Ik vond het fantastisch om mijn 12 jaar jongere zusje helemaal te zien glunderen bij al die kado’s en rondvliegende pepernoten. Dat heeft Kerst (in elk geval in Nederland) natuurlijk veel minder. Toch vind ik het kerstgevoel veel mooier, bijzonderder en sterker dan het Sinterklaasgevoel. En dat zal, ondanks de nostalgie van de Sint, nooit veranderen.

Wat vind jij leuker? Sinterklaas of Kerstmis?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

1 reactie