Kerstgedachte: ‘Kerst vieren met vreemden, is zo vreemd nog niet!’

1

Als je voedsel in je koelkast hebt, kleren op je lijf, een dak boven je hoofd en een plek om te slapen, dan ben je rijker dan 75% van de wereldbevolking. Als je geld op je rekening, in je portemonnee en wat spaargeld hebt, dan hoor je bij de rijkste 8% van de wereld! Niet iedereen heeft het even goed als jij en ik. Kerst is zo’n moment om daar bij stil te staan. Sommige mensen gaan zelfs nog een stapje verder en besluiten iets te doen!

Er zijn zoveel mensen die geen kerst kunnen vieren

Via Twitter hoorde ik van het initiatief van Martin ‘@treincolumn‘ Janssen. Hij heeft, samen met zijn vriendin, een huisje gehuurd met drie kamers, om samen met gezinnen die het minder goed hebben kerst te vieren. Met dit idee liepen Martin en zijn vriendin al een tijdje. “Mijn vriendin kwam op Marktplaats de volgende advertentie tegen: ‘Gevraagd: kerstversiering’. Een vader van twee kinderen wilde graag het huis versieren deze winter om zijn gezin te verrassen, maar had er helaas geen geld voor,” vertelt Martin op zijn blog. En zoals deze man, zijn er nog veel meer. Martin: “Er zijn zoveel mensen die óf alleen zijn met kerst óf ze kunnen het zich gewoon niet veroorloven om met kerst een snee krentenbrood op tafel te zetten. Wij gunnen deze groep mensen een warme kerst.”

Dit jaar voegden Martin en zijn vriendin de daad bij het woord en huurden ze een huisje. Toen begon de zoektocht naar de juiste mensen. “Eerst heb ik een blog geschreven om ons verhaal uit te leggen.” Mensen konden zichzelf niet aanmelden, maar wel iemand anders; een gezin, een alleenstaande moeder, iemand die het nodig heeft. “Daar hebben we bewust voor gekozen,” vertelt Martin. Op die manier weten ze zeker dat de mensen die meegaan het echt kunnen gebruiken.”

Via social media heeft Martin vervolgens aandacht gevraagd voor zijn blog met de kerstwens. “Meteen kwamen er warme reacties. Via retweets is ons verhaal bij vele mensen buiten mijn netwerk terechtgekomen.” De eerste kamer was dan ook al gauw bezet. “Ik werd benaderd door een gerechtsdeurwaarder. Zij kende een alleenstaande moeder met een elfjarige dochter, die ze zelf ook helpt. Meteen heb ik contact gezocht. De moeder in kwestie was erg verrast en een beetje overdonderd, maar vooral heel blij!” Dat ging dus heel vlot, maar het huisje dat Martin en zijn vriendin gehuurd hebben, heeft meerdere slaapkamers

Taboe op armoede

“We hebben toen contact gezocht met de voedselbank in Leidsche Rijn. Er blijkt een behoorlijk taboe te rusten op armoede. Schaamte voert de boventoon. Uit die hoek kwamen dus geen aanmeldingen. Nog een aantal keren heb ik een oproep geplaatst en er zijn meerdere mensen uit mijn netwerk actief op zoek gegaan.  ’s Avonds om half elf heb ik samen met een dame aan de telefoon mogelijke aanmeldingen besproken. Ze wist een gezin met 2 dochters voor wie dit uitje erg welkom was, na een jaar vol tegenslagen. De vader zit midden in een ontslagprocedure en – alsof dat nog niet erg genoeg is – is hij samen met zijn dochters betrokken geweest bij de Alphense schietpartij, waarbij zijn dochter in haar bil is geschoten. En zij wilden heel erg graag met ons kerst vieren!”

Kerst vieren we doorgaans met onze eigen familie. Maar voor Martin en zijn vriendin is kerst vieren met vreemden helemaal zo vreemd nog niet. “Het is voor ons de ultieme kerstgedachte.” Martin hoopt dat zijn initiatief anderen inspireert om ook te geven aan mensen die het minder goed hebben. “Ik heb mensen gesproken die vanwege onze actie om zich heen hebben gekeken en die nu ook samen met anderen kerst vieren. Geweldig, toch?”

Vanavond vertrekken Martin en zijn vriendin met hun Beagle naar het huisje in Friesland. Morgen komen de moeder met haar dochter en het gezin met twee kinderen. Ze blijven allemaal tot dinsdag. Op de vraag of hij dit volgend jaar weer gaat doen, antwoord Martin heel enthousiast: “Jazeker! We willen dit vaker gaan doen. En niet alleen met kerst, we gaan bijvoorbeeld ook bekijken of er mensen zijn die we kunnen meenemen op vakantie!”

Benieuwd naar hoe het weekend verloopt? Hou Martin’s blog dan zeker in de gaten! Na afloop van het kerstweekend zal hij een blog schrijven met zijn ervaringen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!