De ultieme kersttheetest

2

Weinig dingen zijn lekkerder dan in de winter op de bank zitten met een warm drankje. Liefst bij de open haard, maar gewoon voor de tv is ook goed. Of liever nog: met een boek. En een kat misschien, afijn je snapt het idee. Je kan natuurlijk warme chocolademelk drinken, heerlijk met marshmallows, of warme sinaasappelsap, glühwein… Om de kerstkilo’s een beetje te beperken vandaag de ultieme winterthee- en kersttheetest.

Verschillende merken stuurden hun lekkerste theesoorten op, ik testte ze allemaal voor jullie. Van Pickwick kreeg ik de winter- en de herfstvariant, van Lipton een heel assortiment feest-theetjes en van het luxemerk Blanche Dael een paar heel bijzondere smaken. Mijn top vijf:

blanche dael thee

1. White Delight

Met kop en schouders boven de rest uit: White Delight van Blanche Dael. Blanche Dael is een familiebedrijf dat al in 1878 is gestart door Guillaume Dael, later heeft zijn dochter Blanche het bedrijf overgenomen. Stoere vrouw en wat een prachtige naam, Blanche Dael… Terug naar de thee: deze is heel goed. Er is geen gebruik gemaakt van kunstmatige aroma’s, alleen thee en kruiden. Het resultaat is een heerlijk zoete en aromatische thee die naar kaneel en sinaasappel smaakt. Het is een combinatie van groene en witte thee, lekker licht dus. Je zou misschien verwachten dat zo’n goede thee erg duur is, maar dat valt reuze mee: € 3,50 per 100 gram.

Conclusie: Zonder meer de winnaar, bijzondere thee.

Prijs/kwaliteit: 9

Smaak: 8

Eindoordeel: 8,5

thee herfst

2. Herfstthee van Blanche Dael

Op de tweede plaats komt ook een thee van Blanche Dael. Er is een groot verschil tussen deze ‘echte’ thee en de zogenaamde A-merken. De thee van Blanche Dael bestaat uit opgerolde theeblaadjes, terwijl de thee van Pickwick en Lipton is gemaakt van zogenaamd theegruis, eigenlijk afval dat bij de theeproductie overblijft. Meer informatie over het herkennen van goede thee vind je op mijn blog Evelien Eet.

De herfstthee van Blanche Dael is erg lekker, al vind ik de geur aan de sterke kant. Voor ’s morgens vroeg vind ik deze thee te uitgesproken, maar ’s avonds op de bank bij de open haard is hier niks mis mee. Door de felblauwe korenbloemen ziet de thee er spectaculair uit, heel mooi om in een glazen pot op de kersttafel te zetten. Deze thee is de winnaar wat prijs betreft: € 2,75 voor 100 gram.

Conclusie: Prima thee voor als het koud is

Prijs/kwaliteit: 9

Smaak: 7

Eindoordeel: 8

thee lipton vanille

3. Lipton Vanilla Caramel

Op de derde plaats komt met enige afstand Lipton Vanilla Caramel. Zoals ik al eerder schreef is dit geen echte thee, maar dat geldt voor bijna alle Lipton- en Pickwickthee. Deze thee bevat echte vanille en smaakt zoet, een prettige thee voor in de winter. Niet heel complex of spectaculair, gewoon een lekkere doordeweekse thee. De thee is wel duurder dan de nummer één en twee, maar staat tegenover dat Lipton Vanilla Caramel al in zakjes zit, dus geen gedoe met een thee-ei of -zeefje. Lipton Vanille kost bij Albert Heijn € 1,56 voor twintig zakjes.

Conclusie: Prima doordeweekse thee

Prijs/kwaliteit: 5

Smaak: 6

Eindoordeel: 5,5

pickwick thee

4. Pickwick Winter Glow & Herfst Storm

Op de vierde plaats staat Pickwick met Winter Glow en Herfst Storm. Deze smaakjes lijken zó veel op elkaar dat het bijna een verkooptruc lijkt dat ze in twee verschillende pakjes verkocht worden. De theetjes van Pickwick smaken vooral naar kaneel. Winter Glow bevat naast kaneel en aroma nog (minuscuul) kleine stukjes sinaasappelschil. Als je het kort laat trekken is het een slap bakje, als je het lang laat trekken krijg je een vrij bittere smaak. Ik word er niet echt enthousiast van. De thee is bovendien niet goedkoop: een doosje met twintig losse zakjes (40 gram) kost bij Albert Heijn €1,55. Omgerekend is dit €3,88 per ons.

Conclusie: Overheersende kaneelsmaak, geen aanrader.

Prijs/kwaliteit: 4

Smaak: 4

Eindoordeel: 4

thee lipton

5. Lipton Blueberry Muffin & White Tea Raspberry

Lipton stuurde voor deze test een assortiment feesttheetjes op. Met bijzondere smaken zoals Blueberry Muffin en Strawberry Cheesecake, maar ook witte thee met framboos. Dit doet me denken aan het liedje van Herman van Veen: “Als hij kon toveren, dan werd geen mens te zwaar… Ieder huis had honderd kamers, in elke kamer stond tv… Dat zou een mooie wereld zijn, waarin thee echt naar aardbeientaart zou smaken! Geen blubberbuiken meer, geen onderkinnen, nooit meer op dieet…”

Lipton heeft een dappere poging gedaan, maar daar is ook alles mee gezegd. De theesmaakjes ruiken naar gebakjes, alleen daar houdt de overeenkomst op. De aroma’s zijn nogal over de top en vormen totaal geen geheel met de thee. De theesmaak is bijna storend, omdat je de daardoor de ‘snoepsmaak’ niet goed meer proeft. Grappig is dat de minst lekkere thee ook de duurste is, dat maakt het in ieder geval makkelijk om een top vijf te maken. Bij Albert Heijn betaal je voor de Lipton-taartsmaakjes omgerekend €5,30 per 100 gram.

Eindoordeel: Te mooi om waar te zijn, helaas!

Prijs/kwaliteit: 1

Smaak: 3

Eindoordeel: 2

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Evelien schrijft op Evelien Eet over producten van de supermarkt. Ze houdt veel van chocola, fruit (mango!) en chips. Ook is ze op zoek naar de beste brownie van Amsterdam.

Reageer!

2 reacties

  1. Pingback: De grote winter-kersttheetest | Evelien Eet

  2. Lipton Vanilla Caramel bevat helemaal geen echte vanille, maar gekleurde suikerstaafjes met smaakstof. Mag ik je een tip geven voor echt lekkere thee? Four Leaves in Amsterdam.