Christmas Down Under: kerst in het zonnige Australië

0

Het lijkt zo leuk voor veel Nederlanders – kerst midden in de zomer, op het strand! Op Bondi Beach in Sydney zijn natuurlijk ieder jaar tal van Nederlandse backpackers te vinden die met veel plezier (lichtelijk beschonken) om een Kerstman in zijn zwembroek heen dansen. Maar als je, zoals ik, getrouwd bent met een Australiër en daardoor jarenlang ‘Down Under’ hebt gewoond, dan ziet het jaarlijkse kerstfeest, natuurlijk met de Australische familie, er toch iets anders uit.

Engelse gewoontes passen niet bij het klimaat

Het lijkt wel of Australiërs nooit echt hun best hebben gedaan om zich het kerstfeest eigen te maken. De Engelse tradities zijn in veel gevallen gewoon overgezet en dan maakt het niet uit of die gewoontes wel passen bij het klimaat. Zo zie je in December in Brisbane, mijn Australische woonplaats, overal kerstversieringen met nepsneeuw. Terwijl het 35 graden is buiten! In de winkelstraten kom je vaak de Kerstman tegen, in zijn veel te hete pak.

Garnalen pellen voor de kerstlunch met mijn zwager

Garnalen pellen voor de kerstlunch met mijn zwager

Veel Australiërs eten bovendien nog steeds iedere 1e kerstdag een traditionele Christmas Roast – een gebraden stuk vlees, heet uit de oven, met alles wat daarbij hoort (gebakken aardappeltjes, cranberry saus, geroosterde groentes…). En dat word je dan geacht te eten, terwijl je buiten op het terras zit, met je kerstmutsje uit de Christmas cracker op je hoofd, terwijl het zweet vanuit je oksels en knieholtes langs je lichaam stroomt… Gelukkig is mijn familie er inmiddels wel van overtuigd dat een koud buffet eigenlijk veel lekkerder is op zo’n dag!

Boxing Day: shopping day

En in Nederland duurt de kerst eigenlijk 3 dagen – 24 December wordt kerstavond gevierd (door naar de kerk te gaan of pakjes uit te pakken), en dan 25 en 26 December voor het kerstfeest zelf. In Australië verlies je een dag – 2e kerstdag (Boxing Day) is daar namelijk vooral om te shoppen! Alle winkels zijn open en hebben de beste sale van het hele jaar. Hartstikke leuk hoor, maar shoppen kan ook iedere andere dag van het jaar en het geeft mij nou niet bepaald een kerstgevoel!

Kerst in Nederland is genieten!

Dus nee, ik ben geen fan van kerstmis in Australië. Ik woon nu weer even in Nederland na 7 jaar in Brisbane en een Hollandse kerst was een van de dingen waar ik het meest naar uitkeek. Gezellig tafelen met mijn ouders en mijn lieve zusje, te voet op bezoek bij oude vrienden, waarvan de ouders ook nog gewoon in ons dorp wonen (een verademing na Australië, waar echt alles met de auto moet), heerlijk! Buiten is het koud, binnen zijn de kaarsjes aan en staat de glühwein te pruttelen, dat is de echte kerstsfeer! Na deze kerst verhuizen mijn man en ik (en onze Tonkinese kater Bo) weer terug naar Brisbane dus reken maar dat ik van de komende kerst in Nederland extra ga genieten!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Christmaholic die soms in Nederland, soms in Australië woont en heel veel reist (voor haar werk dat helaas niets met kerst te maken heeft). Daardoor een soort "razende reporter" voor Christmaholic.nl, met updates van over de hele wereld!

Reageer!