Printables: pareltjes van printbare kerstversieringen

2

Hou je wel van knutselen, maar heb je geen zin of tijd om er úren en flinke investeringen in freubelspul aan kwijt te zijn? Ben je op zoek naar nog nét dat beetje extra kerstsfeer in huis of vervelen je kinderen zich op dag één van de kerstvakantie al stierlijk? Dan zijn printables je ding!

Printa-wattes?

Printables zijn patroontjes, figuurtjes, kleurplaten, (mini-)posters of bouwpakketjes die je op internet vindt en uitprint om er verder zelf mee aan de slag te gaan. Je kunt ze inkleuren, in elkaar zetten, inlijsten of bijvoorbeeld gebruiken als cadeaulabel of inpakpapier. Soms vragen ontwerpers er geld voor, maar het leuke is dat je er ook heel veel gratis kunt downloaden. Er zijn er ontelbaar veel te vinden (zoek zelf nog maar eens verder op Pinterest of google op “Free printables”), maar ik heb alvast een gezellige selectie (van de gratis variant dus, want deze maand is al duur genoeg) voor je gemaakt!

Kidskerstknutsels

Knutselkids

Tijdens mijn werk als redacteur voor een kindertijdschrift kwam ik laatst Mr. Printables tegen. Daar werd ik blij van! De site specialiseert zich in originele printables voor kinderen. Wat dacht je van een sjabloon voor een kerstboom-poppenhuis? Daar zijn ze, samen met papa of mama, wel even zoet mee! En opa en oma zijn vast heel blij met een zelf door de kleinkinderen ingekleurde kerstkaart als cadeautje.

Ook op de blog Blue Skies Ahead vond ik een erg grappig idee: een klei-placemat (en een kerstig kinder-bingospel). Kinderen kunnen bijvoorbeeld de neus of sjaal op een sneeuwmannetje kleien of de kerstballen in de boom. Tipje van Tonii, de eigenaresse van de blog: “Lamineer de placemats voor je kinderen ermee aan de slag gaan. Zo hebben ze er extra lang plezier van!”

Prachtcadeaus

Vooral in de categorieën cadeaulabels, inpakpapier en doe-het-zelf-cadeaudoosjes is er een heleboel te vinden op printablegebied. Geen excuses meer voor een saai ingepakt cadeau dus! Als je gasten naar huis gaan, is het leuk om ze dit schattige huisje van blogger Design Mom gevuld met bonbonnetjes of iets anders kleins mee te geven als aandenken aan de fijne avond. Van zogenaamde gift tags (cadeaulabels) zijn er ook stápels te vinden. De blog Creature Comforts maakte een samenvatting van hele leuke labels die je gratis kunt downloaden. Maar ook de Nederlandse illustratrice Deborah van de Leijgraaf maakte een heel grappig setje. En wat dacht je van deze vrolijkerds die ik vond bij Skip to my Lou? Of hele stijlvolle van Kelli Murray

GifttagsKerst

En bij een perfect cadeau hoort natuurlijk prachtig inpakpapier. Rolt ook zo uit de printer! Kijk maar eens op Shhh my darling voor een schattig en klassiek rendierprintje. Voor de moderne en strakke aanpak is er een kerstboomprintje van Moodkids (trouwens sowieso een leuke site-tip voor kinderknutsels). En wil je toch echt een witte kerst? Ga dan voor besneeuwd papier van Mr. Printables.

In stijl

Raak je zo net voor kerst bijna in paniek omdat je je huis écht nog niet genoeg kerstsfeer vindt uitstralen? Na een avondje vouwen en knippen, denk je daar vast anders over! Op de blog van Jurianne Matter vind je papier met geweldige printjes om Deense kerststerren van te vouwen. Tip: begin hier niet nog op kerstavond aan, want ze zien eruit alsof je er even mee moet oefenen 🙂

Boven een echte feesttafel (of in de wc, gang of op een kinderkamer) horen natuurlijk ook slingers, bijvoorbeeld te downloaden op The Stork is Coming. Verder maak je de kaarsen op tafel extra sfeervol met deze omhulsels. Ontwerpster Lia Griffith heeft zelfs aan mooie hoesjes voor het luciferdoosje gedacht!

VersieringKerst

En om het helemaal af te maken, mogen de vakantiefoto’s even uit de lijstjes of je schuift ze achter deze kleine kunstwerkjes, met teksten als “May your days be merry & bright” (van The 36th Avenue), “Santa Claus is coming to town” (van Eighteen 25) of “Baby, it’s cold outside” (van The DIY Village).

Waarschuwing: zoeken naar de perfecte printable werkt behoorlijk verslavend, heb ik gemerkt. Zorg dus dat je niet zo ver in printland verdwaalt, dat je vergeet je kerstdiner te koken!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Marloes (redacteur en moeder van een dansende en zingende peuterzoon) vindt niets leuk aan de winter, behálve de dagen rondom kerst! Ze kan uren rondstruinen door winkels op zoek naar hét perfecte cadeau voor elk familielid en zichzelf weekenden lang vermaken met knutselen en bakken (in kerststijl).

Reageer!

2 reacties