Kaas & kerst: een feestelijk kaasplankje

3

Ik geef het ruiterlijk toe, ik ben een kaasliefhebber. Van heerlijke smeerbare kruidenkaas tot oude geitenkaas die uit elkaar brokkelt onder het mes. Van de allerzachtste brie die na 15 minuten al over de plank uitsmelt tot een sponzige emmentaler. Ik hou ervan. En ik ben vast niet de enige. In de herfst en de winter is er toch niets lekkerders dan ’s middags of na het eten te genieten van een fijn plankje kaas?

Kaas koop je bij de kaasboer, op de markt, in de supermarkt, maar ook online! Webshop delekkerstekaas.nl stuurde mij een pakketje vol heerlijke kazen (ik mocht ze zelf uitkiezen) om te testen. Nou, daar zeg ik geen nee tegen!

Hoe werkt de website?

Heel simpel. Je kiest waar je zin in hebt, selecteert de hoeveelheid die je nodig hebt en stopt het in je winkelmandje. Je kunt uit verschillende bezorgmethoden kiezen. Ik koos voor de koeriersdienst, zodat ik zelf kon bepalen wanneer en hoe laat de kaas bezorgd werd. Ik bestelde op donderdagochtend en de volgende ochtend al werd het pakketje in een piepschuimen doos met cool packs door de koerier bij me afgeleverd. De kaas blijft zo heerlijk vers.

wijn brie kerst kaasplankje

Sweet dreams are made of cheese

Je kunt werkelijk alle soorten kazen vinden op de site. Van Hollandse tot Italiaanse kazen. Van roodbacteriekaas tot de beroemde Franse blauwschimmels. Je kunt ook kant en klare kaasplankjes bestellen (met plankje en mes, als je wil). Tof cadeau, toch? Ik koos een aantal bijzondere kazen, waarvan ik er een paar hieronder zal toelichten.

Brie de Meaux Truffe

Mijn ultieme favoriet: kaas met truffel. En deze boterzachte brie (hij was op de foto pas 10 minuten uit de koelkast en liep toen al over het plankje) is echt een enorme aanrader.

Brie de truffe

Comté, Munster & Bleu d’ Auvergne

Drie fijne kaasjes; de comté, de Munster Gerome AOC en de Bleu ‘d Auvergne Fermier. De Munster is een kaasje met een gladde, geel-oranje tot oranje-rood korst. De kaasmassa is lichter, ivoorkleurig, zacht, soepel. De kaas ruikt heel sterk, maar smaakt heerlijk.

Plankje 1

De Bleu d’ Auvergne Fermier is afkomstig van het Franse Centraal Plateau, waar de weiden er ’s zomers uitzien als een bloementuin, maar ’s winters pakken sneeuw alles bedekken. Het zijn die omstandigheden die zich vertalen in de kaas, hem diepte geven, de oprechte smaak van het oude Frankrijk, aldus de website. Je proeft het zeker!

Bleu

De Comté is lekker stevig en komt recht uit het Juramassief. Voor de vervaardiging wordt alleen de ‘zomermelk’ gebruikt van koeien die hoog op de bergweiden snoepen van kruiden en grassoorten. Hij ruikt en smaakt naar gras, bloemen en kruiden. Stevig en smaakvol.

Comte

Roquefort en Tomme de Chevre

Oui, Franse kazen zijn zo goddelijk. De alombekende Roquefort bijvoorbeeld. Zacht en heerlijk pittig. Smelt op je tong. Heerlijk bij een goed glas stevige rode wijn. Ik hou ervan. De Tomme de Chevre is heel bijzonder. Het is een stevige kaas, gemaakt van rauwe geitenmelk, bestoven met een laagje as. De kaas wordt gemaakt in de tuin van Frankrijk, de Touraine. Het is een milde, maar ietsje zurige Franse geitenkaas. Jam!

Plankje 2

Kazen voor gevorderden

Word je bang van schimmel en as? Nergens voor nodig! Sommige kazen moet je leren waarderen vanwege de uitgesproken smaak. Het is net als met wijn. Als tiener dronk je (als je al wijn dronk) Canei of Lambrusco. Het bruiste en smaakte eigenlijk maar amper naar wijn. Nu, jaren later drink je misschien wel het liefst op eikenhout gerijpte rode wijnen met een stevige afdronk. Zo werkt het ook met kaas. Als je er voor open staat, zijn bijzondere kazen echt de moeite van het ontdekken waard!

Ik noemde het kaasplankje al eerder als ultieme cadeautip voor foodies, maar het is ook een geweldig origineel kerstpakket voor je medewerkers bijvoorbeeld. Van welke kaas gaat jouw hart sneller kloppen?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

  1. Pingback: Kerstcadeaus inpakken: de leukste kadolabels maken & kopen