Kerstvakantie: kinderactiviteiten en leuke dingen doen met de kids!

0

Op het moment dat ik dit artikel schrijf, regent het pijpenstelen. En hoewel ik niet altijd even veel vertrouwen heb in de weermannen, lijkt het erop dat je kids deze vakantie niet in de sneeuw kunnen spelen. Daarom zet Christmaholic een aantal tips en ideeën op een rijtje om te doen met (je) kinderen deze kerstvakantie!

“Mama, ik verveel me.” Als klein meisje zei ik dat niet vaak. Denk ik. Volgens mij was ik altijd lekker aan het spelen of aan het knutselen, al dan niet met mijn zusje. En omdat wij cadeautjes kregen met kerst in plaats van met sinterklaas, hadden we onze handen vol tijdens de kerstvakantie. Maar als ik het mijn bonusdochter (stiefdochter klinkt zo naar) hoor zeggen, ondanks de kasten vol met speelgoed, twijfel ik daar een beetje over… Kinderen hebben vaak zo veel om mee te spelen, dat ze het gewoon niet meer weten en vaak op dezelfde dingen terugvallen. Herken je dit en ben je op zoek naar leuke ideeën? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Koken en bakken met kids

Koekjes of cakejes bakken

Koekjes bakken

Deze doet het bij mijn bonusdochter Sarah altijd goed. Eerst samen boodschappen doen: ik verzamel de ingrediënten voor de koekjes of cupcakes, Sarah mag versiersels uitzoeken. Thuis gaan we lekker aan de slag. Ingrediënten afwegen, mixen, vormpjes uitsteken: laat je kind vooral zelf doen wat het zelf kan en neem alleen over wat echt nodig is. De heerlijke geur die uit de oven komt is een gratis cadeautje. En dan kan de grootste pret beginnen: het versieren.

Om koekjes ter versieren smelt ik chocolade of maak ik zelf glazuur van poedersuiker met een heel klein beetje water en een kleurstof. Koekje insmeren hiermee en strooisels erop. Cupcakes zijn leuk om te versieren met fondant of marsepein, tegenwoordig kun je dit in bijna elke supermarkt kopen. Rol dit plat uit en laat je kindje er rondjes (makkelijk met een glas) uitsteken. Cakeje insmeren met een beetje pasta, plakje fondant/marsepein erop. Tot slot kunnen jullie samen leuke versiersels maken. Zo kom je makkelijk een middag door én daarna kan het grote smullen beginnen! Overigens verkoopt de Jumbo ook allerlei spulletjes om cakepops (cakebolletjes op een stokje) te maken, ook erg leuk.

Pannenkoekgourmetten

Leuk en anders! Maak pannenkoekmix en koop allerlei (hartige en zoete) ingrediënten om pannenkoeken te versieren. Deze doe je in allerlei bakjes en zet je op tafel. Vervolgens kan iedereen zijn eigen pannenkoekjes bakken in de pannetjes van het gourmetstel. Met hartige ingrediënten erin, of naturel om ze vervolgens rijkelijk te versieren met allerlei lekkers. Gezellig!

Recepten uitzoeken en koken maar

Er zijn allerlei kookboeken te verkrijgen voor kids, maar online vind je ook genoeg ideeën. Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen in de keuken, maar ook om de tafel te dekken. Zo maak je van iets alledaags iets heel bijzonders.

Creatief en knutselen

Schilderen

Schilderen met kids

Bij de Action, BigBazar en dat soort voordeelwinkels kun je voor weinig geld schildersdoeken, verf en kwasten kopen. Eventueel kun je stempels maken van aardappels of sponsjes erbij gebruiken. Laat je kinderen lekker los gaan, wie weet komt er een ware Picasso naar boven!

Hobby met wat je hebt

Als ik de kasten open trek, vind ik vaak allerlei knutseldozen. Verzamel alle knutselspullen en –dozen die je hebt en zet alles op tafel. En dan: knutselen maar! Zelfs met gekleurd papier, wat lijm, doosjes of rolletjes kun je leuke dingen maken. Of maak zelf maskers, ga met papier maché aan de slag, of verzamel spulletjes uit tuin of bos om een leuk stukje te maken. Zoek ook online (bijvoorbeeld via Pinterest) voor wat ideeën.

Andere leuke ideeën

Kijk eens op deze website voor 20 andere leuke knutselideetjes!

Leuke dingen doen voor meisjes

Sieraden maken

Meiden vinden het vaak erg leuk om sieraden te maken. Je hebt vast ergens kralen, touw en lint liggen. Of misschien wel oude sieraden die je niet meer gebruikt. Ook de eerdergenoemde budgetwinkels hebben dit soort spullen in hun assortiment. Gezellig fröbelen.

Tutavondje

Meiden kerstboom

Altijd een succes: samen tutten! Begin met een lekker maskertje. Voor kleine meiden kan insmeren met Nivea al een feest zijn. Elkaars haar doen: vlechten, speldjes, krullen maken, alles kan en mag. Je zorgt er tenslotte voor dat je deze avond niet meer de deur uit hoeft! Maak elkaar op en laat even je rem achterwege. Je hebt vast wat oogschaduwkleuren of lipstick die je nauwelijks gebruikt en die dure mascara laat je immers veilig in de kast liggen. En houd je niet van ‘gefriemel’ aan je eigen gezicht, nodig dan een vriendinnetje of nichtje uit, zodat de meiden elkaar mooi kunnen maken. Tot slot: mooie kleding aan en foto’s maken maar!

Leuke dingen doen voor jongens

Breng een bezoek aan de Ontdekhoek

Jongens vinden dit erg leuk (veel meiden trouwens ook!). Hier kunnen ze naar hartenlust rommelen met oude spullen, proefjes doen, de uitvinder in zichzelf naar boven toveren. De entreeprijzen vallen trouwens enorm mee. Neem eens een kijkje op de website.

De ‘verbouwing’

Haal matrassen naar beneden en huur/leen/regel een stoere jongensfilm. Samen maak je popcorn en natuurlijk zorg je voor een biosachtige sfeer (gordijnen dicht, dimlicht aan). Niets voor jou? Laat je zoontje(s) wat vriendjes uitnodigen, en maak er een pyjamafeest van. Tenten bouwen op zolder of onder de eetkamertafel doet het ook altijd goed. En het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn oude lakens en wasknijpers.

Plezier in en om het huis

Nog een paar leuke ideetjes om in en om het huis te doen.

  • In de regen spelenYouTube
    Mijn bonusdochter kan zich enorm vermaken met YouTube. Leuke filmpjes in overvloed!
  • Naar buiten
    Trek je kids hun oudste kleren aan. Regenlaarzen aan en naar buiten! Deze middag mogen ze ongegeneerd vies worden en in de plassen springen. Een heerlijke uitlaatklep! En mocht het nog gaan sneeuwen, maak dan samen een sneeuwpop of houd een sneeuwballengevecht.
  • Spelletjes
    Spelletjes doen, heb jij er altijd tijd voor? Plan eens een keer een spelletjesmiddag. Ken je alle spellen die je hebt inmiddels wel? Ruil dan eens spelletjes met buurkinderen, familie of vriendjes. Zo kun je toch een keer iets anders spelen zonder dat het je iets kost. De favorieten van bonusdochter (9 jaar) zijn Levensweg, Cluedo, de spellen van Het Huis Anubis en allerlei spellen van 999 (zoals Regenwormen en Kakkerlakkensalade). Een aantal jaar terug vond ze Wie is het, Kolonisten van Catan en Monopoly Junior Kermis erg leuk. Naast spelletjes spelen is puzzelen ook leuk.

Een dagje weg

Heb je iets meer te besteden en is het droog buiten? Denk dan eens aan een dagje Madurodam of de Winterefteling. Bij slecht weer kun je naar de bios of een overdekt speelparadijs. Ook bowlen vinden veel kinderen leuk.

Heb jij nog leuke ideeën?

 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Andrea is dol is op Friends, Food and Fun! Sinds ze een peuter is, is ze al verslingerd aan kerstlichtjes, kerststrikjes en kerstchocolaatjes. Ze schrijft graag, dus Christmaholic biedt het beste van twee werelden! Andrea is communicatieadviseur en eigenaresse van Zuiver C.

Reageer!