Wijn en kaas: dé tips voor kerst (en voor nu)!

1

Ik ben dol op kaas. En op goede wijn. In een grijs verleden heb ik de hogere hotelschool gedaan en dus verwacht iedereen dat ik er wel verstand van heb. Helaas. De opleiding richtte zich ook vooral op management, dus die proeverijen waren leuk destijds, maar de kennis is niet echt blijven hangen. Dus besloot ik op een zonnige herfstdag in oktober naar de wijn- en kaasproeverij van Koetshuysch Drunen te gaan. Ideaal om alvast wat ideeën op te doen voor kerst!

Hoe kies je een goede wijn?

Wat ik tijdens de proeverij leerde: geen een wijn is hetzelfde. Sterker nog: elke gast had een andere smaakbeleving bij dezelfde wijn. Bijzonder, want dit geeft maar weer aan dat je niet klakkeloos de ‘smaakindicatiebordjes’ kunt volgen bij de slijterij. Een wijn kan de smaak van je gerecht ophalen, maar bij een mooi contrast tussen wijn en gerecht, kunnen de smaken van beide omhoog getild worden.

Bijvoorbeeld: bij een visgerecht met botersaus kun je voor een Chardonnay kiezen, omdat die net als de vis wat vetter is. Kies je echter voor een frisse, lichtzure wijn, dan wordt de smaak van de wijn omhoog getild, maar ook de smaak van de vis. Ze completeren elkaar, en dat is heerlijk. Hetzelfde geldt voor de wijn-/kaascombinatie. “Dezelfde kaas smaakt bij de ene wijn heel anders dan bij een andere wijn”, aldus een van de gasten. “Dat is juist het mooie”, vertelt Mike Krijnen, die samen met zijn vrouw Yvette de kaas- en wijnspeciaalzaak runt. “Volg je zintuigen. Proef, probeer en kies wat je lekker vindt. En denk eens buiten de bestaande paden.”

Aanraders

De keuze was reuze tijdens de proeverij. Er waren vier tafels, elk met diverse wijnen en kazen. Het bijzondere aan de speciaalzaak in Drunen is dat zij wijnen verkopen die normaliter in de horeca geschonken worden. Ze zijn niet bij de slijterij te koop en zo weet je dus zeker dat je een bijzondere (én betaalbare) wijn in handen hebt. En dat is te proeven. Mijn favorieten licht ik graag toe.

 • Blanc noir van Woutherushof
  Deze wijn is een typisch streekproduct, hij wordt gemaakt in het Brabantse land. Bijzonder! Een witte wijn die gemaakt wordt van een rode druif. Donkerder dan een witte wijn, lichter dan een rosé. Heerlijk! Een volle wijn die toch heel licht smaakt. Als je niet houdt van rode wijn, is dit een perfect alternatief om te serveren met een stukje (rood) vlees. Maar hij smaakte ook heerlijk met een blokje romige, belegen kaas.
 • Witte wijnen: Clobanel Pay d’Oc en Zevenwacht
  De witte Clobanel Pay d’Oc (Chardonnay) ruikt enorm fruitig en smaakt licht en fris. “Een ideale terraswijn, of om alvast in de stemming te komen tijdens het koken”, aldus een gast (en daar was ik het zeker mee eens). Hoewel ik normaliter niet zo van de witte wijn ben, drinkt deze heerlijk weg. Ook de witte Zevenwacht uit Stellenbosch smaakt erg goed. “Prima in combinatie met coquilles en vanille”, aldus Mike, en ik geloof hem op zijn woord. Het water loopt me in de mond, een ideetje voor het voorgerecht met kerst?
 • Rode wijn: Terre Cortesi & Esteban Martin Tinto
  Hoewel ik normaal een rode wijndrinker ben, blijven de witte wijnen me bij als ik bij de rodewijntafel sta. Toch proef ik ook hier weer enkele heerlijke wijnen. De Terre Cortesi (Marche Sangiovese) komt uit Italië en is heel fris. Lekker bij de zachte Mont d’Or kaas, die je met een lepeltje op een toastje doet. De Esteban Martin Tinto uit Noord Spanje heeft tonen van rood fruit en een vleugje truffels. Licht en een tikje kruidig en belangrijk: erg betaalbaar!
 • Dessertwijnen
  Ik houd niet zo van zoete desserts, geef mij maar een kaasplankje. Met een lekker glaasje port bijvoorbeeld. Na vandaag wil ik de port in de kast laten staan en ben ik fan van de Rivesaltes Tuile en de Rivesaltes Ambré. Beide wijnen hebben een lager alcoholpercentage dan port (16% versus 20%) en hebben minimaal 5 jaar op vat gelegen. Qua smaak kan een tien jaar oude port er niet tegenop. De Rivesaltes Tuile heeft tonen van krentjes en smaakt heerlijk bij een stukje Hollandse blauwschimmelkaas. De Rivesaltes Ambré heeft duidelijk tonen van abrikoos en doet het goed bij een chocoladedessert, of rood fruit met sabayon. Voilà, ik hoef niet meer na te denken over het kerstdessert! Overigens kunnen deze wijnen prima als aperitief gedronken worden. Of, denk ik al dagdromend, bij een heerlijk kaasplankje tijdens een borrelavond met vrienden.

Alle genoemde wijnen kosten tussen de € 3,98 en € 9,95. Lijkt mij een prima prijs voor de kerst én voor de kwaliteit die je krijgt!

Kaas en wijn met kerst

De beste tip van vandaag was eigenlijk wel: proef, probeer, combineer en kijk wat je zelf lekker vindt. Je hebt nog genoeg tijd om diverse wijnen en kazen te proberen in de aanloop naar kerst, zodat je dan de goddelijkste combinaties op tafel tovert. Woon je in Brabant, dan is een bezoekje aan Koetshuysch Drunen dus zeker de moeite waard. Mike en Yvette adviseren je graag! Met een van eerder genoemde wijnen zit je in ieder geval goed, daar kan geen wijn van de slijterij tegenop. En… neem meteen een fles extra mee voor als je met kerst ergens op visite gaat. Scheelt je ook weer zoeken naar een passend geschenk!

Heb jij nog wijn- of kaastips? En welke wijn-kaascombinatie is jouw favoriet? Laat het weten in een reactie hieronder!

 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Andrea is dol is op Friends, Food and Fun! Sinds ze een peuter is, is ze al verslingerd aan kerstlichtjes, kerststrikjes en kerstchocolaatjes. Ze schrijft graag, dus Christmaholic biedt het beste van twee werelden! Andrea is communicatieadviseur en eigenaresse van Zuiver C.

Reageer!