Dickens Festijn Deventer: stap in een sprookjeswereld

3

Het Dickens Festijn, dé jaarlijkse (kerst)activiteit in Deventer, wordt komend weekend op 14 en 15 december 2013 gehouden. Je kunt weer genieten van honderden personages en tientallen taferelen uit de boeken van Charles Dickens, die door vrijwilligers worden nagespeeld en uitgebeeld. 

Stap een sprookjeswereld in

Het tweedaagse evenement wordt op initiatief van buurtbewoners en middenstanders sinds 1990 gehouden in het weekend voor Kerstmis in het middeleeuwse Bergkwartier, een deel van de oude binnenstad van Deventer. De geuren van punch en gepofte kastanjes, duizenden kleine lichtjes, huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor. Heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, terwijl even verderop een schapenkudde passeert en vaten met hete punch door straten worden gerold.

Bron foto: Flickr - Elvin

Bron foto: Flickr – Ronald Rugenbrink

Kooplui bieden hun waar aan, handwerkers demonstreren hun ambacht, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Zwervers bedelen, boefjes stelen, kinderen zingen. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria passeert. Niet alleen op straat, maar ook achter ramen, op daken en door openstaande deuren komt de tijd van Charles Dickens tegemoet!

Activiteiten

Rondom het Dickens Festijn zijn zoals elk jaar weer diverse activiteiten georganiseerd. Zie hieronder een overzicht.

  • Deventer Kerststad: voorafgaand en tijdens het Dickens Festijn op zaterdag 14 en zondag 15 december zijn er tal van kerstactiviteiten in de binnenstad van Deventer.
  • A Festival of Lessons and Carols: op vrijdag 13 december, de vooravond van het Dickens Festijn, brengt het Deventer Vocaal Ensemble in de Bergkerk een kerstconcert geheel in Engelse stijl. Aanvang: 20 uur. Toegang gratis.
  • Koopzondag: op zaterdag 14 en zondag 15 december zijn alle winkels in de binnenstad open. Kerstkoopzondag is van 11-17 uur.
  • Markt Brink: op zaterdag 14 december is de wekelijkse warenmarkt op de Brink en op zondag 15 december is er een markt in kerstsfeer van 11-17 uur.
  • Grote Kerk Kerstmarkt: van donderdag 12 t/m zaterdag 14 december is de jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuïnuskerk. Open: do 14-21 uur, vr 10-21 uur en zat 10-17 uur. Toegang: € 2,50, tot 12 jaar gratis (Grote Kerkhof, ingang onder de toren).
  • Kerstbrocante: op 14 en 15 december vindt een antiek- en brocantemarkt plaats in de Oude Mariakerk (Nieuwe Markt 35) van 10-17 uur. Toegang gratis.
  • Kerstconcerten: op zondag 15 december vinden er gratis toegankelijke concerten plaats in het Stadhuis (Grote Kerkhof 4) en de Grote of Lebuïnuskerk (Grote Kerkhof, ingang onder de toren) met deelname van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving.

Lees meer over het Dickens Festijn 2013 op www.dickensfestijn.nl. Bron foto boven deze blog: Flickr.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

  1. Heb er alweer zo’n zin in, als inwoner van Deventer ga ik bijna elk jaar. Het is zoooo mooi en ontzettend veel figuranten die allemaal in hun rol blijven. De inwoners van de wijk waar het dickens parcours zich bevind doen vaak ook mee als dickens figuren, de christmas carolers oefenen vaak al maanden van tevoren en alle nieuwe dingen worden vervangen door oud om echt alles in de sfeer te houden. Van deftige dames tot zwerfkinderen en scrooge, je vind ze allemaal! Er is een wachtrij, maar ook langs de rij wordt voor vertier gezorgd. Het mooiste moment vind ik zo rond half 3 3 uur want dan pak je op einde oarcours nog wat schemer mee. De wachtrij is vaak in de ochtend het langst vw de vele toeristen en bustours. In groepjes worden mensen binnen gelaten om het parcours beloopbasr te houden zodat alles ook te zien is. Neem geld mee, want onderweg is genoeg te koop. Lekker gluwein en choco, maar ook wafels en scroogekoek. Fantastisch evenement en dit jaar gelukkig droog. Voor de echte kerstliefhebber en must om eens te bezoeken!!!

    • Het klinkt echt geweldig Karin! Ik ben er nog nooit geweest helaas :(, hoop er volgend jaar tijd voor te kunnen maken, maar dat is nogal een uitdaging in deze periode als je een kerstsite hebt ;-). Jij in elk geval heel erg veel plezier gewenst!