Foodiehandboek: The Culy Way of Life

0

I’m a sucker for cookbooks.. dus toen Monique van Loon van Culy.nl (een van mijn favoriete websites) haar eerste kookboek uitbracht, moest ik ‘m nartuurlijk lezen. Want ja, dit is een boek om te lezen! Natuurlijk staat het boordevol recepten, maar het is meer dan een gewoon kookboek. Het staat vol tips, tricks, insights en ideetjes om te leven als een foodie. The Culy way…

All about the foodie lifestyle

Ik kan mezelf wel een foodie noemen, vind ik. Ik hou van lekker koken, eten, drinken, uit eten gaan, kitchen supplies shoppen. Ik hou van het ontdekken van nieuwe smaken, keukens en smaakcombinaties. Maar van überfoodie Monique kan ik toch echt nog een hoop leren. In haar boek vertelt Monique je bijvoorbeeld hoe je de beste Instagram-foto’s maakt van je gerechten, hoe je mooi borden opmaakt en de tafel dekt en geeft ze je een spoedcursus wijn. Ze deelt haar favoriete culinaire hotspots, blogs en (web)winkels. En on top of that een flink aantal recepten waar je van gaat watertanden. Daarbij is het boek echt een leuk cadeau voor mensen voor wie eten & drinken een belangrijk deel van hun leven is!

Culy way of life shopping

Fotocredits (ook van foto boven deze blog): Joris Bruring

Recept: Rode Quinoasalade van Vinnie’s Deli

Ik mag zomaar een recept uit The Culy Way of Life delen. Ik heb lang nagedacht welk recept ik zou kiezen. Er staan een hoop ‘kerstigere’ gerechten in het boek, maar ik heb toch gekozen voor het recept dat ik al maanden eens wilde maken en proeven, omdat Monique er regelmatig foto’s van Instagramt. Welk gerecht dat is? De inmiddels wereldberoemde rode quinoasalade van Vinnie’s Deli (een van haar favoriete tentjes in Amsterdam) natuurlijk!

In het recept staat dat er 500 gram quinoa nodig is voor 2 personen. Dat klinkt als een beetje heel veel. Een ‘normale’ portie quinoa is 75 – 100 gram per persoon. Monique verzekerde me op Twitter dat 500 gram echt klopt, volgens het ‘klassieke’ recept van Vinnie. Eigenwijs als ik ben, heb ik het toch bij 200 gram gehouden (en dat was al best veel!).

Ingrediënten voor 2 personen

 • 500 (of 200) gram rode quinoa
 • 5 eetlepels olijfolie
 • ½ eetlepel komijnpoeder
 • ½ teentje knoflook, geperst
 • het sap van 1 limoen
 • 1 avocado
 • ½ bosje lente-ui
 • ½ bosje platte peterselie
 • ½ granaatappel

Verder nodig:

 • Fijne zeef
 • Grote pan (om quinoa in te koken)
 • Kleine pan voor de olie
 • Kom om alles te mengen

Ingredienten quinoasalade culy way of life

Aan de slag

Was de quinoa in een fijne zeef goed onder de koude kraan en kook die daarna in ongeveer 20 minuten gaar in ruim gezouten water. Spoel uit in een zeef. Laat de quinoa in de zeef, boven een kom, minimaal een halfuur uitlekken in de koelkast. Verwarm de olijfolie in een pannetje op laag tot middelhoog vuur en voeg hier het komijnpoeder aan toe. Deze techniek – het verhitten van specerijen in wat olie om de smaak te verbeteren – heet ‘myoteren’.

Haal het pannetje van het vuur en laat 5 minuten staan. Voeg nu ook de knoflook toe. Laat de olie weer afkoelen. Haal de pitjes uit de granaatappel. Snijd de lente-ui en de peterselie fijn. Pers het sap uit de limoen. Schil de avocado en snijd deze over de lengte in 4 stukken. Snijd vervolgens de kwarten ook weer in 4 stukken. Leg de stukken avocado in het limoensap om verkleuring te voorkomen. Meng de uitgelekte en afgekoelde quinoa met de kruidenolie uit het pannetje. Breng goed op smaak met peper en zout. Voeg nu alle ingrediënten toe en meng goed door elkaar. En tadaaa; je salade is ready!

Vinnie's quinoa salade culy way of life

Eindoordeel: foodie heaven

The Culy Way of Life is, zoals de titel al aangeeft, echt een lifestyleboek. En daarmee onderscheidt het zich van de duizenden kookboeken die er al geschreven zijn. Het 288 pagina’s tellende culinaire handboek leest heerlijk weg en bevat tientallen fijne recepten, waar ik er zeker meer van ga uitproberen. Ook de lijst met culinaire hotspots vind ik persoonlijk erg handig voor als ik een leuk restaurantje zoek in een andere stad. Ik heb een digitale versie van het boek ontvangen voor deze review, maar ik ga zeker weten ook nog een ‘echt’ exemplaar aanschaffen of vragen voor mijn verjaardag. Deze hoort gewoon in je kookboekenkast!

Het boek!

Titel: The Culy Way of Life
Auteur: Monique van Loon
Uitgeverij: Bertram + De Leeuw
Prijs: €24,95
Te koop bij:  Bol.com

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!