10 tips voor een veilige kerst(boom) met kat of puppy

5

Kerst met een kitten, katten in huis of een kleine puppy; het is niet altijd even makkelijk. Wat doe je als je een kerstboom wil, maar geen duizenden naalden (gevaarlijk voor je huisdier!) en kapotte kerstballen op de grond. Of als je wil voorkomen dat je jonge pup de hele boom omver trekt? In deze blog 10 tips & ideetjes op een rij voor een veilige kerst(boom) met huisdieren.

1. Geen boom neerzetten

De makkelijkste oplossing is natuurlijk gewoon geen boom in huis nemen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal geen versieringen kunt ophangen/neerzetten; met een aantal grote vazen met kersttakken erin en eventueel wat lichtjes op batterijen + kleine decoraties, kom je al een heel eind. Als je van een minimalistische stijl houdt, is een simpele glazen vaas met 1 tak al prachtig. Ook een krans aan de muur en een guirlande over de kast of de vensterbank brengt veel sfeer in huis. En wacht dacht je van decoratie aan je lamp of kroonluchter boven de tafel?

2. Een boom die alleen in het midden versierd is

In tuincentra, maar ook in de VS kom je ze wel eens tegen; kerstbomen die alleen in het midden versierd zijn. Er hangen wel overal lampjes, maar de decoratie is gecentreerd rondom het ‘middel’ van de boom. Vaak met takken, veren en andere natuurlijke decoraties. Je creëert zo een heel bijzonder natuurlijk effect en je boom is meteen een stuk minder interessant voor je kat of hond.

3. Kies een alternatieve (houten) boom

Een houten boom is meestal wat stabieler dan een traditionele (kunst)kerstboom en ook een stuk minder interessant voor de meeste katten. In de houten draaiende kerstboom die Lindy gemaakt heeft zitten inkepingen waar de LED-waxinelichtjes inzitten. Die krijgt je kat er niet zo makkelijk uit. Ook een alternatieve boom (bijvoorbeeld met spijkertjes tegen de muur in de vorm van een boom decoraties ophangen) kan een goede oplossing zijn. Bekijk hier nog veel meer inspiratie voor een alternatieve kerstboom.

DSC_0765
4. Zet je huisdier even apart terwijl je de boom versiert

Het zien bewegen van boom, alles wat er in gaat, het glinsteren van de decoraties en jouw aandacht voor de boom wakkert juist de interesse van je kat of hond aan. Haal je huisdier pas weer binnen als de boom helemaal staat en besteed er niet teveel aandacht aan. Zo is het ook minder interessant voor je kat of hond.

5. Een hangende boom

Niet iedereen vindt het leuk, maar het werkt wel: hang de boom op z’n kop aan het plafond. Daar komt zelfs geen kat bij, hoe hoog ie ook springt. Tenzij je plafond maar 3 meter hoog is en je een 2 meter lange boom ophangt natuurlijk ;). Kies liever voor een kunstkerstboom dan een echte boom, ook als je de boom aan het plafond hangt. De naalden zijn niet goed voor je kat of hond; het kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als je voor een echte boom kiest; ruim de gevallen naalden dan elke dag op.

kerstboom hangen
6. Maak je boom & decoraties goed vast

Met dieren in huis is het nog belangrijker dat je de decoraties goed vastbindt in de boom. Een extra ijzerdraadje en het haakje goed dichtknijpen kunnen geen kwaad. Ook de boom vastmaken aan de muur voorkomt dat hij omvalt, mocht je kat er toch inspringen.

7. Zet de boom hoog of achter de bank

Als je jonge katten hebt, blijft het lastig (omdat sommige exemplaren overal in- en opklimmen), maar je boom op een tafeltje zetten of achter de bank – achter een laag kastje – zorgt er in elk geval voor dat je hond er niet goed bij in de buurt kan komen. Hou er in elk geval rekening mee dat je kat niet vanaf de kast makkelijk in de boom kan springen: dat is vragen om problemen.

kerstboom op tafel 2 kerstboom op tafel 1
8. (Onderaan) alleen onbreekbare decoraties

Wat voor boom je ook kiest en waar je ‘m ook neerzet; kies het liefst zo veel mogelijk onbreekbare decoraties. Houten decoraties, kerstversiering gemaakt van stof en ander soort textiel zijn de afgelopen jaren helemaal in, dus daar kun je je helemaal mee uitleven.

Onbreekbare (kunststof) kerstballen zijn tegenwoordig zo mooi dat ze bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn. Katten worden ook vaak afgeleid door glinsterende decoraties, dus hang die liever wat hoger (als je ze er toch graag in wil). Dat geldt in feite voor al je breekbare versiering; als je het graag in je boom wil hangen; plaats ze dan het liefst zo hoog mogelijk.

kerstballen kapot
9. Je huisdier afleiden

Een tip van Christmaholic-lezeres Ingrid (zie de reacties hieronder) is het afleiden van je huisdier, met snoepjes of koekjes of wat ander lekkers. Zo zorg je dat er iets anders veel interessanter is dan die grote, gekke boom in de kamer.

10. Gebruik ‘Keep off spray’

Natuurlijk helpt goed opvoeden en consequent zijn het beste. Maar wil je kat echt niet wegblijven van de boom, dan is er altijd nog speciale spray te koop. Keep off spray kun je op je meubels en andere spullen spuiten, zodat ze onaantrekkelijk worden voor katten.

De spray is te koop bij dierenwinkels, maar ook online te bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com. Er is ook een spray die SSSCat heet; de fles sprayt op het moment dat hij beweging ziet (er zit een beweginsdetector in). De meesten katten vinden zowel het geluid (dat op sissen lijkt) als de geur vervelend. Zo hou je je kat echt weg van je boom.

Heb jij nog andere slimme tips of ideetjes voor een veilige kerst met een jonge kat of hond? Ik hoor het graag in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

5 reacties

  1. Wij gebruiken een kerstboom met plastic versieringen.
    Als het dan toch valt, gaat het niet kapot en kan het zo min mogelijk schade veroorzaken.
    Sowieso géén echte boom gebruiken. Dennennaalden zijn schadelijk voor dieren.