Christmas cupcakes met botercrème & fondant (+Win workshop cupcakes decoreren!)

48

Heerlijke kleine gebakjes in mooie vormpjes; cupcakes zijn ontzettend populair geworden en bijna iedereen heeft er wel eens eentje gegeten. Ze zijn op steeds meer plaatsen verkrijgbaar en ook de spulletjes om ze zelf te maken vind je overal. In deze ‘how to’ leert Suus van Suus In Stijl je hoe je cupcakes in kerststijl kunt maken. Om te smullen én super leuk om tijdens de kerst op tafel te zetten!

Wat heb je nodig voor kerstcupcakes?

Om standaard vanillecupcakes (12 stuks) te maken heb je het volgende nodig:

  • 6 baking cups
  • 125 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)

De cupcakes kun je versieren met toppings zoals botercrème, fondant of marsepein. De botercrème kun je maken met de volgende ingrediënten:

  • 250 gram boter
  • 250 gram poedersuiker (gezeefd)
  • 2 el heet water
  • 1 tl vanille essence

In deze how to komen botercrème en fondant aan bod. Fondant is makkelijker vorm te geven dan marsepein. Voor 1 cupcake heb je genoeg aan ongeveer 20 gram fondant. Tip: wil je vaker cupcakes met fondant versieren, koop dan alleen wit en kleur deze met kleurstof. Je kunt botercrème maximaal 1 week in de koelkast bewaren of 6 maanden in de vriezer. De fondant is het beste te bewaren in vershoudfolie in een afsluitbare zak. Niet in de koelkast of vriezer! De fondant is ongeveer 7 maanden houdbaar.

Hoe maak je kerstcupcakes?

In deze how to legt Suus uit hoe je drie cakes versiert met botercrème en drie cakes met fondant. Voor de versiering heb je nodig:

  • 1 spuitzak met stervormig (of Frans) spuitmondje
  • spatel
  • satéprikkers
  • potje eetbare lijm
  • klein kwastje
  • plunger cutter (uitsteekvormpje) holy leaf en snowflake (verkrijgbaar bij o.a. Xenos en bakwinkels)
  • kerstlekkernijen (nu gekozen voor mini chocoladekerstkransje en een zuurstok)
  • witte fondant (verkrijgbaar bij o.a. Xenos, Hema en bakwinkels)
  • kleurstof (verkrijgbaar bij bakwinkels)
  • magic sparkles (verkrijgbaar bij bakwinkels)
  • zilveren suikerparels (Hema, AH etc.)

Stap 1. Maak het cupcakebeslag

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de boter en de suiker met de mixer tot één geheel. Voeg vervolgens de eieren en het bakmeel toe en mix het opnieuw tot een glad mengsel.

Vul de cupcake bakjes en plaats deze 15 minuten in de oven. Niet helemaal vullen, want ze rijzen nog. Vul ongeveer 2/3 van het bakje. Controleer of de cakejes goed zijn, door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan zijn ze klaar. Als de cupcakes klaar zijn, laat deze dan helemaal afkoelen, voordat je ze gaat decoreren.

Stap 2. Maak de botercrème

Tijdens het bakken van de cakes heb je tijd om de botercrème alvast te maken. Mix eerst de boter zacht. Voeg vervolgens de poedersuiker toe en mix het net zolang totdat het volledig is opgenomen. Daarna mag je heet water en vanille essence toevoegen. Alles nog even goed door elkaar mixen en in de koelkast plaatsen.

Stap 3. Decoreer met botercrème

1. Egaal geheel

Schep ongeveer drie eetlepels botercrème in een bakje en voeg hier een druppel kleurvloeistof aan toe. Meng het totdat de crème volledig dezelfde kleur heeft. Smeer de crème met de spatel over de cake, zodat het een mooie egale laag wordt.

Decoreer het met een kerstkransje of met bijvoorbeeld wat cacao. Leg een papieren kerstfiguurtje op je cakeje, strooi er cacao over, verwijder het figuurtje en je krijgt een leuk resultaat!

2. Fijne swirl

Voor de tweede cupcake vul je de spuitzak met witte botercrème. Houd de spuitzak recht boven de cupcake en maak een draaibeweging van binnen naar buiten. Met het stervormige spuitmondje creëer je een fijne swirl. Decoreer je topping met een zuurstok of bijvoorbeeld met een chocolade hulstblaadje. Om het cupcakeje eruit te laten springen kun je er nog wat eetbare glitters overheen strooien.

3. Kerstboomeffect!

De laatste cupcake met botercrème wordt een kerstboom. Opnieuw vul je de spuitzak met botercrème. Voeg groene kleurstof toe, totdat je de gewenste kerstboomkleur hebt. Plaats de spuitzak recht boven de cupcake en maak een draaibeweging van binnen naar buiten en bouw dan weer op in een cirkel naar boven. Maak de kerstboom af met zilveren suikerparels en een kerstster van fondant.

Stap 4. decoreren met fondant

1. Snow flake

Voor de eerste cupcake heb je een bolletje rode fondant en een bolletje witte fondant nodig. Rol de rode fondant uit met een deegroller of bijvoorbeeld een kaars. Steek een rondje uit met een uitsteker of een glas. Smeer met een kwastje een klein laagje lijm op de onderkant van de fondant en leg het op je cakeje. Rol vervolgens de witte fondant uit. Druk de plunger cutter in het fondant, smeer lijm op de onderkant en druk de fondant boven de cupcake uit.

2. Holy leaf

Op de tweede cupcake komen hulstblaadjes. Rol een bolletje witte fondant uit en steek er opnieuw een rondje uit. Voor de afwisseling kun je ook andere ronde uitsteekvormpjes gebruiken voor het bedekken van het cakeje. Vervolgens rol je een bolletje groene fondant uit en daar druk je de plunger cutter in.

Lijm de onderkant en druk de fondant uit boven de cupcake. Herhaal deze stap voor meerdere blaadjes. Gebruik kleine rode balletjes fondant als besjes en maak deze vast aan de blaadjes met een klein beetje lijm aan de onderkant. Met een satéprikker kun je zelf nog een reliëf maken

3. Sneeuwpop

Je maakt eerst de ondergrond van fondant, zoals hierboven uitgelegd.Vervolgens maak je vijf bolletjes witte fondant, groot, middel, klein en twee zeer klein. Maak de basis van de sneeuwpop en ga pas lijmen als de grootte van de rondjes naar je zin zijn. Bouw de sneeuwpop van klein naar groot op de cupcake op. Draai vervolgens vijf kleine bolletjes van zwarte fondant. Steek er een satéprikker op, dip het in de lijm en steek het op de cupcake. Op deze manier blijven je bolletjes rond en knijp je ze niet fijn met je vingers.

Het hoedje kun je met een mesje uit de fondant snijden. Eerst een vierkantje en dan een reepje voor de onderkant. De laatste stap is het maken van de wortel als neus. Houd de onderkant van een oranje bolletje tussen twee vingers en rol deze vervolgens een paar keer heen en weer. Je krijgt nu een mooi puntje op het bolletje. Trek nog een paar lijntjes aan beide zijkanten, zodat het op een echte wortel gaat lijken en plak hem vervolgens op de sneeuwpop. Je kunt tot slot nog je cupcake versieren met zilveren suikerparels.

Winactie! Win cupcake workshop van Suus in Stijl voor 2 personen

Deze week maak je kans op een workshop cupcakes decoreren voor 2 personen bij Suus in Stijl ter waarde van €50,00! Dat hoeven niet perse kerstcupcakes te zijn, het thema is volledig naar jouw keuze. Als je wint is het aanbod één jaar geldig voor twee personen. De workshops vinden plaats doordeweeks s’avonds of donderdag of zaterdag de gehele dag, in Bilthoven (vlakbij het station). De workshop is inclusief een hapje en een drankje en na afloop krijg je je 6 gedecoreerde cupcakes in een mooi doosje mee naar huis!

Kans maken? Laat dan hieronder een in een reactie weten wat jij zo leuk/lekker/bijzonder vindt aan cupcakes! Meer ideetjes of inspiratie nodig? Bekijk dan zeker het Christmaholic Pinterest board met Kerstcupcakes!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Christmaholic is de grootste kerstblog van Nederland & België. Je vindt er alle inspiratie en tips op het gebied van kerst.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

48 reacties

  1. Josje Zandanel op

    Wauw wat ziet dat er lekker en mooi uit! Dat ga ik zeker is proberen te maken maar ik denk dat ik daar eerst een goede workshop voor nodig heb 😉 !

    Liefs Josje

  2. Marijke Vandenboorn op

    je hebt het erg goed leesbaar opgeschreven en zo te zien wil ik het ook gaan proberen omdat het zo lekker uitziet maar om het in een workshop te maken is het gemakkelijker en gezelliger en we zien jullie weer maar ik heb nu al veel zin in de cups
    groetjes xxxxx

  3. Wooowww toch leuk hoe je elke feestdag weer specialer kunt maken met zelfgemaakte cupcakes !! I likkkkkkkeeeeee it 🙂
    Echt originele ideeën ben benieuwd na de rest van je werk.

    Groetjes Monique

  4. Ik ben zo gek op kerst dat ik dit heel graag wil maken, maar een workshop is er zeker voor nodig, dus heeeeeeeeeeeeeeeeelllllllllllllllll graaaaaaaaaaaaaaagggggggggggggg.

  5. Ik vind cupcakes bijzonder omdat je er alles mee kunt doen! Van trouwerij, feestdagen, verjaardag of een persoonlijke boodschap.. alles past op een cupcake. De enige beperking is mijn creativiteit, kortom kan wel wat tips gebruiken!

  6. Ik maak vaak cupcakes en haal decoratie ideen van you tube,maar het beter leren decoreren tijdens een workshop lijkt me echt heel leuk.
    Nog een tip voor cupcake fans:bij o.a de xenos kun je nu superleuk kerst suikergoed kopen om je cupcakes een echte kerstuitstraling te geven.

  7. Dank je wel Christmaholic voor deze leuke tip, ben gelijk fan van Suus in Stijl geworden. Ik wil graag leren hoe je nu uit eindelijk van die prachtige gelijke cupcakejes krijgt, zonder dat de vorm, een ovaal of over de rand uit is gelopen.

    • Hoi Anya, om mooie, gelijke en ronde cakes te maken, vul je de vormpjes voor 2/3 deel en plaats je ze met de vormpjes in een bakblik. Nog een laatste tip: strijk de cakes halverwege het bakken glad met de bolle kant van een theelepel. Veel bakplezier en graag tot ziens! Liefs, Suus

  8. Marlies Schoor op

    Nijn dochter Suzanne (Suus) vindt het erg leuk om cupcakes te maken, dus het lijkt me erg leuk om met haar deze workshop te mogen volgen

  9. Wat ik zo leuk vind aan cupcakes is dat je ze kan aanpassen aan elke gelegenheid! En ik maak daar dan ook graag gebruik van! Eerst voor sinterklaas cupcakes met pietjes en sinterklaas en daarna inspiratie opdoen voor de kerstcupcakes! Ik heb er nu al zin in 😀

    • Saskia de Laat op

      Hoi Marina, gefeliciteerd! Jij bent de winnares van deze winactie! Hou je inbox in de gaten, Suus van Suus in Stijl gaat contact met je opnemen om de workshop te plannen! Kerstgroetjes, Saskia

  10. Echt een uitdaging vind ik! Want ik wil graag iedereen een soort van gepersonaliseerde cupcake kunnen geven. Hoe dat moet? Geen idee 🙂

  11. Cupcakes maken? Hoe doe je dat? Met behulp van een pakje van Dr. Oetker kom ik een eind…
    Het is natuurlijk ook leuk om eens een cupcake van begin tot eind zelf te maken. Op de een of andere manier kan ik mij hier zelf niet aan toe zetten, omdat het in mijn ogen toch wel een hoop “extra werk” is. Als ik de cupcake actie win ben ik benieuw of je mijn visie over het maken van een cupcake kunt veranderen. Daarnaast ben ik een echte “zoet liefhebber” dus het idee dat ik 6 cupcakes mee terug naar huis kan nemen bevalt mij wel. Tot slot lijkt het me leuk om deze workshop te volgen, omdat ik het decoreren (indien mijn visie niet veranderd is) ook toe kan passen op de bekende dr. oetker cakejes, die dan ineens niet meer zo “bekend” zijn doordat ze gepersonaliseerd zijn. Leuke actie!!

  12. ik wil heell graag winnen want ik vind het echt super leuk en ik wil graag mooie dingen make en het liefste dierentuin met alemaal dieren maar ik heb geen spullen en met hardjes is ook heel leuk

  13. Dit ziet er echt super leuk uit. Je bent er maar druk mee. Moeten snel samen iets moois gaan maken voor onze kerstavond!
    x Ellen

  14. Love cupcakes eten maar vooral maken. Maar ik zou graag nog meer willen leren, dus tips zijn meer dan welkom. In februari bevalt mijn schoonzus van een dochtertje dus ik zou graag mijn cupcakes willen decoreren in een meisjes thema.

  15. wauw!! zoveel inspiratie voor kerst zelf doe ik nagels en nu ook veel nail art heerlijk om deze aan mijn klanten te geven en gelijk wat reclame voor jou!!

  16. Omdat ik het erg leuk vind om te bakken maar het decoreren een complete ramp is zou ik graag een workshop volgen…Misschien wordt het dan ooit nog eens wat! *bloos*

  17. Ik zit meer in de taarten dan de cupcakes, maar wil hier graag meer over leren. Bijv. vullen, toppings van een minder vette hap dan botercreme enz. enz. Het zou erg leuk zijn om dit tijdens je workshop te leren!

  18. Cupcakes maken! Lijkt me super leuk, gezien het feit dat ik niet zo een keukenprinses ben is een workshop altijd mooi meegenomen. Als ik dit eenmaal geleerd heb dan weet ik zeker dat ik hier ook meer mee zal gaan doen. Cupcakes maken voor een verjaardag of een andere leuke gelegenheid.. Dit in gezelschap van een paar gezellige vriendinnen en het is meteen een geslaagde middag. Vooral iets met chocolade lijkt me erg leuk! Hopelijk wordt ik uitgekozen voor die workshop!! Groetjes Nathalie

  19. Eens moet de eerste keer zijn om cupcakes te maken. Dus als ik dit dan ga leren, dan het liefst van de beste: Suus in Stijl.

  20. Het ziet er heel feestelijk uit. Het zijn echte mini-kunstwerkjes, bijna zonde om op te eten. Het grote voordeel, cupcakes zijn klein dus ook goede (afval)voornemens proof 🙂

  21. ik vind het heel erg mooi wat je tegenwoordig voor mooie creaties kan maken van cupcakes…jammer dat ik ze zelf niet kan maken ..heb namelijk geen oven.. Ik vind cupcakes heel er leuk, mooi, lekker en een zeer bijzonder uitvinding!
    Maar het lijkt mij heel erg leuk mijn dochter die 1e Kerstdag jarig is en 22 jaar wordt ook zo’n workshop te laten meemaken dan leert ze cupcakes te maken omdat ze nog niet weet hoe dit moet!

  22. cupcakes kan je in zoveel soorten smaken en thema,s maken je kan ze voor elke gelegenheid maken voor een verjaardag of de feestdagen het lijkt me geweldig om nog meer tips te kunnen krijgen zodat ik mijn cupcake kookaanbod kan verbreden en de familie en vrienden nog meer hiermee kan verrassen

  23. I love cupcakes omdat ze voor zoveel gelegenheden geschikt zijn. Een feestje als ontbijt, handig voor visite, makkelijk mee te nemen, mooi om te presenteren tijdens een feestje, perfect om uit te delen bij een verjaardag en het allerbelangrijkste: superleuk om te maken!

  24. Wat een hoop inspiratie! Dat wordt weer lekker knutselen met marsepein deze kerstvakantie! En dan is er ook nog die geweldige actie met Suus in Stijl! Wie weet verander ik dan wel een Cupcake Koningin!

  25. Ik heb bij een vriendin een keer cupcakes gemaakt en dat was super!
    Ze waren heerlijk en ik vind het zo leuk dat je helemaal zelf mag bedenken hoe je wilt dat de cupecake wordt! Ik zou het ook wel een professioneel aan willen pakken en met die zelfde vriendin cupcakes komen bakken!