Zelf maken: kidsproof kerstballen

2

Ze zijn superhip dit jaar: de transparante kerstballen. Je vindt ze in alle soorten en maten, gevuld met figuren en decoratie in allerlei kleuren. Om ze helemaal af te stemmen op jouw eigen kerstthema, kun je ze ook zelf maken. En deze zijn kidsproof, want van plastic!

1. Verzamel kerstdecoratie

Je kunt zelf bedenken wat je erin stopt. Ik ben aan de slag gegaan met de versieringen van een oude kerstkrans, sneeuwkristallen en een knuffelkerstbeer. Om het geheel af te maken heb ik nepsneeuw en wat pailletjes en glitters verzameld.

DIYKerstballen1

 2. Vul de ballen met het decoratiemateriaal

Begin met het fijnste materiaal. Afhankelijk van hoe groot de bollen zijn, doe je er zoveel mogelijk in. Er blijft namelijk een stuk minder van over als je de bollen weer dicht klikt en alles naar de onderkant schuift.

DIYKerstballen2

Doe dan ook de rest van de uitgezochte spulletjes erbij. Dingen die niet zo goed schuiven, zoals de knuffelbeer, kun je het beste al zo goed mogelijk op de juist plek zetten. Het meeste andere materiaal schuift alle kanten uit zodra je de bal weer dicht maakt, dus probeer het vooral niet op een specifieke manier erin te leggen. 😀

DIYKerstballen3

3. Maak de ballen dicht

Dat klinkt simpeler dan het lijkt. Het is namelijk best wat gepriegel om de twee helften in elkaar te klikken zonder dat het grootste deel van je versieringen op de grond ligt. Het makkelijkst is om de ene helft liggend voor een deel in de andere helft te schuiven zodat je een soort halve maanvorm hebt, om vervolgens langzaam de twee helften steeds meer richting elkaar te bewegen. Zodra het is gelukt om ze in elkaar te klikken, plak je op het verbindingsstukje aan de onderkant wat doorzichtig plakband, om te voorkomen dat de ballen tijdens het ophangen per ongeluk uit elkaar vallen (of als kind of huisdier ze alsnog door de woonkamer stuiteren).

DIYKerstballen4

4. Hang ze op

Buiten het gepriegel om de ballen tot één geheel te maken, is het een simpel knutselwerkje. En ze hangen leuk in de kerstboom of voor het raam. Het geeft net iets extra’s aan losse kerstversieringen.

DIYKerstballen5

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!