5 tips voor het blij & stressvrij opzetten van je kerstboom

6

Uit een onderzoekje op onze Facebookpagina blijkt dat de meesten van jullie dit weekend de kerstboom gaan opzetten. Sinterklaas is het land weer uit, dus tijd voor die gezellige boom! Hoe zorg je ervoor dat je de boom blij en stressvrij kunt opzetten?

1. Nooit meer kerstlampjes in de knoop

De eerste tip is eigenlijk een tip waar je pas volgend jaar wat aan hebt. Als je de kerstboom snel en stressvrij wil optuigen, is het erg fijn als je niet eerst 3 uur bezig bent met de kerstlampjes uit de knoop halen. Gooi ze daarom niet als een kluwen in een doos, maar rol ze op!

Dat kan rondom een speciale kersthaspel (verkrijgbaar bij de Blokker, 2 stuks voor 3,99) of gewoon een kartonnen koker (bijvoorbeeld de rol van het keukenpapier). Doe de stekker door de opening van de koker en zet het einde vast met een plakbandje. Zo kun je ze makkelijk afrollen! Zie de foto hiernaast voor de rollen die ik vorig jaar maakte.

2. Ga voor een kunstkerstboom!

‘Nepkerstbomen’ zijn nauwelijks nog van echt te onderscheiden. Een kunstkerstboom geeft natuurlijk een stuk minder rommel (geen vallende naalden) dan een echte en blijft gegarandeerd tot nog ver na de kerst mooi. Bovendien kun je dan ook een boom nemen waar al een laagje sneeuw op zit of bijvoorbeeld een witte of gouden boom!

Om ervoor te zorgen dat de nepboom niet zoveel ruimte inneemt in je berging, kun je de takken (van dezelfde grootte) het best bij elkaar binden met wat touw of lint. Weet je meteen welke takken bij elkaar horen! Om het helemaal makkelijk te maken heb je tegenwoordig ook kerstbomen waar de lampjes al inzitten; dan kun je stap 1 en stap 4 voortaan elk jaar overslaan.

3. Elektra: stekkerdozen & schakelklokken

Gebruik een verdeeldoos met aan- en uitknop zodat je de kerstboom met een knopje uit kunt zetten. Heb je geen zin om achter de boom te kruipen om de lichtjes uit te doen (of is dat gewoon niet mogelijk), koop dan een schakelklok met afstandsbedieding. Daarmee kun je de kerstlichtjes in de boom vanaf je luie stoel aan of uit zetten (12,99 met 3 stopcontacten bij Blokker). Wil je er helemaal niet aan hoeven denken, dan zijn er ook speciale schakelklokken verkrijgbaar (meganisch of digitaal), waarmee je kunt plannen wanneer de lichtjes in je boom (en/of de rest van je huis) automatisch uit of aan gaan.

4. Kerstlampjes verdelen

Zorg voor een snoer dat lang genoeg is (minstens 3 keer rond de boom kan en weer terug naar beneden richting stopcontact). Je kunt natuurlijk ook meerdere snoeren gebruiken. Steek de stekker meteen in het stopcontact, zodat je weet of alle lampjes het doen en zodat je goed kunt zien of je de lampjes goed verdeelt. Begin onderaan en werk naar boven toe. Een kerstsnoer is een lus en zit aan beide kanten vast aan de stekker, dus zorg ervoor dat je bovenaan nog genoeg ‘snoer’ overhebt, want deze moet terug naar de stekkerdoos. Het snoer door de boom heen weven, de lampjes afwisselend op en onder een tak vastzetten, geeft een speels effect.

5. Decoreren met de hele familie

Kinderen kleine kerstboom

Met de hele familie de kerstboom opzetten is natuurlijk hartstikke gezellig, maar kan ook een hoop stress opleveren. Wie mag de piek erop zetten? De oplossing: koop kleine kerstboompjes (kunst of echt) die de kids ieder zelf mogen versieren. Ben jij de baas over de grote boom en zij over hun eigen kleine boompje :). Geef bij het samen versieren van de grote boom ieder kind en/of familielid duidelijke taken, zodat er geen ruzie ontstaat. Bron: Allerhande ‘Wat Handig’.

Bonustip: tuig je boom gewoon niet af!

Deze bonustip komt uiteraard van een man. Wil je echt geen hassle met het opzetten van je kunstkerstboom en heb je een groot huis met veel opbergruimte, dan kun je de boom natuurlijk ook in zn geheel, met lichtjes en ballen en al, op zolder of in de schuur zetten met een stuk plastic eroverheen. Of het erg goed is voor je decoratie, valt natuurlijk te betwijfelen ;-).

Heb jij nog tips voor het veilig, snel, handig, blij en stressvrij optuigen van de kerstboom? Laat het dan zeker weten in de reacties hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Mijn tip voor het blij en stressvrij opzetten van de boom is het volgende:
  Wanneer je een kunstkerstboom hebt,is het handig om de lichtjes er al in te hangen wanneer je pas enkele lagen van de boom hebt opgezet.
  Ga hiermee door tot de boom helemaal staat.
  Zo kun je de lichtjes goed verdelen en gaat het een stuk makkelijker dan wanneer je de kerstboom eerst helemaal optuigt.
  Mijn kerstip kun je ook nalezen in het gratis blad Boodschappen.

 2. Koop een Nordmann deze vallen nauwelijks uit en zijn veel mooier dan nepbomen. Je wild toch niet elk jaar tegen datzelfde ding aankijken? Niet iedereen zit op zo n nep ding te wachten. Bovendien hoef je deze niet in je overvol berging te proppen na de kerst.

  Koop voor binnen buitenverlichting. Deze hebben een langer snoer van je stopcontact tot je boom. Daarnaast loopt dit snoer niet rond en hoef je niet weer onderin uit te komen. Dus begin juist bovenin ! Als je onderin niet lekker uitkomt kan je makkelijk wat verleggen in de boom. Buitenverlichting is vaak van betere kwaliteit en is waterdicht! En als dit snoer op den duur slecht word waar lampjes uitvallen kan je ze buiten gebruiken en nieuwe weer binnen.

 3. Koop bioscoopkaartjes voor je partner en kinderen. Stuur ze naar een leuke film met een bezoekje aan de fastfood na afloop.
  Zet kerstmuziek op. Geniet van de ruime tijd die je nu hebt om lekker je boom op te tuigen en je huis te decoreren, zoals jij dat wil (jij eet dat kliekje van gisteren nog wel op 😀 )
  Ontvang je partner en kinderen in een sfeervol huis met warme chocomel en marshmellows 🙂

 4. Aangezien de lampjes in een lus zitten, wikkel ik ze niet rond de boom maar doe ik 2 lagen in een keer. Heb je ook geen snoertekort :).

 5. Doe er 2 dagen over! Eerst de boom en de lampjes, volgende dag de versiering. Ik wilde zo graag dit weekend de boom neerzetten,1 december een kersthuis…traditie! Helaas 2 dagen in het ziekenhuis gezeten, dus ik baal echt heel erg. Wanneer de boom die jaar gaat staan.. ik zou het niet weten, eerst maar eens beter worden

 6. Pingback: Géén ruzie of stress: 10 tips voor 't relaxed opzetten van je kerstboom - Christmaholic.nl