Kerst in Lapland: SantaPark, rendiertochten & sneeuwkastelen

8

Als je droomt van een winterwonderland, dan ben je in Lapland aan het juiste adres! Het is echt een sprookje in de winter. De uitgestrekte wildernis van het noorden van Europa is in de wintermaanden helemaal bedekt met een dikke laag sneeuw. Een witte wereld met sfeervolle dagen en mysterieus licht. ’s Nachts verlichten miljoenen sterren de heldere hemel en danst het noorderlicht in kleurige flarden. 

Waarom Lapland?

Wil je deze winter of deze Kerst op vakantie richting de sneeuw? Dan is Lapland echt een aanrader. Je kunt er deelnemen aan unieke winteractiviteiten zoals een huskysafari of een tocht op een rendierslee. Je kunt een ijsbrekercruise doen op de Baskische Golf, of wat dacht je van een sneeuwscootersafari doen over de poolcirkel, manoeuvrerend door de bossen en hangend in de bochten over bevroren meren en rivieren.

huskies

Op zoek naar het noorderlicht

Lapland staat bekend om het prachtige noorderlicht, dat te zien is tussen september en maart. Tijdens heldere nachten licht de donkere hemel op met groene, rode, paarse en soms gele kleuren. Het Noorderlicht ontstaat door uitbarstingen van de zon, waarbij geladen deeltjes in de atmosfeer in aanraking komen met atomen. De magnetische polen zorgen ervoor dat deze geladen atomen in deze regio’s een prachtige lichtshow opvoeren. Echt een magisch spektakel!

noorderlicht 2

Op welke bijzondere plekken kun je slapen?

Er zijn diverse prachtige hotels en lodges waar je kunt overnachten in Lapland. Maar wil je wat avontuurlijkers? Dan ga je voor een nacht in een iglo of in het sneeuwhotel! In de kleine nederzetting Kakslauttanen, gelegen in een valei nabij Saariselkä, in het noorden van Lapland, kun je in een glasiglo overnachten.

slapen in iglo

Het wereldberoemde Sneeuwkasteel LumiLinna in Kemi is onvergetelijk. Het Sneeuwkasteel wordt ieder jaar opgebouwd uit meer dan 30.000 m3 sneeuw. Een maand full-time werken met bulldozers en kettingzagen resulteert in een kapel, wijnbar galerie met ijssculpturen, een restaurant, slaapkamers en een entertainmentpodium. Zelfs de bedden, tafels en stoelen zijn gemaakt van kristalhelder ijs, terwijl speciale licht- en geluidseffecten voor een heel aparte sfeer zorgen. De kamers zijn allemaal in Lapse sferen ingericht met natuurlijke materialen en hebben een constante temperatuur van –5 C . Je slaapt echter heerlijk warm in een speciale thermoslaapzak.

Gang sneeuwhotelsneeuwhotel honeymoon suite klein

Kerst in Lapland

Kerst in Finland, speciaal in Lapland, is echt een magisch sprookje. In Finland behoort Kerstmis tot een van de belangrijkste feesten van het jaar. Niet gek als je bedenkt dat de kerstman hier heel dichtbij woont en elke kerstkaart met een prachtig winterlandschap hier gemaakt lijkt te zijn! Twinkelende kerstlichtjes, een dik pak sneeuw, knapperend haardvuur, de kerstman én niet te vergeten; echte rendieren. Als je de kerstman ‘thuis’ wil opzoeken, dan moet je zeker naar Santa Park en/of gaan.

SantaPark: een ondergronds themapark

SantaPark is een ondergronds park waar de elven hun dagelijkse klusjes uitvoeren, op de Elvenschool leren hoe ze kerstdecoraties moeten maken. Lotta Lonka; operational manager van SantaPark en Joulukka vertelt: “Je kunt ondergronds onder de de poolcirkel doorlopen in een ijzige wereld, waar de Ijsprinses leeft in haar Ijsgalerij. Zij schenkt speciale drankjes in een glazen, gemaakt van ijs.” Daarnaast kun je de SantaPark musical bezoeken en met de Four Seasons Fairy Tale Train gaan. Ook al is het buiten koud, op de meeste plekken in de grot (behalve de ijsgalerij) is het gelukkig lekker warm.

Onder de poolcirkelSantaPark magische trein

Joulukka: Lapse delicatessen en ijsvissen met de kerstman

Joulukka is een hele andere locatie, compleet gebouwd in de echte, wilde natuur. Lotta Lonka: “Het bestaat uit verschillende gebouwen, die verbonden zijn met kleine bospaden. Joulukka wordt omringd door sneeuw, een sterrenhemel en het authentieke Sierijärvimeer.”

Al meer dan honderd jaar wonen de elven in Joulukka en de kerstman heeft er zijn ‘top secret kantoor’. “Joulukka is eigenlijk alleen open voor groepen (op reservering), maar omdat het zo’n prachtige plek is, zijn er tegenwoordig rond de kerst speciale rondleidingen voor toeristen en gezinnen,” vertelt Lotta. “Je kunt er traditionele Lapse gerechten eten of gaan ijsvissen met de Kerstman en zijn elven.”

Deze Christmaholic zou maar wat graag naar Lapland gaan deze kerst. Nog een paar jaartjes sparen maar ;-).

Bronnen tekst & beeld: Wietse Dijkstra van Voigt Travel & Lapland.nl en Lotta Lonka van SantaPark en Joulukka

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

8 reacties

  1. Pingback: 4x gegarandeerd een witte kerst in 2013

  2. Wij zouden met de kerst 2016 graag naar Lapland gaan met z’n 2. Vertrek 23 december. Duur 5 a 6 dagen. Zijn er nog mooie betaalbare reizen beschikbaar?