Santa Claus: de geschiedenis van de Kerstman

3

In de VS zetten kinderen elk jaar op 24 december koekjes neer voor Santa Claus, de kerstman, in de hoop dat hij ze opeet en cadeautjes achterlaat. Hier in Nederland denken we dat de Kerstman afstamt van Sinterklaas, maar dat is slechts gedeeltelijk waar.

De traditie ontstond in Noord-Europa, waar de koude, donkere dagen eind december de mensen inspireerden om bepaalde figuren te bedenken die cadeautjes brachten, licht brachten en reden gaven tot het vieren van feesten om de sfeer wat op te leuken! Deze figuren varieerden van elven tot Goden en schapen, maar een van de bekendste en meest invloedrijke figuren is inderdaad Sinterklaas, die op zijn beurt weer voor een deel zijn oorsprong vindt in de Katholieke kerk.

Father Christmas

De tweede figuur van grote invloed is de Britse ‘Father Christmas’, een grote, vrolijke man in groene kleren met een krans van takken en bladeren op zn hoofd. Hij was niet zo bezig met cadeautjes en kinderen, maar juist met eten en drinken en feest vieren. De traditie om met Kerst samen te eten & feesten stamt dus waarschijnlijk van hem af!

Toen de Europeanen kolonies stichtten, begonnen al deze tradities te mixen. Dat verklaart ook waarom de Amerikaanse kerstman zoveel verschillende namen heeft, Santa Claus (Sinterklaas) Saint Nick (Sint Nicolaas), Father Christmas en Kris Kringe (wat weer uit Duitsland komt).

Moderne Kerstman

Pas in de 19e eeuw ontstond het beeld van de menselijke, dikke, gezellige kindervriend in de VS. Dankzij de Amerikanen kreeg hij ook een vrouw (mrs Santa) en een team van elfjes om hem te helpen. En dankzij een paar slimme marketeers bij Coca Cola (die inzagen dat de beste man qua kleuren en sfeer/boodschap perfect bij het merk paste en hem daarom ebruikte om de verkoop van het drankje een boost te geven) kent en weet tegenwoordig iedereen hoe hij eruit ziet!

Het hele verhaal in het Engels en met beeld & geluid zie je in onderstaande video. De voice over gaat een beetje snel, maar het is erg leuk om te luisteren!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RbUVKXdu4lQ[/youtube]

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

  1. Jeetje die praat wel heel snel in het filmpje!
    Maar wel erg leuk om te lezen/te zien!

    Nooit geweten dat de kerstman die we nu kennen bedacht is door coca cola!