Recept: oma’s groentesoep met balletjes

1

Niets zo lekker als een warm kopje zelfgemaakte soep op een onstuimige herfstdag. En wie kan dat beter dan je eigen oma? Toen mijn oma op een zaterdagmiddag op bezoek was, kookten we samen haar traditionele groentesoep met balletjes. Die zij met twee tegelijk kan draaien (en ik inmiddels ook).

Ingrediënten

Hiermee kun je 2 liter groentesoep maken, voor ongeveer 6 borden. In veel supermarkten verkopen ze voordelige groentesoeppakketten waar het grootste deel van de ingrediënten al in zit.

 • 20 gram boter
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 1 winterpeen, geschild en in stukjes
 • 1/3 bloemkool, in kleine roosjes
 • 1 prei, in een kwart ringen gesneden
 • 3 stronken bleekselderij, gesneden
 • evt. 1 aardappel, geschild en in blokjes
 • paar takjes verse selderij, blaadjes grof gehakt
 • 2 groentebouillonblokjes
 • 300 gram gehakt naar keuze
 • versgemalen peper en zout

GroentesoepIngredienten

Bereiding

Zorg dat alle groentes gesneden zijn en fruit als eerste de ui met wat boter in een ruime soeppan. Voeg na een paar minuten de prei toe. Als de ui en de prei er glazig uitzien bak je even de bouillonblokjes mee, totdat deze zijn gesmolten. Schenk daarna 2 liter water in de pan.

Zodra de bouillonblokjes helemaal zijn opgelost kun je de rest van de groenten en de selderij toevoegen. Om er meer een maaltijdsoep van te maken kun je ook stukjes aardappel meekoken. Je kunt kiezen voor een kruimige variant, maar twee handen met krieltjes in de schil meekoken is ook lekker. Aardappel bindt de soep ook iets meer. Breng het geheel aan de kook, zet vervolgens het vuur laag en laat ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Het motto van oma is: beter te gaar dan te kort, voor een authentieke smaak mag je de ingrediënten best ‘kapot koken’.

groentesoepCollage

Terwijl de soep pruttelt, heb je tijd om de balletjes te maken. Vlees koopt m’n oma altijd bij de slager, want dat is lekker en gemakkelijk: gemengd gehakt is vaak al goed gekruid, dus dan hoef je dat zelf niet meer te doen. Maar je kunt ook runder- of varkensgehakt gebruiken en het zelf kruiden met wat versgemalen peper en zout (‘Anders heb je flauwe ballen’, aldus de treffende woorden van mijn oma). Het draaien van kleine soepballetjes kan best wat tijd in beslag nemen, maar mijn oma draait ze altijd met twee tegelijk.

En dat is een stuk makkelijker dan het in eerste instantie klinkt. Neem een beetje gehakt tussen duim en wijsvinger en verdeel het in tweeën. Leg het ene deel in je handpalm en het andere deel in het midden van je ring- en middelvinger. Plaats je andere hand er zachtjes bovenop en draai de stukjes gehakt tot twee balletjes. Check in het filmpje hieronder mijn oma in actie en je hebt het zo onder de knie

Voeg na 20 minuten de balletjes bij de soep en kook ze de laatste 10 minuten mee. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper en server de soep met enkele druppeltjes maggi.

Groentesoep

Zonder de balletjes is dit natuurlijk ook een heerlijke vegetarische soep. Meer inspiratie voor authentieke recepten doet mijn oma op in het kookprogramma Dagelijkse Kost, dat elke dag om 18:15 te zien is op de Vlaamse tv-zender Eén. Eet smakelijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!

1 reactie

 1. Pingback: Kerstrecept: Limburgs konijn