Zelf een houten kerstboom maken! [werkbeschrijving + foto’s]

2

Vorig jaar waren ze al hartstikke in, de houten kerstbomen, dit jaar zijn ze helemaal hot. Ze zijn er in verschillende grootten en varianten, en je kunt ze tegenwoordig zelfs bij de Xenos kopen. Maar zelf maken is natuurlijk veel leuker (en goedkoper)! In dit artikel vind je een omschrijving van benodigdheden en werkwijze om zelf een houten kerstboom te maken, die weinig ruimte inneemt, voor minder dan 40 euro.

Benodigdheden

Voor het maken van een houten kerstboom heb je het volgende nodig, allemaal te vinden bij een bouwmarkt:

 • 2 schaaldeel blank FSC-planken (circa 240 cm): € 5,99 per stuk
 • 1 ruwe paal (circa 150 cm): € 3,39 (voor de achterkant)
 • 1 ruwe plank (circa 190 cm): € 3,39 (voor aftekenen)
 • 1 hechthouft (MDF of spaanplaat): € 6,99
 • 6 plankendragers (hoeklijntjes) (40 mm): € 2,98
 • 1 pakje schroefduim á 10 stuks (haakjes): € 2.19
 • 1 doosje middelgrote (spaanplaat)schroeven (kruiskop, plat): € 3,50
 • 1 doosje kleine (spaanplaat)schroeven (kruiskop, plat): € 2,40
 • Kertverlichting á 50 lampjes: € 3,49
 • (Decoupeer)Zaag
 • Workmate
 • Potlood
 • Meetlat

In totaal ben je zo’n dertig a veertig euro kwijt aan materiaal en eventuele accessoires. Je kunt uiteraard ook voor een andere houtsoort kiezen. Het leuke aan de FSC-planken is dat het ruwe planken zijn met schors aan de zijkanten en het oogt daardoor als sloophout. Geen enkele plank is hetzelfde, dat maakt het eindresultaat lekker speels.

Stap 1 & 2. Meten en zagen & op volgorde leggen

Het handigste is het om de schaaldeel FSC-planken op een workmate te zagen. Allereerst zaag je de planken in de volgende afmetingen:

 • 1 plank van 70 cm
 • 1 plank van 65 cm
 • 3 planken van 60 cm

Leg de planken vervolgens van klein naar groot op de grond.

Stap 3. Vastschroeven

Pak nu de ruwe paal (circa 150 cm) en leg deze op je workmate (of op twee krukjes bijvoorbeeld). De paal zelf zaag je nog niet; je weet immers nog niet hoe lang/hoog je kerstboom wordt. Vervolgens leg je je gezaagde planken een voor een op de paal en schroef je deze vast.

 

Stap 4. Aftekenen en zagen

Al je planken zijn nu vastgeschroefd op de ruwe paal. Nu kun je met de ruwe plank gaan aftekenen om vervolgens de zijkanten eraf te zagen.

 

Stap 5. Voet van de kerstboom

Van het hechthout (MDF of spaanplaat) maak je de voet van de kerstboom. Deze zaag je op 30×30 cm. Met 2 middelgrote schroeven bevestig je de voet aan de ruwe paal.

Stap 6. Plankjes en de punt

In stap 4 heb je de zijkanten van de kerstboom afgezaagd. Dit hout kun je hergebruiken voor de plankjes en de punt. Het leukste is om de plankjes te splijten door middel van een bijtel voor een natuurlijk effect. Zoek een leuke plek uit voor de plankjes (met het schors naar voren) en bevestig de plankendragers. De punt boor je in de ruwe paal, daarna zaag je de paal schuin af.

 

Stap 7 & 8. Gaatjes boren & haakjes bevestigen

Wat is een kerstboom zonder lampjes? Boor gaatjes van ongeveer 1,5 á 2 cm op verschillende plekken zodat je straks de kerstverlichting door de gaatjes kunt steken. Door wat haakjes te bevestigen kun je straks een aantal accessoires in de boom hangen. Priem de gaatjes voor de haakjes en draai deze er vervolgens in.

Stap 9. Versieren

Je boom is klaar, versieren maar!! Je kunt zelf bepalen welke soort versiering je in je houten boom hangt en neerzet op de plankjes. Als je inspiratie nodig hebt, kijk dan zeker even naar de trends kerstversiering voor 2012 hier op Christmaholic.

Je hebt ongeveer 3 uur nodig voor dit eindresultaat. Met veel dank aan mijn handige stiefpa!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Als ze tussen de zomer of winter moet kiezen dan gaat Lindy voor de zomer! Maar als het dan eenmaal kouder en donker wordt dan vindt ze dat stiekem ook erg leuk. De sfeer, de lampjes, de gezelligheid, lekkere hapjes en drankjes maken de winter toch nog dragelijk.

Reageer!

2 reacties

 1. Pingback: Houten kerstboom zelf maken: 5 manieren mét beschrijving - Christmaholic.nl