To do tip: lichtfestival GLOW in Eindhoven

1

Statige villa’s die opdoemen als felgekleurde snoephuisjes in een sprookjesbos, een bloemenzee van lichtgevende waterlelies, een grijze kolos die wordt gehuld in Mondriaan-kleuren, een wezen dat in volle glorie verrijst uit het water van het Kanaal, het Philips Stadion dat decor is van een licht- en geluidsspektakel van jewelste.

Van 9 tot en met 16 november ondergaat de Eindhovense binnenstad (liefkozend de Lichtstad genoemd) haar jaarlijkse metamorfose door de bijzondere lichtinstallaties van GLOW. De route voert langs een aantal locaties die niet eerder onderdeel waren van het lichtkunstfestival. Vorig jaar trok GLOW een recordaantal van 450.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Op de ruim vier kilometer lange wandelroute is opmerkelijke lichtkunst te zien, soms met een actieve rol voor jou als toeschouwer. Ook haken een aantal culturele en educatieve instellingen op de route aan met lichtkunst en exposities rond het thema ‘Urban Playground’. De binnenstad van
Eindhoven openbaart zich als een perfect speelparadijs voor de creatieve lichtkunstenaars. En als publiek word je, kan ik uit ervaring zeggen, meegezogen in het spel.

GLOW 2011 - Tunnel of Love by Vollaerszwart (Fotograaf: C. Langer of R. Portengen)

GLOW 2011 – Tunnel of Love by Vollaerszwart (Fotograaf: C. Langer of R. Portengen)

Een bijzondere route door de stad

Het officiële startpunt van de lichtkunstroute is het GLOW Café dat dit jaar is ingericht op het voormalige, voor publiek gesloten, terrein van de Nutsbedrijven NRE. De route leidt daarna langs de monumenten Villa Dommelhoef en Villa De Laak (voormalig woonhuis Anton Philips).
Onderweg stop je bij poppodium De Effenaar, waar de oude muur van de voormalige linnenfabriek het toneel is voor een interactieve voorstelling met lichtspots, die doet denken aan een poppenkast.

Op het Stationsplein kan een technisch en esthetisch hoogstandje worden bewonderd en de façade van het Beursgebouw leent zich bij uitstek voor een grootse projectie. Het publiek wordt vervolgens het stadion ingelokt van de 100-jarige jubilaris PSV. Op naar het Clausplein, het domein van een reusachtige ‘boom’ die eerder in Jeruzalem haar licht liet schijnen. Langzaamaan wordt het publiek naar de Catharinakerk geleid, vanouds een topper op de GLOW-route, waar een 3D-projectie ondersteund door muziek de kijker minutenlang in de ban houdt.

GLOW 2012 - Sleepless night in full light - les Orpailleurs de Lumiere - Fotograaf: Rob Portengen

GLOW 2012 – Sleepless night in full light – les Orpailleurs de Lumiere – Fotograaf: Rob Portengen

Waar & Wanneer?

Het lichtkunstfestival GLOW vindt plaats van 9 t/m 16 november 2013, iedere avond vanaf half 7. De toegang is gratis. Meer informatie over de projecten en het festival vind je op www.gloweindhoven.nl.

Foto boven deze blog: GLOW 2010 – Rejoice in the Lamb by Michael Suk – foto: C. Langer of R. Portengen

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!