Christmas cupcakes met botercrème & fondant (+Win workshop cupcakes decoreren!)

48

Heerlijke kleine gebakjes in mooie vormpjes; cupcakes zijn ontzettend populair geworden en bijna iedereen heeft er wel eens eentje gegeten. Ze zijn op steeds meer plaatsen verkrijgbaar en ook de spulletjes om ze zelf te maken vind je overal. In deze ‘how to’ leert Suus van Suus In Stijl je hoe je cupcakes in kerststijl kunt maken. Om te smullen én super leuk om tijdens de kerst op tafel te zetten!

Wat heb je nodig voor kerstcupcakes?

Om standaard vanillecupcakes (12 stuks) te maken heb je het volgende nodig:

 • 6 baking cups
 • 125 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 125 gram suiker
 • 2 eieren
 • 100 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)

De cupcakes kun je versieren met toppings zoals botercrème, fondant of marsepein. De botercrème kun je maken met de volgende ingrediënten:

 • 250 gram boter
 • 250 gram poedersuiker (gezeefd)
 • 2 el heet water
 • 1 tl vanille essence

In deze how to komen botercrème en fondant aan bod. Fondant is makkelijker vorm te geven dan marsepein. Voor 1 cupcake heb je genoeg aan ongeveer 20 gram fondant. Tip: wil je vaker cupcakes met fondant versieren, koop dan alleen wit en kleur deze met kleurstof. Je kunt botercrème maximaal 1 week in de koelkast bewaren of 6 maanden in de vriezer. De fondant is het beste te bewaren in vershoudfolie in een afsluitbare zak. Niet in de koelkast of vriezer! De fondant is ongeveer 7 maanden houdbaar.

Hoe maak je kerstcupcakes?

In deze how to legt Suus uit hoe je drie cakes versiert met botercrème en drie cakes met fondant. Voor de versiering heb je nodig:

 • 1 spuitzak met stervormig (of Frans) spuitmondje
 • spatel
 • satéprikkers
 • potje eetbare lijm
 • klein kwastje
 • plunger cutter (uitsteekvormpje) holy leaf en snowflake (verkrijgbaar bij o.a. Xenos en bakwinkels)
 • kerstlekkernijen (nu gekozen voor mini chocoladekerstkransje en een zuurstok)
 • witte fondant (verkrijgbaar bij o.a. Xenos, Hema en bakwinkels)
 • kleurstof (verkrijgbaar bij bakwinkels)
 • magic sparkles (verkrijgbaar bij bakwinkels)
 • zilveren suikerparels (Hema, AH etc.)

Stap 1. Maak het cupcakebeslag

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de boter en de suiker met de mixer tot één geheel. Voeg vervolgens de eieren en het bakmeel toe en mix het opnieuw tot een glad mengsel.

Vul de cupcake bakjes en plaats deze 15 minuten in de oven. Niet helemaal vullen, want ze rijzen nog. Vul ongeveer 2/3 van het bakje. Controleer of de cakejes goed zijn, door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan zijn ze klaar. Als de cupcakes klaar zijn, laat deze dan helemaal afkoelen, voordat je ze gaat decoreren.

Stap 2. Maak de botercrème

Tijdens het bakken van de cakes heb je tijd om de botercrème alvast te maken. Mix eerst de boter zacht. Voeg vervolgens de poedersuiker toe en mix het net zolang totdat het volledig is opgenomen. Daarna mag je heet water en vanille essence toevoegen. Alles nog even goed door elkaar mixen en in de koelkast plaatsen.

Stap 3. Decoreer met botercrème

1. Egaal geheel

Schep ongeveer drie eetlepels botercrème in een bakje en voeg hier een druppel kleurvloeistof aan toe. Meng het totdat de crème volledig dezelfde kleur heeft. Smeer de crème met de spatel over de cake, zodat het een mooie egale laag wordt.

Decoreer het met een kerstkransje of met bijvoorbeeld wat cacao. Leg een papieren kerstfiguurtje op je cakeje, strooi er cacao over, verwijder het figuurtje en je krijgt een leuk resultaat!

2. Fijne swirl

Voor de tweede cupcake vul je de spuitzak met witte botercrème. Houd de spuitzak recht boven de cupcake en maak een draaibeweging van binnen naar buiten. Met het stervormige spuitmondje creëer je een fijne swirl. Decoreer je topping met een zuurstok of bijvoorbeeld met een chocolade hulstblaadje. Om het cupcakeje eruit te laten springen kun je er nog wat eetbare glitters overheen strooien.

3. Kerstboomeffect!

De laatste cupcake met botercrème wordt een kerstboom. Opnieuw vul je de spuitzak met botercrème. Voeg groene kleurstof toe, totdat je de gewenste kerstboomkleur hebt. Plaats de spuitzak recht boven de cupcake en maak een draaibeweging van binnen naar buiten en bouw dan weer op in een cirkel naar boven. Maak de kerstboom af met zilveren suikerparels en een kerstster van fondant.

Stap 4. decoreren met fondant

1. Snow flake

Voor de eerste cupcake heb je een bolletje rode fondant en een bolletje witte fondant nodig. Rol de rode fondant uit met een deegroller of bijvoorbeeld een kaars. Steek een rondje uit met een uitsteker of een glas. Smeer met een kwastje een klein laagje lijm op de onderkant van de fondant en leg het op je cakeje. Rol vervolgens de witte fondant uit. Druk de plunger cutter in het fondant, smeer lijm op de onderkant en druk de fondant boven de cupcake uit.

2. Holy leaf

Op de tweede cupcake komen hulstblaadjes. Rol een bolletje witte fondant uit en steek er opnieuw een rondje uit. Voor de afwisseling kun je ook andere ronde uitsteekvormpjes gebruiken voor het bedekken van het cakeje. Vervolgens rol je een bolletje groene fondant uit en daar druk je de plunger cutter in.

Lijm de onderkant en druk de fondant uit boven de cupcake. Herhaal deze stap voor meerdere blaadjes. Gebruik kleine rode balletjes fondant als besjes en maak deze vast aan de blaadjes met een klein beetje lijm aan de onderkant. Met een satéprikker kun je zelf nog een reliëf maken

3. Sneeuwpop

Je maakt eerst de ondergrond van fondant, zoals hierboven uitgelegd.Vervolgens maak je vijf bolletjes witte fondant, groot, middel, klein en twee zeer klein. Maak de basis van de sneeuwpop en ga pas lijmen als de grootte van de rondjes naar je zin zijn. Bouw de sneeuwpop van klein naar groot op de cupcake op. Draai vervolgens vijf kleine bolletjes van zwarte fondant. Steek er een satéprikker op, dip het in de lijm en steek het op de cupcake. Op deze manier blijven je bolletjes rond en knijp je ze niet fijn met je vingers.

Het hoedje kun je met een mesje uit de fondant snijden. Eerst een vierkantje en dan een reepje voor de onderkant. De laatste stap is het maken van de wortel als neus. Houd de onderkant van een oranje bolletje tussen twee vingers en rol deze vervolgens een paar keer heen en weer. Je krijgt nu een mooi puntje op het bolletje. Trek nog een paar lijntjes aan beide zijkanten, zodat het op een echte wortel gaat lijken en plak hem vervolgens op de sneeuwpop. Je kunt tot slot nog je cupcake versieren met zilveren suikerparels.

Winactie! Win cupcake workshop van Suus in Stijl voor 2 personen

Deze week maak je kans op een workshop cupcakes decoreren voor 2 personen bij Suus in Stijl ter waarde van €50,00! Dat hoeven niet perse kerstcupcakes te zijn, het thema is volledig naar jouw keuze. Als je wint is het aanbod één jaar geldig voor twee personen. De workshops vinden plaats doordeweeks s’avonds of donderdag of zaterdag de gehele dag, in Bilthoven (vlakbij het station). De workshop is inclusief een hapje en een drankje en na afloop krijg je je 6 gedecoreerde cupcakes in een mooi doosje mee naar huis!

Kans maken? Laat dan hieronder een in een reactie weten wat jij zo leuk/lekker/bijzonder vindt aan cupcakes! Meer ideetjes of inspiratie nodig? Bekijk dan zeker het Christmaholic Pinterest board met Kerstcupcakes!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Christmaholic is de grootste kerstblog van Nederland & België. Je vindt er alle inspiratie en tips op het gebied van kerst.

Reageer!

48 reacties

 1. Oh , cupcakes zijn zo lekker snel klaar zodat je snel aan de slag kunt om ze op te leuken , doe dat graag met mijn dochters 😀

 2. O,wat leuk deze workshop.En het is al weer 25 jaar geleden dat ik daar heb gewoond om de hoek .En weet gelijk wie ik mee zal nemen ,mijn zoon die daar geboren is .

 3. Heerlijk bakken met mijn nichtje, ze vindt het geweldig om samen cupcakes te bakken en te versieren! Met Kerst gaat ze mij weer helpen en maken we samen weer onze kunstwerkjes. Maar…..een workshop om ideeën op te doen, tips/trucs te horen zou geweldig zijn. Mijn duimen draaien…..mag mijn nichtje van negen jaar dan met mij mee, dan is het helemaal olé olé!!

 4. Het allerleukste aan het maken van cupcakes voor welke gelegenheid dan ook, vind ik dat iedereen het kan doen! Er is niks leuker en lekkerder dan met mijn kindjes kliederen aan de keukentafel en de prachtigste creaties maken. En perfect, die van de kinderen zijn net zo perfect als de mooiste van de bakker omdat ze met liefde, plezier en aandacht gemaakt zijn!
  En dan als laatste, elkaar je mooiste geven en samen lekker opsnoepen!

 5. Graag wil ik iedereen bedanken die mee heeft gedaan met deze winactie! Zoveel leuke, originele en lieve berichtjes. Marina heeft gewonnen, van harte gefeliciteerd!
  Blijf Christmaholic.nl en Suusinstijl.nl in de gaten houden voor leuke nieuwe winacties.
  Liefs, Suus

 6. Als ik cupcakes gemaakt heb, geef ik ze altijd het liefste weg aan vrienden en familie. Het is zo leuk om hun blije gezichten te zien, vooral als ik ze persoonlijk heb gemaakt door een naam of een persoonlijk figuurtje!

 7. Pingback: 5x inspiratie voor het kerstdessert