Chocoladedessert: kerstrecept van Masterchef Sascha de Lint

1

Als een van je beste vriendinnen de huidige Masterchef van Nederland is, dan weet je wel wie je moet vragen om een kerstrecept! Sascha is al van kinds af aan bezig in de keuken, maar heeft van koken nooit haar beroep heeft gemaakt (in het dagelijkse leven is ze trainer en coach in het bedrijfsleven). Speciaal voor Christmaholic maakte zij dit heerlijke chocoladerecept, waarmee je tijdens de kerst absoluut de blits kan maken bij je vrienden en familie!

Moelleux au chocolat met frambozensaus en vanilleroomijs

Nu zijn we natuurlijk niet allemaal een Masterchef, dus heb ik, schrijfster van dit artikel, het recept uitgetest alvorens het hier te publiceren, en stap voor stap foto’s gemaakt, zodat je kunt zien of je op de goede weg zit!

Ingrediënten voor 8 personen

Moelleux:

–       100 gram pure chocolade
–       100 gram roomboter
–       2 eieren
–       2 eidooiers
–       100 gram witte kristalsuiker
–       50 gram patisseriebloem (notitie van de testkok: gewone bloem uit de supermarkt kan ook hoor)
–       8 bakringen (te koop bij de kookwinkel) met een diameter van ca. 5 cm (of vlaaivormpjes of ramekins) (uw testkok had maar 2 bakringen en heeft de rest in een muffinvorm gebakken)
–       extra boter en bloem (voor invetten en bebloemen van de bakringen)

Frambozensaus:

–       125 gram los ingevroren frambozen
–       ½ limoen
–       35 gram witte kristalsuiker
–       zwarte peper (molentje)

Erbij:

–       een kwalitatief goed merk vanilleroomijs

Bereiding

Stap 1: de Moelleux (chocoladetaartje)

Smelt de boter en de chocolade op een zeer zacht vuurtje of au bain marie (in een schaaltje of pannetje in een warm water bad) en roer zo nu en dan zachtjes door.

Klop de eieren en eidooiers met een garde even los in een kom. Voeg de suiker toe en klop met een elektrische mixer tot een luchtige massa: je zal zien dat de kleur van de eieren witter wordt en dat het geheel een romige consistentie krijgt. Zorg ervoor dat je geen suiker meer ziet in het mengsel. Zeef de bloem boven het eimengsel en meng voorzichtig verder met een garde.

Spatel vervolgens de gesmolten ganache (chocolade met boter) door het eimengsel en meng voorzichtig met een garde.

Doe het mengsel in een spuitzak, draai deze goed dicht aan de bovenkant (eventueel vastzetten met wat plakband) en laat wat verharden in de koeling. Als je geen spuitzak hebt, gebruik dan een wegwerp-diepvrieszak waar je later de punt van afknipt. Laat de spuitzak in de koeling liggen tot gebruik.

Stap 2. De gebakjes afmaken

Bovenstaande stappen kun je tot 24 uur voor het afmaken van dit dessert doen. Verwarm een half uur voor het serveren de oven op 210 graden. beboter en bebloem de bakringen en zet ze op een bakplaat vooraf bedekt met bakpapier (of doe hetzelfde met de vlaaivormpje of ramekins, dan heb je echter geen bakpapier nodig. Haal de spuitzak uit de koeling, snijd de punt ervan af met een scherp mesje en vul de ringen voor 3/4. Laat de gebakjes ca. 10-12 minuten bakken op 210 graden. Als de bovenkant een korstje heeft, maar toch nog een klein beetje gevoelig is, is de moelleux perfect gebakken.

Wanneer de moelleux straks op het bord staat en je zet je vork erin, dan loopt de nog vloeibare warme chocolade kern mooi uit (moelleux = Frans voor “zacht”).

Stap 3. Frambozensaus

Doe de frambozen, het sap van de limoen en de suiker in een pan.

Zet op middelhoog vuur, roer af en toe door en breng aan de kook. Kook ca. 2 minuten zacht door terwijl je roert. Draai het vuur uit en pureer de frambozen met een staafmixer. Set een zeef boven een kom. Druk de saus met een pollepel door de zeef. Breng de saus op smaak met wat peper. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur en doe in een doseerflesje, zet in de koeling tot gebruik. Bovenstaande stappen kun je tot 48 uur voor het afmaken van dit dessert doen. Als je geen doseerflesje hebt: gebruik een kleine spuitzak of diepvrieszakje waar je later een klein puntje van afsnijdt.

Stap 4. Bord opmaken

Set 8 platte borden klaar, maak met behulp van het doseerflesje een mooi patroon op het bord van de frambozensaus (spiraal / zigzag / etc.)

Verwijder de bakringen en gebruik een spateltje of paletmesje om de moelleux mee op te tillen. Zet een moelleux op het bord, bestrooi eventueel met wat poedersuiker. Schep een mooie bol vanilleroomijs op het bord en serveer direct (moelleux eet je warm!) Bon Appetit!

Bij uw testkok werden deze heerlijke Moelleux zeer enthousiast ontvangen. Een toprecept, dat ik zeker vaker ga maken. Bedankt Masterchef Sascha!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Christmaholic die soms in Nederland, soms in Australië woont en heel veel reist (voor haar werk dat helaas niets met kerst te maken heeft). Daardoor een soort "razende reporter" voor Christmaholic.nl, met updates van over de hele wereld!

Reageer!

1 reactie