De leukste kerstkookboeken

1

Weet jij al wat je gaat koken deze kerst? Uit onderzoek van Ahold blijkt dat twee derde van de Nederlanders zelf een kerstdiner in elkaar draait, dat gemiddeld maar liefst vier gangen telt. Niet niks! Waar haal je die lekkere recepten vandaan? Wij zetten de fijnste kookboeken voor kerstrecepten voor je op een rij.

Winterkookboek van 24Kitchen

Het 24Kitchen winterkookboek biedt inspiratie voor alle eetmomenten die de winter rijk is, waaronder klassiekers uit de wintersportlanden (kaasfondue, Spatzle) en recepten voor warme choco en glühwein. Maar natuurlijk ook inspiratie voor heerlijke kerstdiners met alle kerstklassiekers én inspiratie voor nieuwe gerechten.

Winterkookboek 24kitchen - kerstrecepten

Ook staan er diverse suggesties in voor hapjes en buffetten om het oudejaar uit te luiden en het nieuwe jaar te beginnen. Inclusief fijne recepten voor NYE-toppers als appelflappen en oliebollen, of course. Ik vind het een heerlijk boek. Ik heb een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgever en ik moet zeggen; de recepten zijn niet te moeilijk en de meeste fingerlicking good :).

>> Bestel ’24Kitchen Winterkookboek’ voor €24,95

Nigella’s Kerst

Hij is al wat ouder, maar wat een fijn boek! Nigella’s Kerst staat boordevol traditioneel Britse en Amerikaanse kerstgerechten. Maar ook aan de hapjes en drankjes is gedacht. Krijg je veel mensen over de vloer? Dan vind je in dit boek tientallen lekkere cocktails (zoals de Poinsettia met Prosecco, Cointreau en cranberrysap) en makkelijk te maken hapjes en kleine gerechtjes, zoals feestrolletjes van parmaham, krabkoekjes met wasabi en Amerikaanse traditionele ‘eggnog’. JAM!

In de rest van het boek vind je een hoofdstuk met heerlijke recepten voor soepen, salades en sauzen. Denk bijvoorbeeld aan soep van geroosterde pompoen en zoete aardappelen, met blauwe kaas en karnemelk. Aan traditionele kersthoofdgerechten (vlees!) in dit boek geen gebrek! Uiteraard word je getrakteerd op goddelijke recepten voor traditionele kalkoen (met allerhande vullingen en sauzen), rollades en hammen. Lees meer in deze review.

>> Bestel ‘Nigella’s Kerst’ voor €15,-

Bespaar met Jamie

Het is nog steeds crisis en zelfs met kerst willen we natuurlijk op de centjes letten. December is immers de duurste maand van het jaar. Jamie’s nieuwe boek staat boordevol budgetproof recepten, waarvan er meerdere perfect passen in het kerstdiner. Ook met een klein budget kun je lekker en gezond koken.

bespaar met jamie

Bron foto: Brenda Kookt

Jamie leert je om slim in te kopen, het meeste uit je ingrediënten te halen, tijd te besparen en minder voedsel te verspillen. Zonder in te leveren op goede smaak! Hou overigens ook zeker Jamies Foodtube in de gaten (countdown to Christmas) en check zijn website voor fijne kerstrecepten.

>> Bestel Bespaar met Jamie voor €29,95

Bakken-voor-kerstBakken voor Kerst

Bakken voor kerst is een themaboekje met tientallen recepten voor zoetigheden om te bakken, speciaal voor Kerstmis. De recepten zijn onderverdeeld in vier onderwerpen: koekjes, gebak, bonbons & snoep en eetbare kerstversiering. Drie zeer korte paragrafen zijn gewijd aan handig keukengerei, tips en trucs, en decoratie-ideeën. De recepten zijn over het algemeen traditioneel en de versiering bestaat veelal uit noten of suikerparels. De recepten zijn niet moeilijk, soms worden al voorbewerkte ingrediënten gebruikt, maar omdat de werkwijze puntsgewijs en vrij summier beschreven staat, is enige bakervaring wel handig.

>> Bestel ‘Bakken voor Kerst’ voor €9,95

comfortfoodComfort food

Dit boek van culinair journaliste Janneke Vreugdenhil staat al sinds vorig jaar op mijn kookboekenplank. Comfort food gaat over eten zoals eten bedoeld is: om onszelf en de onzen te voeden, te verwarmen en te verwennen. Eten om het leven te vieren – ook als het eventjes tegenzit. Het staat boordevol heerlijke recepten waar je een warm gevoel van krijgt en die, volgens de auteur, zorgen voor instant geluk. Als dat niet bij de kerstgedachte past, dan weet ik het ook niet!

>> Bestel ‘Comfort food’ voor €12,50

Mist er nog een boek in dit rijtje? Laat het dan zeker weten! 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!