WIN kookboek Nigella’s Kerst!

29

Wie kent haar niet, de beeldschone Britse TV-kok Nigella Lawson? Met haar 51 jaren nog altijd even mooi en minstens zo goed in het bedenken en uitvoeren van de lekkerste recepten. Een kerstkookboek van haar hand is dus voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt een must read.

Nigella’s Kerst begint met een langdradige inleiding over hoe kerst tot stand gekomen is en achtergrondinformatie over de gebruiken. In ‘t Engels klinkt die inleiding ongetwijfeld prachtig, maar de Nederlandse vertaling is suf, ouderwets en langdradig. Mijn advies? Sla de inleiding over en ga meteen naar de recepten. Want die mag je zeker niet missen!

Cocktails, canapé’s en hanteerbare massacatering

Nigella’s Kerst staat boordevol traditioneel Britse en Amerikaanse kerstgerechten. Maar ook aan de hapjes en drankjes is gedacht. Krijg je veel mensen over de vloer? Dan vind je in dit boek tientallen lekkere cocktails (zoals de Poinsettia met Prosecco, Cointreau en cranberrysap) en makkelijk te maken hapjes en kleine gerechtjes, zoals feestrolletjes van parmaham, krabkoekjes met wasabi en Amerikaanse traditionele ‘eggnog’. Om je vingers bij af te likken!

Traditionele vleesgerechten!

In de rest van het boek vind je een hoofdstuk met heerlijke recepten voor soepen, salades en sauzen. Denk bijvoorbeeld aan soep van geroosterde pompoen en zoete aardappelen, met blauwe kaas en karnemelk. Aan traditionele kersthoofdgerechten (vlees!) in dit boek geen gebrek! Uiteraard word je getrakteerd op goddelijke recepten voor traditionele kalkoen (met allerhande vullingen en sauzen), rollades en hammen. Wil je een groot stuk vlees, maar iets anders dan normaal? Kies dan voor Nigella’s gebraden gans met een vulling van peren en cranberry’s of een gebraden runderribstuk met een jus van port en stilton. Mmmm!

Kerstdesserts!

Ben je gek op desserts, dan word je ongetwijfeld dolgelukkig van Nigella’s Kerst. Natuurlijk staat er een recept voor de ‘echt Britse Christmas pudding’ in, maar ook een chocoladepudding voor Christmaspudding-haters (zoals ik). Ook kun je genieten van recepten voor prachtig versierde ‘frosted’ kerstcake’s, een ‘gouden’ vruchtencake en een ongelofelijk makkelijke chocolade-vruchtencake (klinkt dat niet ideaal?), kerstkransjes en koekjes met cranberry’s en witte chocola. Smullen dus!

Naast de prachtige foto’s (die je meteen doen watertanden), vind je in het boek kook- en baktips en een ‘kerstmaaltijd-count-down’, met een plan voor de voorbereiding, van uur tot uur. Handig! Als je van de traditionele Britse keuken houdt, dan is dit boek echt een aanrader. Er staan een aantal lekkere vegetarische gerechten in, maar de vis is Nigella bijna compleet vergeten. Gelukkig staan er op internet en in bijvoorbeeld de kersteditie van Allerhande genoeg lekkere visrecepten!

WINACTIE!

Hou jij van een Brits kerstdiner? Dan heb je geluk! Christmaholic geeft een exemplaar van Nigella’s Kerst weg! Het enige wat je hoeft te doen, is hieronder in een reactie laten weten wat jij dit jaar met Kerst wil gaan koken (of graag zou willen eten!). Deze winactie loopt tot en met vrijdag 16 december. Christmaholic.nl neemt contact op met de winnaar!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

29 reacties

 1. Djurre van Kouwen op

  Water gaat mij al uit de mond lopen, moet dit jaar een lekker dessert opleveren voor 0-de kerstdag liefst iets speciaals

 2. – Proeverij van gerookte eendenborstfilet, pate, gerookte zalm en hollandse garnaaltjes, gegarneerd met eikenblad- en en rucolasla, gekookte kieviteitjes en kerstomaatjes
  – Toscaanse tomatensoep, gegarneerd met mozzarella bolletjes, een blaadje basilicum en streepjes van balsamico garneersaus.
  – Parelhoen gevuld met appel, op een bedje van zuurkool gegaard in room. Geserveerd met pommes duchesse, stoofpeerjes en appelcompote
  – Nougatine ijs, opgediend in een cocktailglas gegarneerd met een chocolade hulstblaadje.

 3. Ik ben net weer terug in Nederland na 7 jaar in Australie, en dit wordt mijn eerste Hollandse kerst sinds 2003. Ik kijk erg uit naar het kerstdiner gekookt door mijn moeder, die al 35 jaar lang exact hetzelfde op tafel zet op 1e Kerstdag! Nee echt, exact! Eerst garnalencocktail, dan een soepje, dan kalkoen in saus met cranberry compote, een salade en aardappelkroketjes, en dan als toetje…..Vienetta! Bestaat dat eigenlijk al 35 jaar? Kan me niks anders herinneren. Maar ik kijk ook erg uit naar de andere traditie die mijn man en ik samen zijn begonnen: op 2e Kerstdag eten & drinken wij lekker waar we zin in hebben, als het maar decadent is! Kreeft, St Jacobsschelpen, veel champagne….heerlijk! En die trifle die ik daar zie in Nigella’s boek zou een passend dessert zijn. Happy Holidays!

 4. Wij gaan dit jaar gourmetten. Maar het lijkt me ontzettend leuk om een keer een echt kerstmaal te maken. Misschien met behulp van Nigella? Zij kookt op een ontzettend plezierige manier, als ik ernaar kijk móet ik wel glimlachen. Koken met plezier. Ik hoop dat ik het van haar kan leren.

 5. Voorgerecht, een lichte groentensoep , daarna soepvlees met zuur (mijn lievelings gerecht).
  Als hoofdgerecht een beenham met honing/mosterdsaus ,peultjes,tuttu frutti en gebakken krieltjes.
  Nagerecht is zelfgemaakte chocolade pudding en een bitterkoekjespudding met slagroom .

  Dan zijn er ook nog de garnalen met whisky saus die vanzelf wel een plekje vinden ergens tussen de dag door, evenals de Weinachtstol en de kerst ammandelstaaf.

  Op Kerstavond haal ik het batterijtje uit de weegschaal , meestal kan ik die dan niet meer terug vinden.

 6. Ik vier dit jaar voor het eerst mijn kerst in Zweden. Sinds een maand ben ik verhuisd naar een klein schattig dorpje in een geweldig huis. Hier droom ik van vele gasten en etentjes die ik wil gaan organiseren en ik heb al heel wat gerechten geprobeerd want ik heb de hele dag de tijd… Ik heb geen werk dus zit elke dag heerlijk thuis en bak elke dag weer iets anders..

  Met kerst eten we bij Zweedse vrienden en ik heb geen idee wat we krijgen, maar het zal typisch zweeds zijn.. Ik wil dan altijd een kleinigheidje meenemen(net als Nigella) en maak dan graag haar chocolade fudge..altijd een succes!!!
  De instant chocomousse vind ik ook geweldig en de pavlova of Eton mess!!!

  I love Nigella en vooral nu ik hier in de sneeuw zit en niet veel anders te doen heb… ik heb haar afleveringen al meerdere keren bekeken en vooral die kerst afleveringen, daar wordt ik helemaal blij van!! Ik ben een echte kerstjunkie(i admit it!) en ik zou helemaal gelukkig worden als ik dit boek win 🙂 🙂 🙂

  Mijn vriend trouwens ook, want hij krijgt alles voorgeschoteld 😀

 7. Eerste kerstdag een beetje uitgebreid en luxe: st. jacobssschelpen vooraf, hertenbief in portsaus als hoofdgerecht en na zelgemaakt ijs met bosvruchtencompote. Tweede kerstdag super gemakkelijk en relaxt met allerlei kant en klare hapjes en snacks uit de oven en friteuse! Ik vind alles lekker!

 8. Ik zou wel gerechten willen eten welke traditie zijn in andere landen. Ik kook graag zelf maar laat me tijdens kerst graag verrassen

 9. Per voordeur een gerechtje maken. Tip van de dag: woon voor één dag weer bij je ouders! Maar oke dan, weg met alle chocoladetoetjes (sorry dames) en maak de mannen gelukkig met een toetje met alcohol erin…

 10. Ik zou graag uit Nigella’s kerstkookboek willen koken en liefst een simpele budgetmaaltijd. Ze laat koken altijd zo simpel lijken.
  Hier soep vooraf, kip/rollade met krieltjes, groente en feestelijk toetje na

 11. Nigella schopt kont!
  Die vrouw kan net zo goed koken als ik kan.. als ik kan…
  nee, er is niets waarin ik zo goed ben als zij is in koken!

  En volgens mij is het niet eens de ingewikkelsheid van de gerechten, maar de manier waarop ze haar passie overbrengt.

 12. Wat leuk! Dit jaar ben ik van plan om de christmas pudding uit Nigella’s book ‘hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ te maken. Verder heel traditioneel gevulde kip en aardappeltjes met rozemarijn uit de oven. Als voorgerecht garnalen met marinade uit de wok. Maar waarschijnlijk zal dit menu veranderen als ik dit leuke boek win! 🙂

 13. Zelf heb ik het boek al en ben er helemaal weg van maar ik doe graag mee om het boek cadeau te geven aan mijn schoonzusje met kerst.

  Die gaat dit boek nml ook helemaal fantastisch vinden.

  Ik heb trouwens toevallig afgelopen vrijdag een berichtje geschreven op mijn blog over Nigella’s kerst.

  Nu maar hopen dat ik het 2e kerstdag onder de kerstboom mag neer leggen voor mijn schoonzusje.

  Lieve groet,

  Marieke

  http://www.taartig.nl/blog/2011/12/09/nigellas-kerst/

 14. Oeps in mijn enthousiasme gewoon vergeten te zeggen wat ik dit jaar met kerst ga koken. Wij gaan dit jaar met kerst voor het eerst zelf eend maken. En mijn schoonvader gaat meehelpen terwijl hij niet echt kan koken. Dus dat gaat sowieso een belevenis worden.

  Groetjes,

  Marieke

 15. Jaaaah Saskia! Dat weet ik toch nog niet, ik heb het kerstkookboek van Nigella toch nog niet! Ben druk aan het duimen tot ik win zodat ik een toppertje uit kan kiezen. Denk dat het er mooi uit gaat zien en eenvoudig te maken zal zijn, maar dan toch heerlijk smaken. Dat weet ik uit ervaring!

  Groet, een Nigella-fan!

 16. Ik ga dit jaar voor een 1001-nacht thema. Geen opgemaakte borden, maar grote schalen oosterse lekkernijen op tafel. Natuurlijk met hoummous met lekker brood, labne en fattoush. Verder soepjes van zoete aardappel en macadamianoten, tajine, salades en lamsvlees. En als toetje natuurlijk baklava (zelf gekocht, want zelf gemaakt lukt toch minder goed en bovendien is er verder genoeg te doen…)

 17. Dit jaar wil ik Kerst een Mexicaans tintje geven. Het is weer eens wat anders en je waant je op een warm, zonnig strand met een tafel vol pittig eten en een Margarita in de hand.

 18. Andrea van Geenen op

  Haha, alle landen komen voorbij!
  Wij krijgen tweede kerstdag gasten en gaan dan lekker tapas maken, zodat we de hele dag lekkere hapjes hebben om van te snoepen. En wat over blijft hebben we dan meteen voor de dag erna.

 19. Die taart met die witte boompjes ziet er super uit, die zou ik graag willen maken.

  Kerstdiner vier ik bij m’n schoonouders en ik hoop op varkenshaas of biefstuk 🙂

  Op oudjaarsdag moet ik voor visite koken en als voorgerecht lijkt me gevulde portobello’s wel lekker, maar de andere gangen weet ik nog niet. Het boek zou dus erg handig zijn! Haar tv programma’s vind ik erg leuk.

 20. Bij ons is het dit jaar een verrassing.

  We hebben een 7 gangendiner en amuse vooraf. Het is de bedoeling dat iedereen een gang meebrengt. Dit hebben we door middel van lootjes geregeld.
  Op Eerste Kerstdag is het dus een verrassing wie met wat binnenkomt. Volgens mij wordt dit een onwijs succes.
  Ik moet zelf de amuse regelen en het huis aankleden.

  Ik neem voor de amuse een plakje carpaccio, stop hier een stukje avocado in, roomkaas en een beetje bieslook. Daarna vouw ik het plakje mooi dicht. Doe er een klein prikkertje op en als finishing touch een blokje avocado bovenop. Leg dit op een mooie amuse lepel en smullen maar. Het kan wat mij betreft niet snel genoeg Eerste Kerstdag zijn!!

 21. Wendy Wijnhoven op

  we gaan met broeres zussen en schoonfamilie samen een aantal recepten van moeders koken, zoals hazenpeper en kip ala marengo en charlotte russ als toetje tot nu toe

 22. joyce v soestbergen op

  vast ook erin, chrismas pudding with a twist, ik verheug mij nu al.
  Hoop nog vle jaren t mogen putten uit dit boek.
  Vorige boek 4 jaar geleden gekocht in London is bijna kaal van het gebruiken.Hij ruik wel lekker trouwens