How to throw a Christmas Party: ‘Glinsterpop met een goeie dosis folk’

1

Kersttradities zijn er om in ere te houden, moeten de muzikanten van ‘How to throw a Christmas Party‘ hebben gedacht. Na het overweldigende succes van vorig jaar, met onder meer een strak uitverkocht Tivoli in Utrecht, maakte het muziekcollectief deze week nieuwe data voor een kersttour bekend.

How to throw a Christmas Party begon in 2009 als een onschuldig idee van zangeres Lydia van Maurik (je misschien bekend van indiepopbands Brown Feather Sparrow en Eins Zwei Orchestra). Op haar website vertelt ze hoe het idee vorm kreeg toen ze in de kleedkamer van poptempel Paradiso thee met honing stond te maken met collega-zangeres Eefje de Visser. “Op dat punt bekroop me het gevoel dat ik wilde stoppen met de band. En dat wilde ik doen met een groots project: met zoveel mogelijk bevriende muzikanten een kerstplaat maken.”

De hele winter, het hele voorjaar en de hele zomer bleef het kerst in haar hoofd. En dat bleek besmettelijk. “Uit alle hoeken en gaten van muzikaal Nederland kwamen wijzen uit het oosten en herders van het veld hun geschenken brengen, zonder iets terug te verlangen. Mensen met volle agenda’s, hippe managers en peperdure apparatuur stortten zich enthousiast en belangeloos in het kerstverhaal.”

Flink spektakel

En zoals wel vaker gebeurt met dingen die ‘beginnen als een grap’ groeide ook het idee van Lydia uit tot een flink spektakel. De opmars van How to throw a Christmas party was in 2011 niet te stuiten. Een uitverkocht Tivoli, optredens bij De Wereld Draait Door, 3FM, het Glazen Huis en drukbezochte shows in het hele land: kerstkind How to throw a Christmas Party was geboren.

Nieuw werk en bekende prachtliedjes

Genoeg reden dus om ook dit jaar de Nederlandse poppodia onder te dompelen in ultieme kerstsferen. Dit jaar nam het collectief een nieuwe EP op, in een stal. En als we het persbericht moeten geloven wordt de nieuwe tour alleen nog maar leuker, met een verrassende mix van nieuw werk, bekende prachtliedjes en visueel spektakel. “Glinsterpop met een goeie dosis folk en als donkerrode draad het verhaal van de geboorte van een klein jochie onder barre omstandigheden,” aldus het persbericht. “How to throw a Christmas party staat op de barricaden voor kinderen en grote mensen in soortgelijke situaties. In de fuifconfetti tekent zich een groot vraagteken af achter het credo ‘Vrede op aarde’.”

Kaartje kopen?

Met zo’n omschrijving kun je dus eigenlijk alleen maar heel snel naar de website van de dichtstbijzijnde locatie bij jou in de buurt surfen en een kaartje kopen. En het gaat hard, dus wees er snel bij!

Tourdata 2012

13-12 Zwolle Grote Kerk
20-12 Nijmegen Doornroosje
21-12 Rotterdam Corso
22-12 Leeuwarden Grote Kerk
23-12 Utrecht Tivoli Oudegracht
24-12 Middelburg Concertzaal

Beeld: Mcklin Fotografie

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Opgegroeid op een tropisch eiland, vierde Nienke kerst als kind noodgedwongen met een barbecue op het strand (diner van spareribs, geserveerd op plastic bordjes). Misschien juist wel daardoor, kan het haar nu niet hard genoeg vriezen en sneeuwen. Een grote droom is dan ook om ooit kerst te vieren in Lapland of Groenland.

Reageer!

1 reactie