Kerstcreaties knutselen met papier [+Win boeken!]

85

Marianne Perlot is een bekende naam in handwerkland. Het liefst werkt ze met vilt of papier. Voor ‘Wintertijd‘ selecteerde ze creatieve knutselprojecten, gemaakt met voornamelijk papier, van haar favoriete kaartenmaaksters. Een winters feestje voor je ogen en jeukende knutselvingers!

Papieren kerstbal

wintertijdAls je een echte knutseltante bent, werk je misschien al weken aan een collectie handgemaakte kerstkaarten om straks je familie en vrienden blij mee te maken. Het boek ‘Wintertijd’ kan misschien nog voor wat last minute inspiratie zorgen! Het staat namelijk bomvol prachtige creaties van papier, lint en garen, met wat hulp van stempel- en embossingtechnieken. Je komt niet alleen prachtige (en soms wel behoorlijk bewerkelijke) kerstkaarten tegen bij het bladeren. Het (internationale) team van Marianne’s Favourites werkte bijvoorbeeld ook aan een papieren kerstbal, adventskalender, kerstboomhangertjes voor snoep en cadeaulabels.

Inspiratie

Als je zelf (zoals ik) geen enorme collectie aan “gereedschap” en bedrukt papier hebt, is het moeilijk om de creaties helemaal volgens het gegeven “boodschappenlijstje” (wat je steeds aan de linkerkant van de bladzijde vindt) na te maken. Maar aan inspiratie geen tekort bij het doorbladeren van dit winterse boek! Vandaar dat ik besloot om toch eens een poging te wagen en op mijn eigen manier iets uit het boek te maken. Ik koos meteen maar voor een idee van knutselkoningin Marianne herself: een schattig waxinelichthoudertje.

Warm winterhuisje

Ik heb voor dit waxinelichthoudertje het basisplan van Marianne aangehouden en het daarna op mijn eigen manier verder uitgewerkt. Het leukste is natuurlijk om dit ook te doen, daarom geef ik geen benodigdhedenlijstje. Zo maak je het.

Stap 1. Het karton uitknippen

 • Knip uit een stevig stuk papier of goed vouwbaar karton een strook van 10 cm bij 27 cm.
 • Maak van beneden naar boven vouwen in de strook bij 1,5 cm, 8,5 cm, 10 cm en 17 cm. Vouw langs beide zijkanten ook een strook van 1,5 cm om.
 • Omlijn in het vlak tussen de strook van 1,5 cm en de volgende vouw op 8,5 cm een waxinelichtje en knip of snijd deze vorm uit.
 • Knip kleine inkepingen aan de randjes van de vouwen en knip de rand van 1,5 cm langs het bovenste (en grootste) vlak weg. Zo komt het er dan uit te zien:

Bouwpakket Wintertijd600

Stap 2. Het huisje maken

Ik heb het huisje op de voorkant van het houdertje uit Marianne’s idee aangehouden en het met de hand ongeveer nagemaakt. Je kunt dit het beste doen met een stanleymesje of een heel klein schaartje (voor de ruitjes en het hartje). Kies vooral papier met het kleurtje of (kerst)printje van je eigen keuze natuurlijk! Zo kwam het huisje er bij mij uit te zien (in totaal maximaal 7 cm breed en 10 cm hoog):

Huisje WIntertijd600

Stap 3. Het waxinelichthoudertje in elkaar zetten

 • Zorg dat van het rechtop staande voorkantje van het houdertje het papier achter het hartje en de ruitjes van het huisje weggeknipt is. Dit hoef je niet heel precies (maar wel een beetje ruim) te doen, want eventuele lelijke kniprandjes verdwijnen straks achter het huisje.
 • Zet het houdertje in elkaar met behulp van een beetje lijm of dubbelzijdig plakband.
 • Plak het huisje tegen de voorkant van het houdertje.
 • Nu komt het allerleukste gedeelte: tijd om te versieren! Ik heb mijn variant vrij simpel gehouden, maar je kunt het waxinelichthoudertje opleuken met een bedeltje in het hartvormige gat, washitape, lintjes, borduursels, glitters enz.

Ben je klaar? Waxinelichtje (of LED-lampje, voor de veiligheid) erin en laat maar komen, die sfeervolle kerst!

Def Eindresultaat600

WIN! 3 x Wintertijd van Marianne Perlot

Ben jij al bezig met het maken van kerstkaarten of andere papieren kerstdecoraties? Of wil je er nog aan beginnen? Vertel erover in een reactie hieronder! Dan maak je meteen kans op een van de 3 exemplaren van Marianne’s Favourites – Wintertijd die uitgeverij Tirion beschikbaar heeft gesteld. Reageer uiterlijk 20 november om kans te maken. Op deze winactie zijn de spelvoorwaarden van Christmaholic van toepassing.

Wintertijd – Marianne Perlot – Prijs: € 14,95 – Tirion Creatief – ISBN 978 90 4391 628 8.

Benieuwd naar andere titels van Tirion Creatief? Kijk op www.defonteintirion.nl of volg Tirion Creatief op Twitter, Facebook of Pinterest.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Marloes (redacteur en moeder van een dansende en zingende peuterzoon) vindt niets leuk aan de winter, behálve de dagen rondom kerst! Ze kan uren rondstruinen door winkels op zoek naar hét perfecte cadeau voor elk familielid en zichzelf weekenden lang vermaken met knutselen en bakken (in kerststijl).

Reageer!

wp-puzzle.com logo

85 reacties

 1. jolanda Philippo op

  Het lijkt me heel leuk dit boekje te winnen, ben nog niet bezig met de kerstkaarten omdat ik totaal geen inspiratie kan vinden in de dingen die ik heb maar wel veel zin heb, dus misschien dat dit boekje me kan helpen.

 2. Ik ben al begonnen met paardjes en vogeltjes van vilt maken voor in de kerstboom. Ook ben ik bezig met kerstkaarten maken. Het is altijd zo’n leuk en gezellig werkje, dan kom je alvast in de kerstsfeer. Dit boek lijkt me erg leuk om weer wat nieuwe inspiratie te krijgen om deze winter lekker te kunnen knutselen 🙂

 3. Ik ben ontzettend benieuwd naar alle ideeën die erin staan. Niets leuker dan knutselen voor de winter, om de warmte in huis te halen! Ook voor de kinderen thuis en op mijn school leuk om inspiratie op te doen!

 4. Dat lijkt me een superleuk boekje. Altijd ben ik van plan om extra dingetjes te maken voor in de woonkamer dan alleen een kerstboom neerzetten, maar het komt er ieder jaar niet van. Dit jaar wil ik het anders gaan doen!

 5. Eveline Bosveld op

  Ik ben (zoals gewoonlijk) weer aan de late kant om alle kerstkaarten zelf te maken… Ik stuur een zelfgemaakte kerstkaart alleen aan de mensen die ze ook echt waarderen. Inspiratie is altijd welkom! Het lijkt me een superleuk boekje!

 6. Zou het boek graag winnen! Ik ben altijd wel bezig om iets te maken. Nu mijn dochtertje een leuke leeftijd heeft en ook van knutselen houd zou dit boek een uitkomst zijn om nog meer leuke ideeën op te doen!

 7. Ik maak ieder jaar iets nieuws voor de kerstboom, en dit jaar heb ik nog geen plan! dus heeel heeel welkom! Lekker samen met mijn zus kerstknutselen, heel de tafel vol spulletjes, WHAM op en knutselen maar!

 8. Ik ben nog niet begonnen met de kerstkaarten, maar altijd lekker aan het freubelen! LIjkt me heerlijk om inspiratie uit dit boek op te kunnen doen!

 9. Samen met mijn dochter Nora van 12 jaar, knutselen we veel. En zeker voor de Kerst maken we vaak cadeautjes voor de familie. Ik denk dat we veel ideeen opdoen in dit boek, dus graag wil ik meedoen met de winactie.

  Ik ben reuze benieuwd. Zowel in wat erin staat als wie er wint.

  Groetjes Leny Wortman

 10. Wat een ontzettend leuk boekje! Ben momenteel bezig met het maken van onze adventskalender: bruine envelopjes aan een jute touwtje, met rood/witte cijfers én accesoires/versiering.
  Kerst is in m’n gedachten nog iets te ver weg, maar gaat waarschijnlijk dezelfde ‘styling’ krijgen. Versieren en knutselen doe ik uiteraard met m’n 3 meiden, heerlijk de hele tafel vol met papiertjes, lintjes, kleurtjes en stofjes, om uiteindelijk met elkaar te genieten van een mooi resultaat!

 11. Wat een leuke site. via Facebook ontdekt. Ben met van alles bezig voor de kerst. nu vooral aan het haken. Maar wil ook nog graag papieren kerstballen maken, daarom zou ik dit boek graag willen winnen.

  Met vriendelijke groet, Tineke

 12. Stella Roodbeen op

  Lijkt mij een te gek boekje! Eigenlijk ben ik altijd met wol en stof bezig..maar het lijkt mij ook geweldig om een keer de switch naar papieren creaties te maken!!

 13. Elk jaar wordt er hier wat geknutselt voor de kerst met de kinderen, wat dan het jaar daarop ook weer tevoorschijn komt, dat levert ieder jaar een feest van herkenning op! Nieuwe ideetjes zijn dus altijd welkom!!

 14. Super! Zo’n boekje komt zeker van pas bij de knutselmomenten met de kleindochter. Ze is dan ook helemaal in de ban van het hele kerst-gedoe.
  Groetjes

 15. Ik zou dit boek heel graag willen winnen om aan mijn lieve zusje te kunnen geven! Zij heeft sinds kort ontdekt dat ze in knutselen haar ei helemaal kwijt kan en even alles kan vergeten. Papier is haar favoriete materiaal, waar ze onder andere hele mooie kerststerren mee maakt. Ik zou haar graag nog wat extra inspiratie willen geven door dit boek!

 16. Roegiers Chantal op

  Bij ins thuis knutselen we graag, met alles wat kan..
  daarom zou het fijn zijn om zo’n exemplaar te winnen…

  Groetjes

 17. Misschien heb ik ook eens geluk.
  Win ik dit leuke boek en kan mijn jaar niet meer stuk…
  Zodat de wintertijd voorbij glijd met het maken van de mooie werkstukken uit het boek Marianne’s wintertijd.

 18. een paar weken geleden heb ik de knipvellen voor de kerst tevoorschijn gehaald en ben begonnen met kerstkaarten. Nu wil ik wel weer varieren, dus een knutselboek is zeer welkom.

 19. Bianca van't hof op

  Wat leuk!! Wat zou uk dat boekje graag willen winnen om met alle kindjes van onze club. (75) leuke kerstknutsels te kunnen maken! Duimen maar!!

 20. goh wat een leuke actie zeg,ik ben gek op dit soort boekjes,ook de site heb ik opgeslagen om nog eens te komen kijken.

  grrr Sara

 21. Heerlijk om het huis weer winterklaar te knutselen! Maar… met de kerstsfeer wachten we hier thuis traditioneel tot 6 december. En dan gaan we ook los, mijn vier kinderen en ik! 🙂

 22. Het lijkt me erg leuk om zo’n mooie verrassing uit de brievenbus te mogen halen. Lekker bladeren, inspiratie opdoen en heerlijk aan de slag, gewoon om een blij gevoel te krijgen

 23. melanie de oliveira op

  ik wordt altijd helemaal rustig van kaarten maken, lekker de tafel helemaal vol met papiertjes, lijm scharen, stempels en knutselen maar!!!! Bij de kerstboom met een kaarsje, warme chocolademelk en héééél veel slagroom is het feestje helemaal compleet!

 24. De gezelligste tijd van het jaar breekt weer aan, deze keer kan ik het niet meer met mijn leerlingen delen omdat ik nu met pensioen ben. Ik mis ze dan ook, omdat ze mij inspireerden om te gaan knutselen. Nu moet ik zelf inspiratie zoeken en dus lijkt het me leuk om dit boek te krijgen.

 25. Da’s toch heerlijk: iets zelf maken en dat vol trots mooi neerzetten of kado doen. Laat het maar waaien, sneeuwen en stormen, als ik dit boek mag winnen, blijf ik toch liever thuis!

 26. Ditte van Bommel op

  Mijn nieuwe werkkamer is bijna helemaal klaar, de winter staat voor de deur…..
  Ik heb er weer echt zin in en ja, m’n handen jeuken om weer lekker aan de slag te gaan! Samen met een vriendin al heel wat plannen gesmeed =D Dus, ja, ik zou héél erg blij zijn met een knutselboekje! Weer leuke nieuwe ideeën opdoen, heerlijk! Iedereen heel veel succes toegewenst!

 27. Ik wil, ik wil, ik wil, ik wil, ik wil!
  Ik was nooit zo’n knutselmuts maar sinds ik zwanger ben is daar verandering in gekomen. Ik heb de Action al leeggekocht en ben bezig met zelf kerstpapier te maken om cadeaus in te pakken. Zo leuk! Dit boekje zou nog meer projectjes kunnen opleveren, wat goed uit komt want ik mag over 3 weken met verlof 🙂
  Dus…: ik wil, ik wil, ik wil! 🙂

 28. Ik vind het heerlijk om savonds als de kids op bed liggen aan de tafel te zitten knutselen. Kop koffie erbij en even tijd om tot rust te komen.