Italiaans kerstdiner: heerlijk kerstmenu met Italiaanse recepten

11

Traditionele kerstgerechten als rollade, kalkoen, wild met cranberrysaus en zijn erg lekker. En je kunt natuurlijk ook dit jaar weer gaan gourmetten of fonduen. Maar wil je een keer wat anders, dan is dit heerlijke Italiaanse kerstdiner voor 8 tot 10 personen wellicht wel iets iets voor jou en je familie! 

Aperitivo

Traditioneel begint de Italiaanse maaltijd met een heerlijk glaasje. Kies voor een goede Spumante, een lekkere Italiaanse mousserende wijn van de Prosseccodruif (lees hier meer over mousserende wijnen). Of ga voor typische Italiaanse aperitiefjes als Aperol, Spritz, Vermouth (Martini).

antipasti

Antipasto

Antipasto betekent letterlijk: voor de maaltijd. Traditionele antipasto is geweldig om de maaltijd mee te beginnen. Maak een groot bord vol heerlijke Italiaanse hammetjes, salami’s en worstjes en laat dat rondgaan. Doe er eventueel lekkere in olijfolie en knoflook gemarineerde (gekookte) artisjokharten bij. Olijfjes, gekookte (kwartel)eitjes en gebakken asperges (met heerlijke parmaham eromheen) zijn een mooie aanvulling. Smullen!

Primo (voorgerecht): courgettesoep en/of risotto met parmezan

Een primo is traditioneel een pasta- of rijstgerecht of een soep. Twee lekkere opties voor het voorgerecht: een heerlijke Italiaanse risotto of een romig courgettesoepje. Je kunt ze natuurlijk ook allebei serveren (in kleine hoeveelheden). Start dan met de soep en serveer daarna de risotto.

Zuppa di Zucchine voor 8 personen (bron)

Ingrediënten: 4 eetlepels olijfolie / 2 dikke uien of 4 sjalotjes /12 courgettes (+/- 3 kg) / 2l kippenbouillon / 2 takjes tijm en 4 laurierblaadjes / 200g groene pesto / 400g mascarpone / peper en zout

courgettesoepBereiding: Was de courgettes wassen en snij ze in schijfjes of blokjes. Fruit de sjalotjes in wat olijfolie en voeg er de gesneden courgettes aan toe en eventueel een fijngesneden teentje knoflook. Laat 5 à 10 minuutjes stoven op een zacht vuurtje en voeg er de kippenbouillon bij (1l water met 2 kippenbouillonblokjes voldoet perfect). Voeg naar smaak wat peper en zout toe, een takje tijm en de laurierblaadjes en breng aan de kook . Laat een half uurtje koken en neem van het vuur. Verwijder het takje tijm en de laurier, voeg de groene pesto en de mascarpone toe en mix alles met een staafmixer tot een smeuige soep. Je kunt er eventueel nog een schepje mascarpone bovenop doen en garneren met wat tijm. Klaar om op te dienen… Smakelijk!

Risotto alla milanese 8 – 10 personen (bron)

Ingrediënten: 4 el olijfolie / 250 gr winterpeen in blokjes / 6 stengels bleekselderij, in boogjes / 2 uien, gesnipperd /4 tenen knoflook, fijngesneden / 4 schalen mergpijpjes (a 2 stuks, afdeling vlees) / 200 g boter /  4 sjalotten, gesnipperd / 600 g risottorijst (zak 500 g) / 4 zakjes saffraan (a 0.05 g) / 100 g Parmezaanse kaas, geraspt

risottoBereiding: Verhit 4 el olie in een soeppan en bak de winterpeen, bleekselderij en ui 3 min. Voeg de knoflook, mergpijpjes en 3 liter water toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 1 1/2 uur trekken. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout. Leg de mergpijpjes op een bord. 2. Verwarm ondertussen 50 g boter in een hapjespan en bak de sjalot 10 min. op laag vuur. Schraap met een lepeltje het merg uit de mergpijpjes. Breng de bouillon weer aan de kook. Doe de risotto bij de sjalotten en bak 4 min. Voeg de saffraan en het merg toe. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg dan weer een scheut toe en ga zo door tot de rijst gaar is. Dit duurt ca. 30 min. 3. Draai het vuur uit en voeg de rest van de boter en de kaas toe. Laat met de deksel op de pan 5 min. staan. Voeg nog wat bouillon toe om het extra smeuïg te maken en strooi er wat kaas overheen.

Segundo (hoofdgerecht): rosbief met melanzana alla parmiggiana

Melanzana alla parmiggiana is een soort lasagna, maar dan zonder de lasagna. Het is gemaakt van aubergines, tomaat, mozzarella, parmazaanse kaas en heel veel heerlijke verse Italiaanse kruiden. Omdat er geen pasta in dit gerecht zit (de basis is van aubergines) is het lekker licht, dus het valt niet zo zwaar op de maag. Een deel van dit recept kun je al de avond of dag vantevoren voorbereiden, ideaal! De rosbief kun je kant en klaar kopen, maar hieronder ook een recept om zelf een Italiaanse rosbief klaar te maken. Maak er een heerlijke Italiaanse salade bij en je hoofdgerecht is compleet.

Rosbief 8 personen (bron)

Ingrediënten: 16 teentjes knoflook / 2 blikjes artisjokharten (400 g) / 8 trostomaten / 1500 g rosbief /verse peper / 3 eetlepels olijfolie / 2 potten vleesfond (380 ml) / 2 dl rode wijn / 6 takjes rozemarijn

rosbiefBereiding: Pel de knoflook en laat de artisjokharten uitlekken. Was de tomaten en bestrooi de Rosbief met peper en bestrijk ‘m met olie. Schenk fond en wijn in de ovenschaal en leg de rozemarijn erin. Plaats de rosbief op de rozemarijn. Verdeel de tomaten, knoflook en artisjokken ernaast Zet eventueel tot gebruik afgedekt in de koelkast. Neem de schaal uit de koelkast en laat de rosbief op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden of gasovenstand 4. Plaats het vlees in midden van oven en bak het in 25 a 30 minuten mooi bruin en van binnen rose.

Parmiggiano: 8-10 personen

Ingrediënten: 5 grote aubergines / 300 gr bloem / 3 el fijngesneden oreganoblaadjes, plus extra voor garnering / 3 el fijngesneden basilicumblaadjes / 3 el fijngesneden tijmblaadjes / 5 scharreleieren / 4 tenen knoflook, fijngesneden / 1,2 l gezeefde tomaten (passata of sugo) / 80 g geraspte Parmezaamse kaas plus wat extra voor erbij / 2 a 3 buffelmozzarella (600 gr), in dunne plakken gesneden

parmiggianoBereiding: Schil bij elke van de aubergines in de lengte een paar repen schil af, zodat ze een gestreept patroon krijgen. Snijd ze dwars in plakjes van 1 cm dik, doe deze over in een vergiet en bestrooi elk laagje met weinig zout. Laat ze 15 min. uitlekken boven een kom. Spoel ze af en dep ze goed droog met keukenpapier. Verwarmin intussen de oven voor op 190 graden. Spreid bakbapier uit op 2 bakplaten. Doe de bloem in een ondiepe kom en roer er de kruiden en wat zout en peper door. Roer in een andere ondiepe kom de eieren los met 2 eetlepels water. Wentel de plakjes aubergine eerst door de bloem, schud het teveel af en haal ze vervolgens door de eieren. Schik ze op de bakplaten (moet in meerdere batches), strooi de knoflook erover en bak ze 15-20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat ze een beetje afkoelen.

Schik een derde van de aubergineplakjes in een ovenschaal van 2 l inhoud. Breng hierop 1/3 van de gezeefde tomaten aan, strooi er 1/3 van de geraspte kaas en mozzarella over. Herhaal dit twee maal. Bak de parmigiana 40 minuten op 190 graden of totdat hij goud-bruin begint te kleuren en door en door heet is. Als het te hard gaat (bovenkant wordt te snel bruin) kun je de schaal afdekken met bakpapier en aluminiumfolie. Laat de ovenschotel 5 – 8 min rusten en strooi er dan de rest van de oregano en Parmezaanse kaas over.

Formaggio e frutta

formaggioHet eerste dessert (want ja, de Italiaanse keuken kent twee dessertgangen) is kaas en fruit. Je kunt kiezen voor kaasbordjes per persoon, of je maakt wederom een gezellige grote schaal vol kaas en fruit en laat dat rondgaan. Typische Italiaanse kazen zijn natuurlijk parmezan, maar ook bijv. (minibolletjes) buffelmozzarella, Fontina en Provolone. Je kunt ook verse vijgen insnijden en met wat blauwschimmelkaas in de oven doen. Lees hier het recept.

Dolce

Het tweede dessert in de traditionele Italiaanse keuken is zoet. En wat is er Italiaanser dan een heerlijke Tiramisu. Hieronder een recept voor 8 personen.

Tiramisu voor 8 personen (bron)

5 eierdooiers / 75 g suiker / 2 bakjes mascarpone (zachte roomkaas, a 250 g) / 1 beker slagroom (125 ml) / 8 el marsala (zoete Italiaanse wijn, slijter / 150 ml espresso of sterke zwarte koffie / 2 pakken lange vingers (a 175 g) / cacaopoeder, om te bestrooien

tiramisuKlop in een kom met een garde de eidooiers met 50 g suiker tot een luchtige crème. Roer de mascarpone los met een vork en meng dit met het eidooiermengsel. Doe de slagroom met de rest van de suiker in een andere kom en klop het mengsel stijf met een mixer. Spatel dit door het mascarponemengsel. Roer in een diep bord de marsala door de koffie. Voeg suiker naar smaak toe. Doop de helft van de lange vingers één voor één kort in de koffie en bedek de bodem van de schaal ermee. Verdeel hierover de helft van het mascarponemengsel en bestrooi met cacao. Doop de resterende lange vingers één voor één kort in de koffie en leg ze op het mascarponemengsel. Verdeel hier de rest van het mengsel over en bestrooi met cacao. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast opstijven. U kunt de tiramisu maximaal 1 dag van tevoren maken.

Heb je nog plek over? Je kunt je menu afsluiten met heerlijke Italiaanse koffie (met amaretto erin) en lekkere Italiaanse koekjes. Buon appetito!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

11 reacties

  1. Pingback: Italiaans kerstdiner: heerlijk kerstmenu met Italiaanse recepten « goodthingsfromitaly

  2. Pingback: Spaans kerstmenu: de lekkerste Spaanse kerstrecepten - Christmaholic.nl

  3. Pingback: Kerst 2013 | Trends in decoratie en eten |

  4. Pingback: Foodie goodies | Cadeautjes inspiratie |

  5. Pingback: Vegetarisch kerstrecept: italiaanse aubergine parmigiana

  6. Even een vraag…. is het én de parmiggiano én de rosbief als hoofdgerechten of één van beiden als hoofdgerecht gecombineerd met een salade?? Ik ben nl ideeen aan het op doen voor de kerstdagen en het moet niet al te veel werk zijn….

  7. 1 november j.l. dit kerstmenu gemaakt voor een 65 jarige.
    De recepten aangepast voor 14 personen. Alleen de soep veranderd in pompoensoep. Het was heerlijk. Niet te zwaar ondanks de vele gangen. Iedereen heeft gesmuld. Ook makkelijk te maken. Nog bedankt, ga ook het spaanse kerstmenu eens bekijken.