Krijgen we in 2014 een witte kerst?

1

Ligt er op 25 en 26 december 2014 een dik pak sneeuw in Nederland en België? Of kunnen we in de korte broek in de tuin zitten? De vraag ‘krijgen we een witte kerst?’ houdt ons elk jaar weer bezig. Ook in 2014 wil iedereen natuurlijk weten of het gaat sneeuwen eind december. Veel Christmaholics dromen immers van een witte kerst. In deze blog houden we daarom actueel voor je bij wat de laatste voorspellingen zijn rondom de winter van 2014 – 2015 en specifiek voor de kerstdagen.

Wat is een witte kerst?

Wanneer spreken we eigenlijk van een witte kerst? Moet er overal sneeuw liggen? Voor de statistieken is sprake van een witte kerst in Nederland als op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt, alsdus het KNMI. Het hoofdstation van het KNMI is als referentie gekozen omdat alleen van dit meetpunt sneeuwgegevens over meer dan honderd jaar bekend zijn.

Hoe groot is de kans op een witte kerst in 2014?

In ruim een eeuw, sinds 1901, is zo’n witte kerst in ons land slechts 8 keer voorgekomen, de drie laatste in 1981, 2009 en 2010. De kans op een witte kerst is dus heel klein, gemiddeld slechts 9 procent. Of we dit jaar mogen genieten van een prachtig sneeuwlandschap tijdens de twee mooiste dagen van het jaar, weten we eigenlijk pas vlak vantevoren. Als je kijkt naar de voorspellingen van de komende twee weken, ligt de temperatuur te ver boven nul om een witte kerst mogelijk te maken. Wat voorspellen de weerkundigen en weersistituten?

Piet Paulusma

‘Onze’ Piet zegt op zijn blog: “Ik ga er vanuit dat het een normale tot te zachte winter wordt. Hierdoor is het over het algemeen sterk wisselend weer. Maar, in een normale winter past ook een echt koude periode. Dus toch nog (even) op natuurijs! In december verwacht ik periodiek te hoge temperaturen, maar het kan wel eens de maand worden met de eerste sneeuw.” Kortom; hij verwacht te hoge temperaturen, maar er is wel een kleine kans op sneeuw.  Tot nu toe hebben we nog geen echte sneeuw gezien (behalve wat nat gebeuren), dus we houden onze vingers gekruist!

Enkhuizer- & Deventer Almanak

Volgens de Enkhuizer- en Deventer Almanak (beiden een betrouwbaarheidspercentage van 70%) wordt december 2014 traditiegetrouw een maand vol kwakkelweer. De Deventer Almanak spreekt van winterse neerslag met lichte vorst. Ook de Enkhuizer Almanak spreekt van veranderlijk winterweer, rustig somber weer, maar sneeuw in december wordt in beide almanakken helaas niet genoemd, aldus de website Info.nu.

Buienradar

Op de website van Buienradar staat het volgende: “De voorzichtige verwachting is dat december dit jaar vrij zacht blijft. Of er dan sneeuw ligt tijdens de kerstdagen, is een kwestie van toeval. En laten we eerlijk zijn: één dag met sneeuwballen is ook mooi.” Kortom; als er sneeuw ligt, is het puur toeval.

Historie witte kerst in Nederland

8 keer is het dus maar voorkomen, sinds 1901. Over de historie van witte kerstdagen in Nederland, meldt de website van het KNMI het volgende: “Bij de laatste witte kerst in 2010 was het in de week voorafgaand aan de kerstdagen zeer koud met regelmatig sneeuwval. Op eerste kerstdag lag er in een groot deel van het land 5 tot 20 cm sneeuw, in Zuid-Limburg lokaal 30 tot 35 cm. In het oostelijk deel van het land waren de dagen voor Kerst door de forse wind bovendien sneeuwduinen ontstaan. Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw. De Bilt had op beide kerstdagen een sneeuwdek van 5 cm.

Ook in 2009 lag er veel sneeuw in de aanloop naar kerst. Tijdens de kerstdagen regende het waardoor een groot deel van het sneeuwdek verdween. In De Bilt lag echter op beide kerstdagen sneeuw, 9 cm op eerste kerstdag en 4 cm op tweede kerstdag. In 1981 lag in het midden van het land plaatselijk 20 centimeter sneeuw, die in de aanloop naar kerst was gevallen. Limburg en Brabant moesten toen met enkele centimeters sneeuw genoegen nemen. In 2010 viel de meeste sneeuw voorafgaand aan de feestdagen maar ook op eerste kerstdag sneeuwde het licht.”

Jaar Sneeuwhoogte Bijzonderheden
1906 Circa 10 cm Frederik van Eeden: “sneeuw, veel sneeuw, grijze lucht, harde vorst, alles ruig bevroren”.
1938 13 cm Sneeuw vlak voor kerst gevallen en met kerst overdag lichte tot matige vorst, ‘s nachts onder -10 graden. Prachtig schaatsweer op beide dagen: 1300 deelnemers aan grote dorpentocht in Noord-Holland
1940 Circa 4 cm Juist met kerst treedt de dooi in met lichte neerslag, op tweede kerstdag ook regen; sneeuwdek begint te smelten
1950 6 cm Op 15 december viel circa 10 cm, waarvan met kerst ongeveer de helft was overgebleven. Limburg kreeg tweede kerstdag verse sneeuw, maar verder waren de beide dagen zonnig met lichte vorst; ideaal schaatsweer.
1964 5-10 cm Zware sneeuwval in de kerstnacht; ‘s nachts strenge vorst, overdag rond vriespunt en vooral tweede kerstdag zonnig. Ook in 1962 en 1963 sneeuw met kerst, in 1962 zo’n 10 cm op tweede kerstdag, in 1963 een paar cm op eerste kerstdag die daarna wegdooide. In die jaren geen echte witte Kerstmis dus.
1981 11-20 cm Zeer sneeuwrijke december met vooral een paar dagen voor kerst veel sneeuw; op Ameland tot duinen opgewaaide sneeuw van anderhalve meter. Een week voor kerst temperaturen tussen -10 en -20 graden. Eerste kerstdag overdag lichte dooi; in de nacht en ochtend lichte vorst.
2009 4- 9 cm Op 17 en 18 december viel vooral in een strook van de kop van Noord-Holland naar Groningen in totaal 10 tot ruim 30 cm sneeuw. Op 20 december viel er 10 tot 20 cm in grote delen van het midden en zuiden van ons land. In het noorden liep de dikte van het sneeuwdek op de 20e verder op naar lokaal ruim 40 cm. Juist voor en tijdens de kerstdagen smolt de sneeuw overal snel weg. Toch lag er op beide kerstdagen in De Bilt nog een gesloten sneeuwdek (9, respectievelijk 4 cm) en was er dus sprake van een witte Kerst.
2010 5 cm In de week voorafgaande aan Kerst was het zeer koud met regelmatig sneeuwval. Op eerste Kerstdag lag er in een groot deel van het land 5 tot 20 cm sneeuw, in Zuid-Limburg lokaal 30 cm. In het oostelijk deel van het land waren de dagen voor Kerst door de forse wind bovendien sneeuwduinen ontstaan. Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw. Op eerste Kerstdag kwam de temperatuur in de westelijke helft van het land boven het vriespunt waardoor het sneeuwdek daar werd aangetast. Er vielen echter ook enkele winterse buien, met name in de avond en de nacht naar tweede Kerstdag. Op tweede Kerstdag bleven winterse buien vallen. In vrijwel het gehele land steeg de temperatuur echter tot boven de nul graden waardoor er sprake was van enige afsmelt. De Bilt: 5 cm sneeuw op eerste en tweede Kerstdag.

Alle informatie uit bovenstaande tabel is afkomstig van de website van het KNMI. Droom jij van een witte kerst?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

1 reactie