100 Toprecepten: ‘Feestelijke Klassiekers’

1

Toprecepten voor de feestmaand; daar draait deze uitgave van Elsevier 100 Toprecepten ‘Feestelijke klassiekers’ om. En voor een liefhebber van koken en eten is er natuurlijk geen mooiere tijd dan het eind van het jaar. De feestdagen zijn bij uitstek de gelegenheid om uit te pakken met bijzondere diners. Dat kan met luxueuze klassiekers als oesters, kreeft of een groot braadstuk, maar ook met eenvoudigere ingrediënten als heilbot, varkenshaas of kip.

In deze editie van 100 Toprecepten tref je recepten voor hapjes, amuses, voor-, hoofd- en nagerechten waaruit je, zo beweert Elsevier, moeiteloos een geslaagd diner samenstelt. De recepten zijn kort & krachtig omschreven en, heel verrassend, ingedeeld op basis van bereidingstijd, in plaats van op soort gerecht. Zo kun je bepalen hoeveel tijd je wil besteden in de keuken en op basis daarvan je keuze maken.

De recepten zijn gesorteerd op basis van bereidingstijd.

Risotto met truffel en parmezaan

Natuurlijk heb ik een recept uit het boekje uitgeprobeerd; de risotto met truffel en parmezaanse kaas (voorgerecht). Zoals het een eigenwijze chef betaamt, heb ik het recept iets aangepast. Zo heb ik runderbouillon gebruikt in plaats van kippenbouillon, een groot deel van de parmezaanse kaas door de risotto geroerd, in plaats van alles eroverheen gestrooid, voor een lekker kazige smaak. Ook heb ik er in roomboter gebakken cantharellen (twee soorten) bij geserveerd. Wat betreft de truffel; je kunt zomer- en wintertruffel krijgen in potjes. De wintertruffel is veel duurder maar ook veel sterker en lekkerder van smaak. Verse truffel is natuurlijk het lekkerst (verkrijgbaar in de winter), maar helemaal erg duur. Voor extra truffelsmaak kun je op het eind ook altijd truffelolie (olijfolie met truffelaroma) toevoegen.

Risotto met parmezaanse kaas, truffel & cantharellen

Het oordeel van Christmaholic!

Fijn aan dit boekje (en dat geldt overigens ook voor alle andere boekjes in deze serie) is dat elk gerecht een foto bevat van het eindresultaat. Beeld spreekt, als het om eten gaat, nou eenmaal meer dan tekst. Het zijn de plaatjes die je over de streep trekken en je doen besluiten ‘dat wil ik maken!’. Goed gedaan dus, van Elsevier. Jammer vind ik dat de recepten wel erg kort en beperkt zijn. Zo is het bij het recept voor het ‘Timbaaltje van quinoa met kreeft’ niet duidelijk of het nu om verse kreeft (levend) of een bevroren kreeft gaat. Er staat ook niet of en hoe je de kreeft moet ontdooien en hoe je het vlees uit de kreeft haalt (daar heb je best nog wel wat speciaal gereedschap voor nodig). Gelukkig zijn er genoeg instructiefilmpjes voor te vinden op YouTube.

De recepten in het boekje zijn super voor de feestmaand, maar er zit ook genoeg inspiratie tussen voor lekkere gerechten, die je nu al eens klaar kunt maken in het weekend of als je gasten krijgt. Je kunt ‘Feestelijke klassiekers’ alleen via internet bestellen. Het boekje kost slechts €8,95 inclusief verzendkosten en is die prijs meer dan waard.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie

  1. Andrea van Geenen op

    Ooh dat klinkt goed!! Ondanks dat ik al enorm veel kookboeken heb, toch maar overwegen deze te bestellen… Ik ben ook erg fan van Foodies en Delicious, erg benieuwd naar hun kerstuitgaves!