Feestelijke verlichting boven de winkelstraten, warenhuizen bepakt met hordes zwetende mensen in winterjassen en vergeet de opdringerige verkoopsters niet. De meeste mannen krijgen acuut jeuk als ze in de decembermaand voor hun lief cadeaus moeten kopen.

Maar het kan heel snel en simpel. Zelfs wie niet de originaliteitsprijs verdient als het om het bedenken van cadeaus gaat, kan met een paar eenvoudige tips de komende jaren vooruit (en wie slim is gebruikt ze ook voor verjaardagscadeaus).

1. Begin op tijd

En dan bedoel ik een paar maanden van tevoren. De meeste cadeaus zijn echt niet pas in december te krijgen, dus vermijd de winkelcentra in de laatste weekenden voor de feestdagen. Het is er druk, je raakt geïrriteerd en komt uiteindelijk zonder cadeaus of met een afgezaagde cadeaubon thuis. In plaats daarvan maak je een memo aan in je smartphone waarin je het hele jaar door bijhoudt wat je vriendin of vrouw leuk vindt.

2. Wat vindt ze leuk?

Oké, je moet een beetje opletten, maar het helpt misschien als je weet wanneer. Bijvoorbeeld als ze iets zegt over een nummer dat op de radio is (lang leve Shazam), als ze perse een tv-serie wil zien waardoor jij een Champions League-wedstrijd mist of in alle rust naast je een boek zit te lezen terwijl jij ongestoord een Champions League-finale kijkt. Dan weet je aan het eind van het jaar welke (nieuwste) cd, dvd-box of boek van een bepaalde schrijver je moet halen. Dat scheelt een boel nodeloze winkeltijd en frustratie in die drukke decembermaand. Sterker nog, dit kun je allemaal makkelijk online bestellen.

Dvd_Cadeaus

3. Doe-cadeaus

Die scoren natuurlijk hoog op het romantiekladder, want je kunt er met z’n tweeën op uit. Maar ook nu geldt: wees origineel. Dus geen kant-en-klare cadeaubonnen die tegenwoordig bij iedere kassa in een draaimolen staan (speciaal voor de mannen die op de laatste koopzondag in december nog naarstig op zoek zijn naar een geschikt cadeau).

Ga voor zelfgekochte kaartjes voor een theatervoorstelling (van een cabaretier om wiens grapjes ze harder lacht dan die van jou als hij bij De Wereld Draait Door zit), een museumtentoonstelling waarover ze laatst nog iets voorlas uit de krant of een bon voor een massage in een saunacomplex. Maak zo nodig al reserveringen, want dan weet je zeker dat je gaat. Agenda’s zijn de eerste maanden van het nieuwe jaar meestal toch redelijk leeg. Bonnen blijven vaak liggen en worden vergeten, nu heb je iets om samen naar uit te kijken.

4. We houden (juist!) van clichécadeaus

Geloof het of niet, maar wij vrouwen krijgen graag een lekker luchtje of een mooi lingeriesetje. Tenminste, als je er je best voor hebt gedaan. Dus niet via een of andere lingeriewebshop iets bestellen wat hoogstwaarschijnlijk niet goed past en er in het echt toch niet zo mooi uitziet als op het beeldscherm, maar je laten helpen in een lingeriewinkel. Dat hoeft geen dure toestand te zijn, ook bij Hunkemöller en Livera krijg je hele mooie setjes, zeker rond de feestdagen. En als je op een rustige doordeweekse dag naar H&M gaat, vind je zelfs daar leuke setjes voor heel weinig.

Neem een bh en broekje van je vriendin mee die ze regelmatig aan heeft, dan weet je zeker dat je de juiste maat hebt. Als je vervolgens aan de verkoopster uitlegt waarvoor je komt, helpt zij je maar al te graag, want zij zou het liefst ook een man hebben die dat voor haar doet. Dat geldt ook voor een parfum. Schrijf op wat ze regelmatig draagt en vraag bij de parfumerie om advies. Ervaren dames kunnen, op basis van de geurtjes die ze al heeft, nagaan wat bij haar past. Ruik er een aantal en kies iets wat je zelf ook lekker vindt. Neem de tijd, je hoeft niet meteen te kopen, neem een paar monsters mee naar huis en beslis een paar dagen later. Dan weet je zeker dat je het nog steeds lekker vindt.

Parfum_Lingerie

5. Wat willen we niet?

Praktische cadeaus. Jij vindt het misschien leuk en handig om een supersonische heggenschaar of bladblazer te krijgen, vrouwen vinden het alles behalve romantisch om voor de neus van hun lief de nieuwste hairstraightener of flatscreen uit de doos te halen. Om van huishoudelijke apparatuur nog maar te zwijgen. Dus ook al hebben jullie een nieuwe stofzuiger of blender nodig, doe het niet! Haar gezicht komt tijdens de feestdagen niet meer van standje onweer af.

6. Niet vergeten!

Ga alleen het winkelcentrum in als je weet wat je wilt halen. Het liefst een aantal opties zodat je sowieso slaagt. Dan loop je niet doelloos de ene na de andere winkel in en uit. En met bovenstaande ideeën moet het zeker lukken om een beetje inspiratie op te doen. Mocht het nou toch niet lukken, dan vind je hier nog meer cadeautips.

Alle foto’s in dit artikel zijn afkomstig van Flickr. Bron foto bovenaan dit blog: Mike Senese

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!