10 tips voor mooie foto’s van je kerstboom en kerstverlichting

1

De kerstboom ziet er prachtig uit, de lichtjes zorgen voor een sfeervol tafereel. Je wil het gevoel vasthouden en vastleggen met een mooie foto… maar de camera geeft niet het resultaat dat jij wil! In dit artikel 10 tips om de kerstboom en je kerstlichtjes sfeervol vast te leggen met een compactcamera.

1. Kies de nachtmodus

Zet je (compact)camera op de scene/modus nachtlandschap (of een vergelijkbare scene/modus). Sommige compactcamera’s hebben een wieltje bovenop de camera met een maantje, bij anderen moet je deze opzoeken in het ‘scene’-menu. Deze stand begrijpt dat je een foto wilt maken met sfeervolle lichtjes. Je camera is bij de automatische stand ingesteld op een gemiddelde foto, wat betekent dat hij zal proberen te voorkomen dat er teveel lichte of donkere delen in de foto komen. Wanneer je met de nachtlandschapmodus fotografeert, begrijpt je camera dus dat er relatief veel donker delen op de foto kunnen komen en probeert hij dit niet te compenseren.

2. Niet flitsen!

Zorg dat de flitser van je camera uitstaat. De flits is in de regel sterker dan de kerstverlichting. De kerstverlichting wordt dus ‘overruled’ en de sfeer verdwijnt. Een flitser geeft daarnaast ook harde (ongewenste) schaduwen van bijv. de kerstboom op de muur. Wanneer je de scene/modus nachtlandschap hebt gevonden, dan staat je flitser in de regel al uit.

kerstboom met flits kerstboom zonder flits

3. Gebruik een statief of stevige ondergrond

Doordat het relatief donker is en er geen flits gebruikt wordt, wordt de sluitertijd vaak te lang om nog uit de hand te kunnen fotograferen. Zo lang kun je je hand gewoon niet stil houden. Zet de camera daarom stevig neer, bijvoorbeeld op een statief, tafel of iets anders stevigs. Niets bij de hand om je camera op te zetten? Houd hem dan met twee handen vast, zo dicht mogelijk bij je lichaam, met je bovenarmen omlaag tegen je ribben aangeduwd. Zet je voeten iets uit elkaar zodat je ook stevig staat en houd je adem eventjes in als je de foto maakt.

4. Gebruik de zelfontspanner!

Doordat de camera aftelt kun jij de camera stevig vasthouden en weet je zeker dat je de camera niet per ongeluk toch beweegt terwijl je de ontspanknop (het knopje dat de foto maakt) indrukt.

self-timer-on-a-typical-digital-compact-camera

5. Experimenteer met licht

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, kan het juist goed zijn om toch nog even een extra lamp in de kamer aan te zetten. In tegenstelling tot een flits zal een kamerlamp maar een klein beetje extra licht geven, vaak warm van kleur. Dit extra beetje licht kan net het verschil maken in hoe goed de kerstversiering in de boom zichtbaar is. Probeer daarom eens het verschil tussen met en zonder kamerlampen aan.

6. Speel met de lichtbalans

Wordt de foto te ‘koel’ qua kleur, dus meer blauwig in plaats van warm of gelig? Zet dan de witbalans (Wb) van je camera op bijvoorbeeld bewolkt of flits. Helaas hebben niet alle compactcamera’s deze mogelijkheid.

7. Kies kader en compositie

Kies je kader bewust, zodat de kerstboom het belangrijkste onderdeel van de foto is. Zorg dat je bijvoorbeeld niet teveel lege ruimte aan de bovenkant hebt en laat storende elementen (zoals de verwarming of de krantenbak) uit beeld.Varieer ook in standpunt om de beste compositie te vinden!

8. Kom dichterbij: details fotograferen

Zoom in op de details en kom dichterbij met je camera. Bij de meeste compact camera’s kun je kiezen uit twee AF-standen; eentje voor een focus ver weg (bergje) en eentje voor focus dichtbij/macro (bloemetje). Kies de macro-stand als je de kerstversiering van dichtbij wilt fotograferen, anders loop je het risico dat het je camera niet lukt om te focussen. Denk bij de details aan die speciale kerstbal, het knutselwerk van je kinderen of de lekkere chocolaatjes die in de boom hangen.

9. Maak een zelfportret

Heb je glanzende kerstballen? Probeer eens een zelfportret te maken of de camera te fotograferen in deze kerstbal!

zelfportret in kerstboom

Bron: Flickr

10. Vergeet de kerstcadeautjes niet!

Vergeet de kado’s onder de kerstboom niet bij de foto te betrekken. Neem daarom ook de tijd voor het fotograferen van de kerstboom, het liefst al voor kerstavond. Het is zonde dat je geen tijd hebt om tot het mooiste resultaat te komen omdat de kinderen ongeduldig de cadeautjes al onder de boom vandaan gehaald hebben! 😉

Heb jij jouw boom gefotografeerd? Vergeet ‘m dan niet in te zenden voor de Kerstboomverkiezing!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Laura Vink is een fotografe gespecialiseerd in kinderfotografie. Daarnaast werkt ze als fotografiedocente onder de naam Vink Academy. Op haar website maakt ze anderen graag enthousiast voor fotografie met duidelijke tips en veel voorbeeldfoto's.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

1 reactie

  1. Laura je tips gelezen en de foto’s gezien, twee dagen ga ik in Limburg Valkenburg en Maastricht de Kerst markten bezoeken met partner, dus die tips kwamen goed van pas. groet ton.