De 5 vreemdste Thanksgiving-gerechten

1

Elke vierde donderdag van november vieren de Amerikanen Thanksgiving. Het Thanksgiving-diner dient om terug te denken aan de tijd dat de lokale Indiaanse bevolking de pas gearriveerde Europese vluchtelingen het leven redde door ze te voorzien van lokaal voedsel (oh, wat zullen ze een spijt gekregen hebben!).

Thanksgiving is in de VS belangrijker dan Kerst. Niet voor niets zijn veel van de ‘kerstfilms’ die wij met Kerst op TV zien, eigenlijk Thanksgivingfilms. Mede ingegeven misschien door het feit dat het feest religies overstijgt en dus alle Amerikanen, van welke herkomst dan ook, het meevieren.

Een tafel vol eten met de hele familie verzameld, dankbaarheid, gezelligheid: daar gaat het om. Geen slechte gewoonte om te kopiëren, als je het mij vraagt. Met uitzondering van de volgende 5 traditionele Thanksgiving-gerechten, dan.

1. Zoete aardappel met marshallows

Geen Thanksgivingdiner is compleet zonder dit gerecht. Een ovenschotel met zoete aardappel, afgedekt door een laag marshmallows. Het idee is niet zo gek, want de zoetigheid van de marshmallows complementeert het zoetige van de aardappels. Maar toch: brrrr. Hoe het is ontstaan, geen idee (meer lees je in dit artikel). Echt: brrrr. Wie toch iets traditioneels wil doen met zoete aardappel, zou ik aanraden om iets te doen met ahornsiroop. Dat is ook reuze traditioneel, tenslotte. Je vindt recepten op de interactieve Thanksgivingmenu-site van de New York Times.

Bron foto: Flickr - Melissa Leon

Bron foto: Flickr – Melissa Leon

2. Green bean casserole: sperziebonen in soep

Dit is quintessentially American en mag niet ontbreken op de Thanksgivingtafel: sperziebonen in een paddestoelensoep. En Amerikaanser dan die van Campbell kan het bijna niet, zie hier het recept. Echt een van de Amerikaanse iconen!

green bean casserole

Bron foto: Flickr – PSGreen01

3. Turducken

Tur-duc-ken?? Wat is dat? Heel simpel: Turkey – Duck – Chicken. Oftewel: een kalkoen, gevuld met een eend, die gevuld is met een kip. Je haalt bij alledrie eerst de botten er uit en vervolgens rol je ze in elkaar. Het bestaat echt en veel families moeten toch minimaal 1 keer proberen om het te maken, naar ik begrijp. Ook al wordt er tegelijkertijd weer heel lacherig over gedaan. Volgens Wikipedia is het een begrip geworden sinds een American Football verslaggever het op TV promootte. Volgens Paula Deen, de meest Amerikaanse kookTV-ster die er bestaat, hoef je het maar drie uur in de oven te zetten (in tegenstelling tot de ‘gewone’ kalkoen, die  in de oven moet). Wie durft?

4. De vulling die er niet in hoeft

Stuffing, vulling: wat je gebruikt om die kalkoen te vullen, zou je denken toch? Mis! Bij Thanksgiving hoort een gerecht dat ‘vulling’ heet, maar niets vult. Behalve de maag dan! Hoewel omgeven door discussie, hoort een turkey stuffing volgens velen helemaal niet in de turkey. Je bakt hem los en eet hem als bijgerecht. Dan kun je er lekker de jus mee opsoppen. Zie bijvoorbeeld deze recepten van de Huffington Post. Die jus is trouwens essentieel onderdeel met kalkoenbouillion en de hele mikmak. Dus zorg dat je genoeg hebt! Zie FoodNetwork voor een goed recept.

Bron foto: Flickr - William Wilkinson

Bron foto: Flickr – William Wilkinson

5. Gefrituurde hele kalkoen

Wie wel eens een hele kalkoen gemaakt heeft, vraagt zich waarschijnlijk nog altijd af waarom mensen dat toch blijven doen. Want het is heel, heel moeilijk om te voorkomen dat het een droog stukje vlees wordt (vandaar die enorme hoeveelheden jus!). Een oplossing is het frituren van je bird. In zijn geheel. Wie me niet gelooft: check Google Images. Oh en het filmpje hieronder (met typisch Amerikaans liedje) demonstreert dat het niet ongevaarlijk is, zo’n kalkoen frituren.

En als het op is? Dan gaat een groot gedeelte van de Amerikanen traditioneel voor de deur liggen/zitten/kamperen van de grote elektronicazaken. Die gaan ‘snachts open gaan voor de grootste uitverkoop van het jaar, Black Friday. De dag dat de Kerstman zijn slag slaat. Laten we hopen dat we die traditie in Nederland nooit zullen kopiëren.

Bron foto bovenaan deze blog: Flickr

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Elja Daae woonde voorheen in de VS. Nu woont ze in Istanbul. Ze moet nog ontdekken waar daar echte kerstbomen te krijgen zijn, maar aan kerstversiering en nepbomen geen gebrek!

Reageer!

wp-puzzle.com logo