Nieuwe kerstmuziek 2012: 9x verfrissing in je collectie kerstliedjes

0

All I want for Christmas Is You-ou-ou. So This is Christmas. Waaaar is over. Mooi, maar waarschijnlijk ben je er ook wel een beetje klaar mee. Daarom in dit artikel wat recenter kerstwerk, voor de broodnodige verfrissing in je kerstcollectie: 9 nieuwe kerstplaten op een rij!

1. Sufjan Stevens: Silver & Gold

De Amerikaanse muzikant en songwriter Sufjan Stevens (zie foto hierboven) houdt van kerst. In 2006 lanceerde hij het album Songs for Christmas, deze kerst ligt Silver & Gold in de winkel. Hebben? Maak er even tijd voor: deze kerstbox van Sufjan Stevens bestaat namelijk uit maar liefst vijf EP’s met in totaal achtenvijftig – 58! – nummers, plus – even diep ademhalen – een setje kerststickers, afwasbare tatoeages, een poster, hallucinogene foto’s, essays en een boek met songteksten en akkoordenschema’s, zodat je rond de kalkoen een gezellige sing-along kunt organiseren. Op het album zelf valt heel wat moois te ontdekken, van klein en intiem naar bombastisch en uitbundig.

2. Herberg de Troost:  Rijstwafels Met Pindakaas

Herberg de Troost is een muziekcollectief waar o.a. Jack Poels en Tren van Enckevort van Rowwen Hèze onderdeel van zijn. In 2009 bracht de band haar eerste cd Langs de Weg uit. De tweede cd van Herberg De Troost heet Rijstwafels met pindakaas. De plaat vertelt het verhaal van een zoektocht door de Utrechtse binnenstad op een koude eerste kerstdag. Een maaltijd werd niet gevonden. Liefde wel.

3. How to Throw a Christmas Party: Christmas Island III

Geen slappe covers van bestaande krakers, maar heel album vol eigen kerstliedjes. Deze kudde muzikanten uit Utrecht en omstreken kwamen ‘allen tezamen’ om gelegenheidsgroep How To Throw A Christmas Party te vormen. Naast een album, brengen ze de liedjes ten gehore tijdens een tournee door heel Nederland. Een soort Band Aid, maar dan anders. De kaartjes gaan al hard, dus wees er vlug bij als je er nog bij wilt zijn!

4. Michael Bublé: Christmas (deluxe special edition)

Nadat Christmas vorig jaar weken op #1 in de Nederlandse album charts bivakkeerde, en er binnen een zeer korte periode ruim 80.000 albums verkocht zijn, kan een vervolg niet uitblijven. Op 23 november verscheen Christmas (deluxe special edition). Deze nieuwe versie bevat vier nieuwe tracks waaronder Winter Wonderland en Frosty the Snowman.

5. Glee: Christmas volume 3

Goed nieuws voor alle Gleeks! Ook voor dit jaar is er weer een kerstalbum. In aanvulling op de kerstklassiekers, zijn ook een aantal popcovers gemaakt, zoals Mistletoe van Justin Bieber en Bon Iver’s – nee, níet Birdy’s – Skinny Love. Of het album al in Nederland te bestellen is is niet helemaal duidelijk, maar op Amerikaanse sites en YouTube kun je vast genieten van een voorproefje.

6. Rod Stewart: Merry Christmas Baby

Die ouwe ‘Rod in het vak’ heeft voor 2012 ook (voor het eerst) een kerstcd uitgebracht: Merry Christmas Baby. Met een hoop kerstklassiekers erop (niets nieuws onder de zon dus), maar wel leuke duetjes, met onder andere Michael Buble, Mary J. Blige en Cee-Lo Green. Word jij warm van zijn stem?

7. Colbie Caillat: Christmas in The Sand

De heerlijke kleine, bubbly, zomerse liedjes van Colbie Caillat maken je altijd vrolijk! Voor dit seizoen heeft ze voor het eerst een kerstalbum opgenomen. Met niet alleen de traditionele ‘kerst in de sneeuw-liedjes’, maar ook zelfgeschreven sunny songs. De kerstplaat heeft een voor de Amerikaanse beach babe zeer toepasselijke titel: ‘Christmas in The Sand‘.

8. Lady Antebellum: On This Winter’s Night

Een prachtige verzameling kerstnummers om al helemaal in de Holiday Spirit te komen! On This Winter’s Night is de opvolger van het album Own The Night waar het trio wereldwijd meer dan 10 miljoen albums van verkocht en verschillende prijzen mee in de wacht sleepte. In Nederland & België is Lady Antebellum vooral bekend van hun airplayhit Need You Now waar ze een jaar lang mee in de airplay top 10 stonden en de gouden status behaalde voor het gelijknamige album.

9. The Kik: Een Kerstliedje Voor Jou

Begin deze maand verscheen de kerstsingle van de Rotterdamse band The Kik: Een Kerstliedje Voor Jou, de Nederlandstalige bewerking van het vorig jaar in het Engels uitgebrachte A Christmas Song For You. Voor de ultieme vintage kerstbeleving, inclusief erg leuke clip!

Bronnen: Kicking the Habit / HUMO / Bol.com / Huffington Post

Missen we nog nieuwe kerstmuziek uit 2012 in dit lijstje? Laat het ons zeker weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Opgegroeid op een tropisch eiland, vierde Nienke kerst als kind noodgedwongen met een barbecue op het strand (diner van spareribs, geserveerd op plastic bordjes). Misschien juist wel daardoor, kan het haar nu niet hard genoeg vriezen en sneeuwen. Een grote droom is dan ook om ooit kerst te vieren in Lapland of Groenland.

Reageer!