Lekker lezen onder de kerstboom (+Win kerstroman Cathy Kelly!)

28

Nu de dagen korter en kouder worden, is er niets heerlijker dan met een kop warme choco en een goed boek voor het knisperende haardvuur te zitten. Of op de bank onder een deken, bij gebrek aan haardvuur… Met deze romans kom je helemaal in de kerststemming. 

A Christmas Carol van Charles Dickens

Laten we met de ultieme kerstklassieker beginnen. Iedereen kent het verhaal van A Christmas Carol van Charles Dickens (De Nederlandse titel is Een kerstvertelling in proza). De gierige Scrooge wordt bezocht door een geest van het verleden, een geest van het heden en een geest van de toekomst. Zal deze gemene man zijn leven beteren? Zal de kreupele Tiny Tim het overleven? Het antwoord ken je natuurlijk al, maar dat neemt niet weg dat A Christmas Carol geweldig is.

Alle boeken van Dickens hebben die typische Victoriaanse Engelse sfeer. Arme arbeiders, het harde straatleven, rijke kooplui en excentrieke families. Het is echt negentiende-eeuws – het boek is geschreven in 1843! – dus het gaat allemaal niet heel flitsend en snel. Toch zijn de romans van Dickens erg goed leesbaar. Vol humor, satire en thema’s die vandaag de dag ook nog relevant zijn.

‘Voor jou’ van Cecilia Ahern

Voor jouVoor jou (The gift) van Cecilia Ahern is een prachtige roman waarin de kerstgedachte centraal staat. Lou Suffern werkt in Dublin en is zo druk dat hij geen tijd heeft voor zijn vrouw en kinderen. In de donkere dagen voor kerst raakt hij aan de praat met de dakloze Gabe, die vaak voor zijn kantoor zit. Omdat Gabe veel lijkt te weten van Lou’s collega’s en Lou denkt dat dat handig kan zijn voor zijn promotie, bezorgt hij de zwerver een baantje in de postkamer. Als Lou na een feestje op het werk dronken is, rijdt Gabe hem naar huis en blijft hij slapen.

Hij heeft een onverwachte invloed op Lou’s gezin. Lou’s kleine daad van liefdadigheid – waar hij eigenlijk al weer spijt van had – heeft grote gevolgen. Terwijl kerst dichterbij komt, denkt Lou na over zijn leven. Voor jou is een soort moderne versie van A Christmas Carol over een man die dacht alles voor elkaar te hebben, maar die eigenlijk niet weet waar het allemaal om draait in het leven. Cecilia Ahern is een talentvolle Ierse auteur. Haar debuut PS I love you is verfilmd met Hilary Swank in de hoofdrol.

Bridget Jones

Een roman die begint en eindigt met de feestdagen en een relatie die een slechte start maakt, vanwege een oerlelijke kersttrui. Dat is Het dagboek van Bridget Jones van Helen Fielding natuurlijk! Single en zielig in je uppie naar je familie met kerst, dronken op het kerstfeestje van je werk hunkeren naar je baas, etentjes met vrienden waar je aan het hoofd van de tafel wordt gezet omdat je de enige zonder partner bent. Bridget heeft er genoeg van.

Volgend jaar heeft ze een normale, functionele relatie met een respectabele man. En is ze tien kilo afgevallen. Of nou ja, vijf in ieder geval. Begonnen als een column in Britse krant The Guardian en door velen gezien als de ultieme chicklit. Het dagboek van Bridget Jones is hilarisch en af en toe pijnlijk herkenbaar.

Cathy Kelly: de magie van kerst

Cathy Kelly schrijft heerlijke boeken. Ontroerende, warme verhalen, die perfect passen bij de kerst en winter. Ik heb zelf enorm genoten van haar roman Eens in je leven. Deze maand komt er een bundel met kerstverhalen uit van Cathy Kelly! De magie van Kerst en andere verhalen is de eerste korte-verhalenbundel van deze Ierse schrijfster. De omschrijving van het boek:

“De magie van Kerst is een hartverwarmende verzameling van inspirerende en charmante feel good verhalen over het leven, de liefde en de dilemma’s van alledag, waar wij allemaal mee te maken hebben. Zullen de twee vrijgezelle zussen Dolores en Genevieve zich eindelijk los kunnen maken van hun strenge moeder? Gaat Larissa zich ook dit jaar weer dodelijk verlegen voelen tijdens de Kerstparty op kantoor? En durft Alice haar huis en haar hart open te stellen voor de enige bezoeker die ze niet wil zien deze Kerst? Negentien ontroerende en humoristische verhalen, waar voor iedereen iets herkenbaars in zit. Haal de kerstversiering tevoorschijn en geniet van Cathy Kelly’s kenmerkende betoverende schrijfstijl.”

 

WIN! ‘De Magie van Kerst’

Het lijkt ons in elk geval een heerlijke verhalenbundel. En het goede nieuws: Christmaholic mag drie boeken weggeven! Laat in een reactie weten (uiterlijk 15 november 2012) waarom jij De magie van Kerst en andere verhalen wilt winnen of wat volgens jou de magie van kerst is. Christmaholic neemt via e-mail contact op met de winnaars!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elsbeth houdt van winterse gezelligheid. Vooral van kerstliedjes zingen met haar koor en kerstkoken. En van de All you need is love kerstspecial natuurlijk! Lees meer over Elsbeth op haar weblog of volg haar op Twitter.

Reageer!

28 reacties

 1. Hee wat leuk! Heb meer boeken van haar en het leest lekker weg! Dat in combinatie met de kerst lekker op de bank met een plaidje heeeeeerlijk!

  • Dat had ik er als boekvertaler natuurlijk bij moeten vermelden. Wel naar gezocht bij Cathy Kelly. Alleen is dat boek nog niet uit en kon ik dat nergens vinden! Mocht de vertaler meelezen: maak uzelf bekend :). Dickens is meerdere malen vertaald. Cecilia Ahern is vertaald door Dennis Keesmaat en Bridget Jones door meerdere vertalers meen ik mij te herinneren.

 2. carmela pavone op

  Met kerst lekker genieten met mijn lieve gezinnetje, de kerstboom aan met heel veel lichtjes, mooie kerstballen, gezellige kaarsjes aan en een verhaaltje voorlezen, knus op de bank, aan mijn twee lieve jongetjes uit het mooie boek: De Magie van Kerst……….!!

 3. De magie van kerst…. kachel aan, gezellige kerstlichtjes, onder een dekentje op de bank, warme chocomel en natuurlijk het boek van Cathy Kelly!

 4. Lijkt me heerlijk om alvast helemaal in de kerststemming te komen wanneer ik in mijn bikini op het strand van egypte lig half december. Wanneer we weer op schiphol landen vlak voor kerst vermoed ik dat ik alle winkeltjes met kerstspulletjes niet kan weerstaan!

 5. De magie van kerst? De zoetsappige films op tv. De heerlijke ‘feel good, be good’-gedachte. De vrolijke lichtjes en flikkerende kaarsjes. Lekker de kachel aan (bij gebrek aan open haard) en met warme chocolade onder een dekentje met dat goede boek. Heerlijk genieten!

 6. Zou heel graag dit boek willen winnen en waarom; omdat ik als vrijwilliger iedere week een groep ouderen begeleid met allerlei activiteiten en aangezien we geen budget hebben zou ik het heel erg waarderen om dit boek te mogenwinnen.
  Ik ga dan voorlezen aan de ouderen, een gevoel voor ze als vroeger toen de hoorspelen nog populair op de radio waren en hun gewend waren altijd naar de radio te luistern ,lang voordat de t.v. was uitgevonden

 7. Omdat ik half december geopereerd word en dus alle tijd heb om lekker te lezen èn om in de magische kerststemming te raken 🙂

 8. De magie van kerst, voor mij, is voor mijn dochtertje van 6 maanden, herinneringen voor later creëren, wat haar terug doet denken aan die mooie gezellige tijd van vroeger, zoals ik daar ook vaak aan terug denk, wanneer ik bepaalde geuren ruik, of producten eet of zie.

 9. Gezelligheid,familie,warmte kerstboom ,kaarsen,eten, de magie van kerst
  En zo’n fijn boek wil ik graag lezen tijdens deze vrije dagen

 10. prinsen marleen op

  De Magie van Kerst is het gezellig samen zijn van vrienden en familie thuis in familiekring met een versierde kersboom ,cadeautjes en lekker eten

 11. Magie van kerst is met je geliefden, familie en vriendinnen 2 mooie dagen mag beleven.
  Dit jaar is onze (mijn zoon en ik) magie even ver te zoeken na het verlies van mijn man en lieve papa van onze zoon.
  Ik zal trachten voor mijn zoon er een fijne kerst van te maken maar aan mij (toch altijd uitkijkend naar die dagen) mag het snel voor bij zijn.

 12. Omdat ik, behalve helemaal gek van Kerst, ook lange tijd thuis moet blijven ivm gezondheidsproblemen. Dan kan ik wel wat leesvoer gebruiken!
  De magie van Kerst is meer dan ik in een keer op kan noemen. De combinatie van liefde, lichtjes, vrede, genieten… Alles bij elkaar opgeteld!

 13. De magie van kerst is om even niet te denken aan de alledaagse beslommeringen, maar om te genieten van eten, de mensen om mij heen en de sfeer.
  Dit boek lijkt me leuk om te lezen in mijn kerstvakantie!

 14. Eind augustus starten we met de opbouw van onze kerstwereld van ruim 2000m2 vol met vele kleuren glazen ballen en lichtjes. Als de winkel dan half oktober weer open gaat zijn we heel erg trots als de mensen positief zijn over het resultaat. Een drukke maar hele gezellige tijd. En thuis…. Ook daar staat de kerstboom al! Love it! En heerlijk om na de kerstdagen na te kunnen genieten met een boek…

 15. ik ben ook een kerst-o-holic, en ontdek net pas (schandalig) jullie site. Erg leuk! Ik ga het zeker regelmatig in de gaten houden!
  Ik zie me ook al helemaal zitten onder de kerstboom, lichtjes en openhaardje aan, warme choco en lekker lezen!

 16. Hoi
  Ik zou het fijn vinden om het boek te winnen omdat ik net als jou helemaal kerstgek ben en heel graag lees. Het is erg gezellig om tijdens de feestdagen relax het boek te lezen en heerlijk ervan te genieten. Alvast fijne kerstdagen gewenst en dat je nog lang door mag gaan met je prachtige site.
  Groetjes Anja xxx

 17. Shit, ik lees nu pas over deze actie, ben weer eens te laat! Nu maar hopen dat ik misschien onder de kerstboom een goed boek krijg…maar dat zal wel niet want ik ben de enige hier in huis die van lezen houd.