Kers(t)verse moeder: hoe overleef je kerst met een baby?

4

Wie in november of december is uitgerekend van haar eerste kindje zal de feestdagen niet met veel enthousiasme tegemoet zien. Zeker niet als de kleine spruit er eenmaal is. Want, kerstliefhebber of niet, je hebt wel wat anders aan je hoofd dan kerstmaaltijden voorbereiden. 

Op kerstavond 2012 was mijn eerste kindje krap 2,5 week oud. En hoewel ik het geluk had weer snel op de been te zijn, was het in mijn hoofd nog één grote chaos. Met de geboorte van je eerste kind krijg je er namelijk ook een soort tunnelvisie bij. Oogklepmentaliteit in het kwadraat, zodat je een liefdevolle en goede band met je kind opbouwt. Allemaal heel leuk bedacht van moeder natuur, maar als organisator pur sang niet meer in staat zijn om een simpel kerstmenuutje voor te bereiden is natuurlijk een kleine deceptie. Daarom hier 8 tips voor de (bijna) kersverse ouder om de feestdagen door te komen (want ook pappa in spé kan het wel waarderen als je kerstfeesttechnisch even op de rem trapt).

1. Druk hoge verwachtingen tijdig de kop in

Maak al voordat de baby er is duidelijk aan familie en vrienden dat de jaarlijkse plannen nu niet haalbaar zijn. Want eenmaal met een kleine spruit in huis, is het de vraag of je in alle drukte van luiers verschonen, voedingen geven, wasjes draaien en nachtelijke slaaponderbrekingen, in staat bent om aan te geven dat je nog niet toe bent aan een uitgebreid kerstfeest. Hoe leuk je het in je pre-moedertijdperk ook vond, je kop staat gewoon niet naar uitgebreid socializen (daarom zijn kraambezoekjes volgens de etiquette maar maximaal een uurtje), laat staan de gastvrouw uithangen voor een meergangenkerstdiner.

Uit het boek 'Mama! Alles over je eerste jaar als moeder' van Stephanie Lampe.

Uit het boek ‘Mama! Alles over je eerste jaar als moeder‘ van Stephanie Lampe

2. Koop kerstcadeaus tijdens je zwangerschap

Oké, de winkelstraten en etalages zien er begin november misschien nog niet zo sfeervol uit als in december, maar cadeautjes kun je natuurlijk altijd kopen. En nu heb je nog geen deadline in je achterhoofd van een hongerige baby die om de drie uur moet eten (geteld vanaf het tijdstip dat je de vorige voeding start, wat er in de praktijk op neerkomt dat je twee uur later weer klaar moet zitten). Als je geen borstvoeding geeft kun je die fles natuurlijk makkelijk door iemand anders laten geven, maar dan is het wel de denkbeeldige navelstreng tussen jou en je kind die je na een paar uurtjes voelt trekken. Hoe dan ook, rustig cadeautjes kopen (laat staan verzinnen; denk tunnelvisie) is er met een pasgeborene niet bij.

3. Bestel boodschappen online

Bespaar jezelf een bezoekje aan een drukke supermarkt waar de helft van het assortiment al is geplunderd en bestel je boodschappen online. Geen gesjouw met flessen wijn, want Albert. bezorgt tot in de keuken. Wel is het minimale bezorgbedrag 70 euro, maar met drank (die je dan weer mag!), wat Franse kaasjes en de wekelijkse boodschappen, ben je zo over die grens heen.

4. Blijf thuis

Als de kerstdagen eenmaal zijn aangebroken, laat je gasten dan naar jullie toe komen. Zeker als je niet bij elkaar in de buurt woont. Zo kan de nieuwste telg uit de familie in z’n eigen bedje slapen en kun jij eventuele borstvoeding op een rustige plek geven. Geen gesleep met overvolle luiertassen, dekentjes en campingbedjes. Vier je toch liever buitenshuis kerst, houd het dan kort en voel goed aan wanneer je aan je max zit.

Kerstmis_baby_voetje

Foto’s: Raniel Diaz & Jana Rae Photography

5. Beperk het aantal gasten

Als je normaal gesproken met kerst naast je ouders en broers en zussen ook dineert met opa’s, oma’s, ooms en tantes, heb je al snel meer dan tien man over de vloer. Wat best hoog gegrepen is en dan refereer ik maar weer even aan de kraambezoeketiquette: van drukte word je kind onrustig en daar hebben jij en je partner vooral last van als de kleine telg niet meer in slaap valt zodra alle gasten weer zijn vertrokken. Nodig daarom alleen je ouders en broers en zussen met hun partners uit. Bij hen voel je je waarschijnlijk ook het meest op je gemak om niet teveel de gastvrouw uit te hangen.

6. Laat anderen koken

Familie zonder pasgeborenen hebben in vergelijking met jou zeeën van tijd om een kerstdiner voor te bereiden. Het is een kleine moeite als iedereen een gerecht maakt en het vervolgens meeneemt naar jullie.

7. Maak iets kleins

Als je het echt niet kunt laten, houd je bijdrage aan het kerstdiner dan simpel. Maak alleen een voor- of nagerecht dat niet veel tijd kost of dat je grotendeels al een dag eerder kunt maken. Ik maakte vorig jaar een voorgerecht van romige avocado met tijgergarnalen en citrusvinaigrette uit het kookprogramma Impress your Friends van 24Kitchen.

8. Samen opruimen

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het zal je maar gebeuren zeg, dat je na afloop van zo’n babyproof kerstfeest met een berg rotzooi achterblijft. Laat alle gasten dus samen alles opruimen en eventuele afwas doen die niet meer in de vaatwasser past. Zo heb je de volgende dag weer een fris huis en alle tijd en aandacht voor de kleine spruit.

Foto bovenaan dit blog: BeyondtheWhiskers

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!

4 reacties

  1. Pingback: De leukste kerstcadeautjes voor kinderen - Christmaholic.nl

  2. Waar draait Kerst om? Oorspronkelijk om de geboorte van Jezus en niet om overdadig eten en veel cadeaus. Zelf heb ik niet zoveel met het christelijke gedachtegoed, maar als je het breder trekt, gaat het om het wonder van een nieuw leven; de geboorte van een kind. Wat mij betreft draait Kerst om kinderen. Vier het leven!
    In plaats van onze agenda vol te stoppen met verwachtingen en geforceerde gezelligheid, zouden we kunnen leren om stil te zijn en het (pasgeboren) kind waarnemen zoals het is.

  3. Wat een mooie reactie Sarah, zeker een goed voornemen om stil te staan waar het met kerst eigenlijk om draait. Mijn blog was vooral gericht op praktische tips rondom de kerstdagen, maar die van jou was zeker een mooie aanvulling geweest. Bij deze, nummer 9: Sta even stil en verwonder je samen om het pasgeboren kind. Daar wordt iedereen gelukkig van en dan maakt het niet of het vlees niet helemaal gaar is of het toetje toch niet zo lekker als gehoopt. Dankjewel voor het delen van jouw andere kijk op dit onderwerp. 🙂