Kerstcreaties knutselen met papier [+Win boeken!]

85

Marianne Perlot is een bekende naam in handwerkland. Het liefst werkt ze met vilt of papier. Voor ‘Wintertijd‘ selecteerde ze creatieve knutselprojecten, gemaakt met voornamelijk papier, van haar favoriete kaartenmaaksters. Een winters feestje voor je ogen en jeukende knutselvingers!

Papieren kerstbal

wintertijdAls je een echte knutseltante bent, werk je misschien al weken aan een collectie handgemaakte kerstkaarten om straks je familie en vrienden blij mee te maken. Het boek ‘Wintertijd’ kan misschien nog voor wat last minute inspiratie zorgen! Het staat namelijk bomvol prachtige creaties van papier, lint en garen, met wat hulp van stempel- en embossingtechnieken. Je komt niet alleen prachtige (en soms wel behoorlijk bewerkelijke) kerstkaarten tegen bij het bladeren. Het (internationale) team van Marianne’s Favourites werkte bijvoorbeeld ook aan een papieren kerstbal, adventskalender, kerstboomhangertjes voor snoep en cadeaulabels.

Inspiratie

Als je zelf (zoals ik) geen enorme collectie aan “gereedschap” en bedrukt papier hebt, is het moeilijk om de creaties helemaal volgens het gegeven “boodschappenlijstje” (wat je steeds aan de linkerkant van de bladzijde vindt) na te maken. Maar aan inspiratie geen tekort bij het doorbladeren van dit winterse boek! Vandaar dat ik besloot om toch eens een poging te wagen en op mijn eigen manier iets uit het boek te maken. Ik koos meteen maar voor een idee van knutselkoningin Marianne herself: een schattig waxinelichthoudertje.

Warm winterhuisje

Ik heb voor dit waxinelichthoudertje het basisplan van Marianne aangehouden en het daarna op mijn eigen manier verder uitgewerkt. Het leukste is natuurlijk om dit ook te doen, daarom geef ik geen benodigdhedenlijstje. Zo maak je het.

Stap 1. Het karton uitknippen

 • Knip uit een stevig stuk papier of goed vouwbaar karton een strook van 10 cm bij 27 cm.
 • Maak van beneden naar boven vouwen in de strook bij 1,5 cm, 8,5 cm, 10 cm en 17 cm. Vouw langs beide zijkanten ook een strook van 1,5 cm om.
 • Omlijn in het vlak tussen de strook van 1,5 cm en de volgende vouw op 8,5 cm een waxinelichtje en knip of snijd deze vorm uit.
 • Knip kleine inkepingen aan de randjes van de vouwen en knip de rand van 1,5 cm langs het bovenste (en grootste) vlak weg. Zo komt het er dan uit te zien:

Bouwpakket Wintertijd600

Stap 2. Het huisje maken

Ik heb het huisje op de voorkant van het houdertje uit Marianne’s idee aangehouden en het met de hand ongeveer nagemaakt. Je kunt dit het beste doen met een stanleymesje of een heel klein schaartje (voor de ruitjes en het hartje). Kies vooral papier met het kleurtje of (kerst)printje van je eigen keuze natuurlijk! Zo kwam het huisje er bij mij uit te zien (in totaal maximaal 7 cm breed en 10 cm hoog):

Huisje WIntertijd600

Stap 3. Het waxinelichthoudertje in elkaar zetten

 • Zorg dat van het rechtop staande voorkantje van het houdertje het papier achter het hartje en de ruitjes van het huisje weggeknipt is. Dit hoef je niet heel precies (maar wel een beetje ruim) te doen, want eventuele lelijke kniprandjes verdwijnen straks achter het huisje.
 • Zet het houdertje in elkaar met behulp van een beetje lijm of dubbelzijdig plakband.
 • Plak het huisje tegen de voorkant van het houdertje.
 • Nu komt het allerleukste gedeelte: tijd om te versieren! Ik heb mijn variant vrij simpel gehouden, maar je kunt het waxinelichthoudertje opleuken met een bedeltje in het hartvormige gat, washitape, lintjes, borduursels, glitters enz.

Ben je klaar? Waxinelichtje (of LED-lampje, voor de veiligheid) erin en laat maar komen, die sfeervolle kerst!

Def Eindresultaat600

WIN! 3 x Wintertijd van Marianne Perlot

Ben jij al bezig met het maken van kerstkaarten of andere papieren kerstdecoraties? Of wil je er nog aan beginnen? Vertel erover in een reactie hieronder! Dan maak je meteen kans op een van de 3 exemplaren van Marianne’s Favourites – Wintertijd die uitgeverij Tirion beschikbaar heeft gesteld. Reageer uiterlijk 20 november om kans te maken. Op deze winactie zijn de spelvoorwaarden van Christmaholic van toepassing.

Wintertijd – Marianne Perlot – Prijs: € 14,95 – Tirion Creatief – ISBN 978 90 4391 628 8.

Benieuwd naar andere titels van Tirion Creatief? Kijk op www.defonteintirion.nl of volg Tirion Creatief op Twitter, Facebook of Pinterest.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Marloes (redacteur en moeder van een dansende en zingende peuterzoon) vindt niets leuk aan de winter, behálve de dagen rondom kerst! Ze kan uren rondstruinen door winkels op zoek naar hét perfecte cadeau voor elk familielid en zichzelf weekenden lang vermaken met knutselen en bakken (in kerststijl).

Reageer!

85 reacties

 1. Annemarie keldenich op

  Hallo kerstfans,
  Ik heb mijn kaarten en kleine collegacadeautjes voor dit jaar al bijna af.
  Maar je kan niet vroeg genoeg beginnen met nieuwe ideeen bedenken.
  En ook beginnen.Ook al lukt dit bijna nooit bij mij. Dus een leuk boek met ideeen voor de volgende kerst is natuurlijk altijd welkom.

 2. Marina HIP Geleijn op

  Op het gebied van Kerst ben ik zeer traditioneel met ruimte voor enige vernieuwing. Misschien is zo’n boek precies wat ik nodig heb.

 3. Super graag zou ik dit boek winnen om weer vele nieuwe inspiraties op te doen voor de komende feestdagen en misschien zelfs al voor volgend jaar

 4. Ik ben sinds twee weken weer bezig met het maken van kaarten. Het is een oude liefde. Inspiratie is erg welkom. In de vorm van zoiets moois is helemaal super natuurlijk.

 5. Joske Slijkhuis op

  Oja! ook ik wil heel graag zo’n mooi boek winnen, niet alleen voor mezelf (ik ga m zeker bekijken mocht ik m winnen, uiteraard) maar vooral voor de vrijwilligers op de verpleegafdeling die de mooiste creaties maken met de patiënten.
  **houd de vingers gekruist**

 6. Ik ben gisteren uit het ziekenhuis gekomen en moet volgende week weer geopereerd worden. Dat wordt dan de derde operatie in een paar maanden, dus ik heb een lange revalidatie voor de boeg. Ik hou zo van de feestdagen en de gezelligheid er omheen, dus ik zou mezelf zeker vermaken met dit mooie boek. En wat zal ik ervan genieten, want echt stilliggen is niks voor mij.

 7. Tja, als ik de reactie van Anita lees zou ik zeggen, hier heb je de gewenste winnares…..maar…..ik zou hem zelf ook supergraag winnen. 😉
  Daarom doe ik toch maar een poging!

 8. Hartstikke leuk idee, dingetjes knutselen voor de kerst en dan vooral gezellig samen met familie. Ik hoef het boekje niet te winnen, maar knutsel zelf graag dingen voor de kerst en dan met stof.
  Van een Barbie een kerstengel maken, kussenhoezen of sfeervolle kerstschalen maken. Buiten mooie dingen neerleggen en wachten tot de sneeuw het komt decoreren, heerlijk. Kan daar niet eens een boekje van gemaakt worden?

 9. Pingback: WIN! Kerstig hobbyboek van Marianne's Favourites - Christmaholic.nl

 10. greet van dijk op

  Ik ben eigenlijk benieuwd of er ook knutsels voor buiten in staan. Wil mijn nieuwe veranda dit x eens leuk aankleden.
  Ook voor binnen bedoeld natuurlijk.
  Er zijn zoveel mensen die ik het ook gun, maar wil zelf ook een kansje wagen.