Sierlijke kerstkrans van cupcakes

1

Een keer iets anders maken voor kerst? Als dessert of als gebak bij de koffie ‘s middags. Denk dan eens aan een kerstkrans van cupcakes. Niet zo moeilijk en het ziet er toch bijzonder uit. In deze ‘how to’ leggen we je uit hoe je zo’n mooie krans zelf kunt maken. Lekker en leuk voor op tafel.

Wat heb je nodig?

Allereerst; zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

 • Mix voor 23 cupcakes
 • 23 rode baking cups
 • 500 gram cupcakemix
 • 250 gram (room)boter
 • 5 eieren (250 gram)

Topping – Cream cheese crème

 • 450 gram Suikersbakkerspoeder (te koop in een taartenwinkel of gebruik poedersuiker)
 • 200 gram ongezouten boter
 • 200 gram cream cheese (mon chou of mascarpone)
 • 2 tl vanille extract
 • Groene kleurstof

Andere benodigdheden

 • 1 spuitzak met een grote stervormige spuitmond
 • Spatel

Hoe maak je de Cupcake Kerstkrans?

Stap 1. Als eerste het cupcakebeslag

Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C). Mix de cupcakemix, boter en eieren in 4 minuten op een lage snelheid tot een glad beslag. Vul daarna de bakingcups voor 2/3 met mix. Het beslag gaat in de oven namelijk nog een beetje rijzen. Bak de cupcakes in een voorverwarmde oven in ongeveer 18 minuten gaar. Laat ze vervolgens goed afkoelen voordat je ze gaat versieren.

IMG_0718_bewerkt

Stap 2. Hoe maak je de topping?

Mix in een grote kom de boter en de cream cheese door elkaar. Zet de mixer op de laagste stand en voeg in delen de suikersbakkerspoeder of poedersuiker toe, totdat de glazuur zacht en romig is (dit kan best een tijdje duren). Voeg daarna het vanille-extract toe, hierdoor krijgt het een lekkere smaak. Als laatste voeg je de groene kleurstof toe. Begin eerst met één druppeltje en meng het dan door elkaar. Moet de mix groener worden? Voeg dan steeds één of twee duppeltjes toe. Zo voorkom je dat de mix te groen wordt.

IMG_0727_bewerkt

Stap 3. Maak nu de roos-swirl op de cupcakes

Plaats de cupcakes in een mooie ronde vorm op een bord of plateau. Hierdoor is het gemakkelijk een ronde krans te vormen. Daarna vul je de spuitzak met de groene cream cheese crème. Houd de spuitzak recht boven de cupcake en maak een draaibeweging van binnen naar buiten. Druk hierbij lichtjes in de spuitzak zodat de crème er rustig uitkomt (je kunt natuurlijk vooraf alvast oefenen hiermee). Versier hiermee alle cupcakes. En klaar is je krans. Het spuiten van de roos-swirl is makkelijker dan je denkt! Check dit filmpje voor een how to.

IMG_0730_bewerkt

IMG_0733_bewerkt

Rode kerststrik (optioneel)

Benodigdheden:

 • 100 gram Rode fondant
 • 1 tl tylose (verstevigend poeder verkrijgbaar bij taartenwinkels)
 • Watten
 • Water

Stap 1. Tylose en fondant mengen

Meng de tylose door de rode fondant. De tylose zorgt ervoor dat de fondant iets flexibeler wordt en later niet gaat scheuren. Laat de fondant daarna een half uurtje rusten in een afsluitbaar zakje.

Stap 2. De strik uitsnijden

Rol de fondant uit in een lange lap. Snijd daar 2 lange repen uit. Deze zijn gebruik je als versiering van de strik. Onderaan deze repen snijd je een driehoekje uit. Snijd daarna twee repen uit zoals op de foto. Deze zullen de lussen van de strik vormen. Snijd daarna ook een rechthoek uit van 5 x 10 cm. Dit zal het midden van de strik worden.

IMG_0737_bewerkt

IMG_0740_bewerkt

Stap 3. Vorm de strik

Leg in het midden van de laatst gesneden repen wat watten en klap deze dubbel. Hierdoor vormt zich al een lus. De uiteinden van beide lussen leg je over elkaar en plak deze vast met wat water. Hier overheen leg je het lapje van 5 x 10 cm en plak deze aan de achterkant vast met water. Laat dit even goed drogen. En dan is de strik klaar!

IMG_0743_bewerkt

Stap 5. De strik op de krans bevestigen

Drapeer de versiering van de strik (de ‘linten’) eerst aan de bovenkant van de cupcakes kerstkrans. Plaats daarna de strik. Het ziet er al gelijk gezellig uit!

IMG_0744_bewerkt

Hulsttakjes + besjes

Benodigdheden:

 • 50 gram groen fondant
 • 10 gram rood fondant
 • Ronde uitsteker

Stap 1. De blaadjes uitsnijden

Rol het groene fondant uit en snijd er een (ovale) blad vorm uit (zie foto). Steek daarna met de ronde uitsteker kleine stukjes uit de rand van de blad vorm. Hierdoor ontstaat er al een hulstblaadje. Herhaal dit nog twee keer. Met een stokje of heel lichtjes met een mesje teken je er wat nerfjes in.

IMG_0747_bewerkt IMG_0748_bewerkt IMG_0750_bewerkt

Stap 2. De besjes maken

Rol drie bolletjes uit het rode fondant. Deze vormen de besjes. Leg de hulstblaadjes met besjes op de cupcakes. En klaar is je cupcakekrans!

IMG_0757_bewerkt

Fijne kerstdagen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Sandra, een creatieve marketing- en communicatiespecialist, die in haar vrije tijd dol is op bakken! Taarten, cupcakes, cakepops; ze draait er haar hand niet voor om. Ze geeft haar eigen draai aan de persoonlijke baksels, zo ook voor het thema Kerst!

Reageer!

wp-puzzle.com logo