Decemberzegels 2012: Gebreide kerstzegels + Flow thuisagenda!

2

Net als vorig jaar, zijn de decemberzegels & de thuisagenda dit jaar weer ontworpen door het tijdschrift Flow. Maar ze lijken in niets op de zegels van vorig jaar! Het ontwerpteam achter de Decemberzegels 2012 bestaat uit Astrid van der Hulst, Irene Smit en Annelinde Tempelman. Het thema van dit jaar: Noorse breipatronen!

Elk jaar brengt PostNL nieuwe Decemberzegels uit, waarmee je tegen een voordelig tarief elkaar kerst- en nieuwjaarskaarten kunt versturen. De velletjes met 20 Decemberzegels 2012 kosten dit jaar € 8,00 per stuk. Bij aankoop van 3 velletjes krijg je bovendien de Flow Thuisagenda 2013 cadeau. De zegels zijn te koop bij o.a. de Bruna en via de Collectclub (zolang de voorraad strekt). De grafische weergave en de kleuren van deze illustraties zijn geïnspireerd op de traditionele breipatronen die worden gebruikt op klassieke Noorse truien. In de breipatronen zijn bekende kerstonderwerpen verwerkt, zoals kerstbomen, kerstkaarsen, rendieren, kerstmannen, kerstengeltjes, kerststerren en kerstballen.

Noorse Kerstbreisels!

Astrid van der Hulst, creatief team van Flow, vertelt over de zegels van dit jaar: “We waren blij verrast toen we dit jaar de vraag van PostNL kregen of we opnieuw de Decemberzegels en de Thuisagenda wilden ontwerpen. Twee jaar achter elkaar is, voor zover ik weet, niet eerder voorgekomen. Bij het brainstormen over de mogelijkheden voor de Decemberzegels hebben we uit de verschillende voorstellen eensgezind gekozen voor de Noorse breipatronen als thema.”

kerstballen breienDat breien hot is, en ook in combinatie met kerst, wisten we natuurlijk al. Vorig jaar werd het Noorse ontwerpersduo Arne & Carlos in een klap bekend met hun boek ‘kerstballen breien’, waar Christmaholic natuurlijk ook over schreef. Als je kijkt naar de trends van dit jaar; dan zie je niet verrassend overal gebreide kerstdecoratie en versieringen van textiel terug. Daarnaast is ‘zelf maken’ natuurlijk een trend van dit moment.

Astrid: “Ik ben erg tevreden met hoe de Decemberzegels zijn geworden – een combinatie van traditionele vormen, op een bijzondere manier toegepast, mooi repeterend met aandacht voor details. En met frisse, eigentijdse kleuren die we wel wat vernederlandst hebben. De Noorse kleuren zijn toch wat somberder. De Decemberzegels brengen echt het warme gevoel over dat wij voor ogen hadden.”

Het ontwerpproces: fris & vrolijk

Annelinde Tempelman, artdirector van Flow, licht het ontwerpproces toe. “Eerst heb ik oude boeken geraadpleegd om te kijken welke variaties folkloristische breipatronen er allemaal zijn. Vervolgens ben ik zelf aan de slag gegaan met het maken van mijn eigen patronen. Tijdens het ontwerpen van iedere individuele postzegel hebben we steeds het grotere geheel van het velletje in de gaten gehouden. Dat vroeg om heel wat experimenteren. Bijvoorbeeld met de kleuren. We hebben gekeken wat het effect zou zijn van kleuren die over het hele vel doorlopen, of van één kleur per postzegel. Maar uiteindelijk is gekozen voor een aanpak met drie samenhangende frisse basiskleuren per postzegel, met steeds andere combinaties van grafische elementen. Dat leverde het vrolijke effect op waarnaar we zochten.”

De kleuren zijn vrolijk; wat natuurlijk ook helemaal past bij de kleurrijke trends van dit jaar. Toch hebben de zegels ook een traditioneel tintje. Annelinde: “Een bijzonder effect is de zilveren rand die als een soort schilderijlijstje de velletjes met postzegels inkadert. Op de achterkant is dezelfde lijst in rood weergegeven. Inderdaad, twee traditionele en geliefde kerstkleuren.”

Waarde decemberzegels & versturen kerstpost

Op Kerst- en Nieuwjaarspost (van 20 november 2012 tot en met 5 januari 2013) kun je decemberzegels plakken, dat zijn zegels met het speciale tarief ‘December’. Dit jaar staat dat tarief gelijk aan een waarde van € 0,40. Het tarief is dit jaar dus verhoogd van € 0,36 vorig jaar naar € 0,40. Je kunt ook oude decemberzegels gebruiken bij het versturen van je kerstpost. Staat er het woord ‘December‘ op, dan hoef je niet bij te plakken. Staat er een waarde op, dan moet je wel bijplakken tot €0,40. Volgend jaar zullen alle zegels met het woord ‘December‘ erop €0,44 cent waard zijn (best een goede investering dus ;-)). Meer informatie over decemberzegels & het versturen van kerstpost vind je op het Postzegelblog.

Wat vind je van de Decemberzegels van dit jaar? Mooier dan vorig jaar, minder bijzonder of gewoon heel anders?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

2 reacties

  1. Ik vind ze leuk! Ben dol op van die foute ouderwetse kerst-truien dus ik kan dit thema wel waarderen. En die breiende kerels met dat ballenboek van vorig jaar vond ik ook geweldig! Leuk thema, en origineel.

  2. Ik vind ze prachtig. Ook ik was al aangestoken door het kerstballenbreivirus. Ik vindt de zegels haast te mooi om te versturen., heb dus wat extra gekocht om te bewaren…