Internationale kerstlekkernijen: gingerbread, lebkuchen & bunuelos

1

Kerstgebak, kerstkransjes, kerststol, kerstkoekjes… wat zijn er toch veel lekkernijen met kerst! In andere landen kunnen ze er ook wat van. Christmaholic neemt je mee op een wereldtour langs kerstkoekjes en –taartjes!

bunuelosBunuelo

Een bunuelo is een mix van een oliebol en een beignet. Het is gefrituurd deeg, gevuld met room. Deze heerlijke caloriebommen staan in veel Zuid-Amerikaanse landen met kerst op tafel. Ze worden geserveerd bij de koffie of als toetje. Kijk hier voor een recept om deze heerlijke bunuelos te maken.

Dertien toetjes

In Frankrijk, en dan vooral in de Provence, wordt het kerstdiner vaak afgesloten met les treize desserts. Ja dames en heren, u leest het goed: dertien toetjes! Het getal dertien staat symbool voor Jezus en zijn twaalf apostelen. De eerste vier desserts bestaan uit vijgen, amandelen, walnoten en rozijnen. Dit staat symbool voor de vier kloosterordes van bedelmonniken. Hierna volgt nog gekonfijt fruit, een keur aan taartjes en snoepjes, zoet brood met oranjebloesemwater, noga en een mandarijn.

Sweet potato pieSweet potato pie

In Amerika heeft iedere familie zijn eigen kersttradities, maar een gerecht dat tijdens de feestdagen vaak op tafel staat is sweet potato pie. Een taart van zoete aardappelen, boter en suiker, gekruid met kaneel en nootmuskaat. Ze worden vaak geserveerd met marshmallows. Klik hier voor een recept voor sweet potato pie.

Lebkuchen en gingerbread

In Duitstalige landen gaat geen kerst voorbij zonder lebkuchen. Deze worden vaak verkocht in hartvorm met teksten erop. In Engelstalige landen heb je ginger bread cookies, waarvan mannetjes en huizen worden gemaakt.

Deze peperkoekjes lijken een beetje op elkaar. Hier vind je een recept voor gingerbreadmannetjes.

Mince pies

Mince pie

Rond kerst zie je ze in Groot-Brittannië overal: mince pies! Dit zijn geen gehakttaartjes, zoals je misschien zou denken, maar overheerlijke gevulde koekjes. In de dertiende eeuw kwamen kruisvaarders terug uit het Midden-Oosten met kruidige specerijen. Dit verwerkten ze in een zoet koekje. In de koekjes zit meestal een vulling van cranberry’s en rozijnen, gekruid met kruidnagel, kaneel, gember en nootmuskaat. In Groot-Brittannië kun je kant-en-klaar mince meat kopen om de koekjes te vullen. Maar je kunt ze natuurlijk ook helemaal zelf maken. Kijk hier voor een recept voor mince pies.

Welke zoete kerstlekkernijen zet jij met kerst op tafel?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elsbeth houdt van winterse gezelligheid. Vooral van kerstliedjes zingen met haar koor en kerstkoken. En van de All you need is love kerstspecial natuurlijk! Lees meer over Elsbeth op haar weblog of volg haar op Twitter.

Reageer!

1 reactie