Goede voornemens voor 2013: zo kan het ook!

0

Goede voornemens: dikke kans dat jij ze ook gaat maken. Ruim driekwart van de Nederlanders maakt namelijk goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ben je zelf van plan om goede voornemens te maken? Denk dan eens anders dan andere jaren, begin klein! Ter inspiratie deelt Andrea van Christmaholic haar voornemens én tips met jou.

De belangrijkste goede voornemens voor Nederlanders

Elk jaar blijkt weer dat gezondheid de belangrijkste drijfveer is van goede voornemens. Naast de gezondheid speelt de portemonnee, plezier en zelfontwikkeling een grote rol. Standaard staan op het lijstje van goede voornemens dan ook de volgende zaken: afvallen, minder druk maken, zuiniger leven, meer sporten en minder snoepen (bron: ING). Bij veel mensen stranden echter die goede voornemens. Want doorzetten is lastig, zeker als patronen vastgeroest zijn. Je kunt je ook afvragen of de ‘standaard goede voornemens’ je wel echt gelukkig maken. Het zijn immers vaak de kleine dingen die het doen. Daarom wil ik het komend jaar anders doen. Ik deel mijn ideeën graag met jou.

multitasking-womanVoornemen 1: niet de nadruk op ‘het druk hebben’ leggen

Ik ben een gelukkig mens. Gezegend met een lieve man en bonusdochter, een kleine maar lieve familie, veel écht goede vrienden, een fijn huis, leuke baan en goedlopend bedrijf. Niets te klagen! En toch doe ik dat ook regelmatig hoor. Vooral omdat ik het zo druk heb. Maar eerlijk is eerlijk: daar zorg ik zelf voor en eigenlijk vind ik het helemaal niet erg.

Daarom probeer ik me ervan bewust te zijn dat wanneer ik zeg dat ik het zo druk heb, ik er ook bij zeg dat het wel goed met me gaat. Want als ik niet gelukkig ben met alle drukte, is het aan mijzelf om dat te veranderen! Ik houd van de mensen om me heen en de dingen die ik doe. En ondanks de drukte geniet ik daar bewust van. Maar toch… komend jaar wil ik minder nadruk leggen op dit o zo ingeburgerde woord.

Tip: ben je je er eens van bewust hoe vaak je zegt “ja goed hoor, druk”, als iemand vraagt hoe het met je gaat.

Voornemen 2: tevreden zijn met mooie dingen en daar bewust van genieten

Een vervolg op bovenstaand punt. Ieder jaar, zelfs elke dag, brengt je iets moois. Hoe klein ook! Van een carrièremove tot een geboorte, van een inspirerende ontmoeting tot een waardevol gesprek. De kunst is om deze dingen te zien, te waarderen en er regelmatig naar terug te kijken. Zet eens voor jezelf op een rijtje wat 2012 jou heeft gebracht. Dat ga ik in ieder geval even doen.

friends-fingers

Tip: een heel handig hulpmiddel is de ‘Wat-was-het-lied-van-jouw-hart-in-2012-inspiratiekaart’. Hiermee ontdek je wat 2012 je heeft gebracht. Om daarna met een goed gevoel het nieuwe jaar in te gaan. De inspiratiekaart is een gratis pdf-download en verkrijgbaar via www.dutchorientals.nl. Echt een aanrader (en ook bijvoorbeeld leuk om de vragen eens elke maand bewust door te lopen)!

Voornemen 3: minder vaak in de rede vallen

We doen het allemaal wel eens: iemand anders in de rede vallen. Omdat je bij diens verhaal herkenningspunten ziet, je enthousiasme wilt uiten of jouw ervaring wilt delen. Dat moet kunnen, behalve wanneer je het verhaal van de ander gebruikt om jouw verhaal te doen. Mijn man irriteert zich daar mateloos aan en gelijk heeft ie (“tuurlijk heb ik gelijk”, zou hij nu denken, haha). In het nieuwe jaar wil ik proberen om beter te luisteren naar anderen. Meer oprechte interesse te tonen en minder vaak te onderbreken. Want door mijn enthousiasme, is dit echt wel een van mijn slechtste eigenschappen.

Tip: als je met iemand in gesprek bent, let er dan eens op of jij de ander in de rede valt. En zo ja, probeer dit dan bewust niet te doen, hoe graag je ook iets wilt vertellen. Dat kan immers ook als de ander uitgesproken is.

Voornemen 4: mezelf accepteren zoals ik ben

Natuurlijk denk ik ook wel aan de standaard goede voornemens: minder cappuccino drinken (want daar reageren mijn darmen erg slecht op), stoppen met roken (ja, ooit als ik gemotiveerd ben) en minder werken (maar hey: ik ben wel een tevreden workaholic!). Maar om met deze zaken aan de slag te gaan heb ik geen nieuw jaar nodig, maar een goed moment en motivatie. En iedereen heeft zo toch zijn zwakke punten? Ik neem me bij deze dan ook voor te accepteren dat deze zaken ook bij mij horen. Geen mens is perfect!

Tip: houd het klein. Kijk eens wat vaker naar wat bijzonder is aan jou in plaats van de nadruk te leggen op alles wat je anders zou willen zien. En wil je echt iets veranderen? Begin dan ook klein: stapje voor stapje!

Enjoying-life-2Voornemen 5: bewuster leven

Zo’n mooie quote: “Life is what happens when you’re making other plans”. Kortom, ik wil meer in het hier en nu leven. Wat morgen is, zien we dan wel weer. Hiermee wil ik niet zeggen dat ik niets meer zal plannen. Want we hebben het allemaal druk, dus spontane ontmoetingen (zeker als je vrienden of familie verder weg wonen) zijn niet altijd mogelijk. En ik wil écht veel mensen met regelmaat zien omdat ze belangrijk voor me zijn.

Met alle drukte (ja, daar is ie weer) betekent dat dus kijken naar wat kan wachten. Misschien kan de was morgen ook wel gedaan worden. Hoef je je garderobe komend jaar niet helemaal te vernieuwen, of kun je zelfs kleding ruilen met vriendinnen. En mis je echt iets als je Facebook een dag niet controleert? Meer tijd, minder uitgaven. Zodat je meer kunt genieten van wat er nu gebeurt. Overigens zal dit punt nog wel lastig blijven voor mij, want ik prop nu eenmaal graag 32 uur in een dag.

Tip: kijk naar wat je echt belangrijk vindt. Wat maakt je en blijer mens: een nieuwe outfit of een bezoek aan je vriendin? Maak keuzes, een dag telt nu eenmaal 24 uur.

Ik ga mijn goede voornemens met regelmaat bekijken. Volgend jaar blik ik terug: hoe heb ik het gedaan? Heb jij al goede voornemens gemaakt?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Andrea is dol is op Friends, Food and Fun! Sinds ze een peuter is, is ze al verslingerd aan kerstlichtjes, kerststrikjes en kerstchocolaatjes. Ze schrijft graag, dus Christmaholic biedt het beste van twee werelden! Andrea is communicatieadviseur en eigenaresse van Zuiver C.

Reageer!

wp-puzzle.com logo