To do tip! Scandinavische Kerstmarkten in de Zeemanskerken (2012)

2

Let op: dit artikel gaat over de kerstmarkten in 2012. Hou de site in de gaten voor updates over dit jaar. 

Wie in eigen land een Scandinavische kerstsfeer wil proeven kan dit jaar weer terecht in de Zeemanskerken, waar je echte Noorse, Zweedse, Deense en Finse producten kunt kopen en heerlijke delicatessen kunt nuttigen. Deze ‘kerstmarkten’ geven, tussen alle commerciële kerstmarkten, het knusse gevoel van een ouderwetse bazar, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Dat is ook hier het geval: met het kopen van de producten steun je de kerken in hun taken op religieus, maar vooral ook sociaal gebied.

De Zeemanskerken en hun achtergrond

Oorspronkelijk waren de kerken bedoeld voor zeelieden uit de Scandinavische landen, die behoefte hadden aan een kerk in het land waar zij langere tijd verbleven. De taak van de Zeemanskerken is tegenwoordig veel breder geworden: naast het uitdragen van het evangelie is er plaats voor een persoonlijk gesprek, worden er taalcursussen georganiseerd, lezingen en filmavonden gehouden en in de tuin van de Finse Zeemanskerk bevindt zich zelfs een echte Finse sauna!

Kerstmarkten en hun openingstijden

Noorse Zeemanskerk

Er worden 2 Noorse Kerstmarkten gehouden: in Rotterdam en in Amsterdam. In Amsterdam vindt de kerstmarkt plaats in de Muiderkerk en in Rotterdam in de Noorse Kerk: een mooi houten kerkgebouw uit 1910 van de architecten Arnstein Arneberg en Magnus Poulsson. Op de Noorse Kerstmarkt worden echte “made in Norway” truien verkocht. Naast sieraden, handwerk en kerstartikelen kun je in het café genieten van koffie met taart of smorrebrod.

Adres en openingstijden:

Drooglever Fortuynplein 26 3016 GK Rotterdam

08 november 10-18 uur
09 november 10-18 uur
10 november 10-17 uur
11 november 12-17 uur

Linnaeusstraat 37 1093 EG Amsterdam
17 november 10-16 uur

Finse Zeemanskerk

In de statige herenwoning aan de Rotterdamse ’s-Gravendijkwal bevindt zich de Finse Zeemanskerk. De uitgebreide supermarkt, die ook buiten de dagen van Kerstmarkt door de kerk gerund wordt, heeft echt Fins brood, echte Finse jam en drop: deze is sterker van smaak dan de Nederlandse!

Op de Kerstmarkt zijn prachtig Fins glaswerk en servies te koop, maar ook andere Finse kwaliteitsproducten, boeken, CD’s, sauna-accesoires en handgemaakte producten. De inwendige mens wordt ook niet vergeten: zelfgemaakt banket, gebak, snacks… en natuurlijk een heerlijk glas Glogi: Finse glühwijn. Er is met de bazaar-loterij een reis naar Finland te winnen en je kunt er de echte Finse Kerstman ontmoeten!

Adres en openingstijden:

’s Gravendijkwal 64 3014 EG Rotterdam

22 november 15-21 uur
23 november 12-21 uur
24 november 10-17 uur
25 november 11-17 uur
30 november 12-21 uur
01 december 10-17 uur
02 december 11-17 uur

Zweedse Zeemanskerk

Er worden twee Zweedse Kerstmarkten gehouden: in Rotterdam en in Amstelveen, de jaarlijkse gelegenheid om Zweedse kwaliteit, stijl en traditie te leren kennen. Je vindt hier echte Zweedse producten van hout, glas en textiel, huisvlijt, bijzondere kerstversieringen, kerstkaarten en Zweedse traditionele etenswaren. In het Kerkcafé kun je genieten van koffie, Zweedse broodjes en gebak. De kerstman brengt de Zweedse kerk ook een bezoek!

Adres en openingstijden:

Parklaan 5 3016 BA Rotterdam
16 november 11-19 uur
17 november 11-17 uur
18 november 11-17 uur

De Meent Orion 3 1188 AM Amstelveen 10 november 10-16 uur

Deense Zeemanskerk

Er worden 2 Deense Kerstmarkten gehouden: in Amsterdam in de Muiderkerk en in Rotterdam in de Deense Zeemanskerk. Het handwerk is door vrijwilligers van de Deense kerk gemaakt, die het naar de Zeemanskerk opsturen. Naast de hotdogs en verschillende soorten home-made cakes is het typische Deense smørrebrød’ dat verkocht wordt favoriet bij de bezoekers.
Verder vind je er de mooiste kerstdecoraties, Danish design, handwerk, sieraden, kaarsen en Deense etenswaren voor de kerstlunch, lekkernijen, koffie en gebak.

Adres en openingstijden:

Coolhaven 17 3015 GC Rotterdam
30 november 10-17 uur
01 december 10-17 uur
02 december 10-17 uur

Linnaeusstraat 37 1093 EG Amsterdam
Zaterdag 3 November 10-17 uur

Kerst in Scandinavië

Ik kan alle Scandinaviëliefhebbers, maar vooral ook voor mensen die willen genieten van een stukje knusse warme Kerstfeer, een bezoekje aan deze Kerstmarkten in de Zeemanskerken beslist aanraden. In deze hectische tijd kun je even tot rust komen met een hapje en een drankje tussen mensen die hier hun landgenoten ontmoeten en hun liefde voor hun land en cultuur uitdragen.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Annelies is in december geboren in de jaren vijftig; in een tijd van ijsbloemen op de ramen, de warmte van de kolenkachel en echte kaarsjes in de kerstboom: born to be a Christmaholic!

Reageer!

2 reacties

 1. Hai Annelies,

  Ik ben gefascineerd door Scandinavie en verkoop als passie en hobby (zeer verliesgevend:)) Finse Kota’s. Mag ik deze leuke blog op de facebookpagina zetten?

  Zou zo leuk zijn!;)

  Hartelijke groet

 2. Dear receiver,

  We have got reactions saying some people have googled our christmas fair at the swedish church
  to end up on your web-site “christmaholic.nl”. The information there is wrong, probably old.
  These are the dates for this year, could you please change this? See details below.

  This is the page where we found the old/wrong information:

  https://www.christmaholic.nl/2012/10/28/to-do-tip-scandinavische-kerstmarkten-in-de-zeemanskerken/

  New dates for christmas market in Amstelveen and Rotterdam 2014:

  Amstelveen
  15 november kl. 10-16
  16 november kl. 12-16
  Adress:De Meent, Orion 3, 1188 AM Amstelveen

  Rotterdam
  21 november kl. 11-19
  22 november kl. 11-17
  23 november kl. 11-17
  Adress: Parklaan 5, 3016 BA Rotterdam

  Best regards,
  Alexandra Jerkeskog
  Zweedse Kerk, Rotterdam