Kerstsokken: een Amerikaanse traditie

0

Het was vroeger (nog niet zo heel lang geleden) hier in de VS traditie dat ieder gezinslid een kerstsok had hangen voor de open haard, die de kerstman dan vulde met kleinigheidjes. Mandarijntjes (de mandarijn moest naar het schijnt altijd in de punt van de sok, bij de ‘tenen’), noten, potloden, dat soort dingen. Inmiddels hebben die ‘kleinigheidjes’ hele ander vormen aangenomen, maar de kerstsokken worden nog steeds gevuld.

Kerstsokken? Christmas stockings! De oude Engelse/Amerikaanse traditie waarbij speciale ‘stockings’ boven de open haard of de kachel worden gehangen zodat de kerstman die kan vullen met cadeautjes en snoepgoed.

Schijnbaar is de legende dat Sint Nikolaas door de schoorsteen klom om een arme oude weduwnaar met dochters cadeautjes te geven (de man was te trots om hulp te accepteren). De kousen van de meisjes hingen boven de open haard te drogen, dus daar stopte Sint Nikolaas zijn cadeaus in… Of stamt de traditie toch van het Germaanse/Scandinavische geloof in Odin? Wie zal het zeggen?

Je kunt hier in de VS in ieder geval bij iedere winkel ‘stocking fillers’ kopen: kleine cadeautjes voor in de sok. Het type cadeau is afhankelijk van de winkel. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of je kunt er stocking fillers kopen. Voor mannen, voor vrouwen, voor kinderen. Goedkope en dure. Van de semi-retro gadgets van lifestyleketen Restoration Hardware, tot ondergoed bij Victoria’s Secret en speciale uitgaven van lego. Zelfs Tiffany heeft stocking fillers!

En natuurlijk is er dan ook een heleboel te shoppen als het gaat om kerstsokhouders! De oplettende lezer ziet dat er nog een kerstsok mist…die gaan we snel nog even halen zometeen voor ons nieuwste gezinslid 😉 bij Pottery Barn Kids.

 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elja Daae woonde voorheen in de VS. Nu woont ze in Istanbul. Ze moet nog ontdekken waar daar echte kerstbomen te krijgen zijn, maar aan kerstversiering en nepbomen geen gebrek!

Reageer!